Gutek  Dołączył: 08 Cze 2008
k100d - kilka pytań nt. wbudowanej lampy
Witam.
Oto kilka moich spostrzeżeń odnośnie lampy w k100d i związanych z nimi pytań:

Zauważyłem ostatnio, że zdjęcia z wbudowaną lampą wychodzą mi dziwnie niedoświetlone. Naładowałem do pełni baterie, zdjęcia nadal były niedoświetlone. Zdjęcie robione na priorytecie przesłony, przykłady:
1. t=1/60, f=5.6, ISO = 200
http://picasaweb.google.p...486714821291106
2. t=1/60, f=11, ISO = 200
http://picasaweb.google.p...486722096544386

następnie zmieniłem ISO na 400 a pozostałe parametry jak z 1.

3.
http://picasaweb.google.p...487285417735810

zdjęcie wyraźnie jaśniejsze. jednak ku mojemu zdziwieniu, gdy wróciłem do ISO=200, zdjęcie było już odpowiednio naświetlone:

4. t=1/60, f=5.6, ISO = 200
http://picasaweb.google.p...487304958491218

5. t=1/60, f=11, ISO = 200
http://picasaweb.google.p...487324404868754

pary 1 i 4 oraz 2 i 5 powinny być naświetlone identycznie, a nie były. Dlaczego?

Kolejne zdjęcia robione w priorytecie migawki. Te same warunki oświetleniowe:

6. t=1/180, f=5.6, ISO = 200
http://picasaweb.google.p...491346407299986
7. t=1/30, f=5.6, ISO = 200
http://picasaweb.google.p...491365682002962

Nie widać różnicy w naświetleniu mimo roznych czasow. Instrukcja mówi, że dla tego priorytetu przesłona jest dobierana automatycznie. Tu pozostaje stała wartość 5.6. Czy oznacza to, że siła błysku się zmieniała?

Dlaczego w priorytecie przesłony dobierany czas zależy od ogniskowej? Tak wyglada zdjecie dla 18 mm (wszystkie poprzednie dla 55 mm). Dobrany czas to t=1/30

8.
http://picasaweb.google.p...494119479407730

Wreszcie, co tak naprawde zmienia kompensacja lampy blyskowej? Probowalem roznych ustawien (nie dla powyższych zdjęć, tam kompensacja była na 0), i nie zauważyłem różnicy.

pozdrawiam, G.

Alyjen  Dołączył: 31 Sie 2008
tak na szybko, na pewno jakieś tam znaczenie ma kadr którym się bawiłeś, w najszerszym kącie (ostatnie zdjęcie) lampa błysnęła na tyle szeroko że Ci się wszystkie pięknie od ścian poodbijało i doświetliło

Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
Generalnie możnaby zaryzykować stwierdzenie, że to urok P-TTLa.. jest lekko nieprzewidywalny i kilogramy postów zostało tu o tym napisane.
Gutek napisał/a:
Nie widać różnicy w naświetleniu mimo roznych czasow.

Poczytaj coś o zasadzie działania i fotografowania z lampą. Czas nie ma wpływu na naświetlenie (w pewnych granicach oczywiście).

Gutek  Dołączył: 08 Cze 2008
Arti:
Cytat
Poczytaj coś o zasadzie działania i fotografowania z lampą.

Czy możesz mi polecić jakieś dobre źródło?

Cytat
Czas nie ma wpływu na naświetlenie (w pewnych granicach oczywiście).

Ok, jedna kwestia wyjasniona. Nadal jednak nie wiem np. jak recznie zmieniac sile blysku w k100d. Zmiany w ustawieniach kompensacji nie powodowaly, ze zdjecie bylo inaczej naswietlone.

Alyjen:
w przykladzie z roznymi ogniskowymi nie chodzilo mi o to jak naswietlil scene, tylko dlaczego wraz ze skroceniem ogniskowej skrocil rowniez dobrany czas.

pozdrawiam, G.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Gutek napisał/a:
w przykladzie z roznymi ogniskowymi nie chodzilo mi o to jak naswietlil scene, tylko dlaczego wraz ze skroceniem ogniskowej skrocil rowniez dobrany czas

Taki ma program aby maksymalizować udział światła zastanego.

Wajcha  Dołączył: 09 Sty 2008
Gutek napisał/a:
Dlaczego w priorytecie przesłony dobierany czas zależy od ogniskowej? Tak wyglada zdjecie dla 18 mm (wszystkie poprzednie dla 55 mm). Dobrany czas to t=1/30

Wydaje mi się , że ma tu znaczenie jaki masz pomiar ustawiony, jeśli matrycowy to to co znajdzie się w kadrze ma znaczenie dla aparatu przy doborze ekspozycji.

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
Gutek napisał/a:
Dlaczego w priorytecie przesłony dobierany czas zależy od ogniskowej?
Aparat pilnuje, żebyś nie poruszył zdjęcia.

Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
Gutek, pokonałem swojego lenia, wpisałem w google zapytanie "lampa błyskowa poradnik" i tak na szybko:
RAZ
DWA
TRZY ...
A pożniej wygrał mój leń i niechęć w wyręczaniu innych. Prawie każda książka o technice fotografiowania ma podstawy, nie wiem nawet czy w instrukcji czegoś byś się nie dowiedział...
Jarek, ja bym to raczej ujął tak: aparat pozwala na złapanie jak największej ilości światła zastanego, jednocześnie pilnując, żebyś nie poruszył zdjęcia.

Pierwszy link dość techniczny, drugi dość podstawowy ale ładnie upraszcza i wyjaśnia zagadnienie, trzeci to można jedynie w kompleksy wpaść ;)

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Z trzeciego można sobie co nieco kroczek po kroczku przyswajać ;-)

Bardzo mi odpowiada sposób użycia przykładów w tym artykule, nie ma wrażenia przechwalania się, nie jest to poradnik sensu stricte, raczej luźne przypadki objaśnione przez starego wygę. Relacja raczej z typu mistrz - uczeń a nie nauczyciel - uczeń ;)
Im mniejsze kroczki tym więcej szans na upadek ;) ale konsekwencje jakoś mniej bolesne

folab  Dołączył: 31 Sty 2007
Po pierwsze liczba przewodnia tej lampy jest bardzo mała i 5,6 to nie jest odpowiednia przysłona do pracy z tą lampą zwłaszcza przy iso 200,przy tej przysłonie lampa ma zasięg dwa metry,po drugie pokazujesz dwa inne ujęcia,bardzo podobne a jednak inne,nawet lekkie przesunięcie kadru może zmienic naświetlenie zwłaszcza gdy pracujesz juz poza zasięgiem błysku.

WaldekW  Dołączył: 28 Paź 2007
Moim zdaniem nie jest to brak wiedzy Gutka tylko prawdopopdobnie niedopracowany produkt Pentaxa. Wcześniej fotografowałem prostym amatorskim Nikonem F60 (na kliszę) i lampa zawsze naświetlała idealnie. Jak Nikon to zrobił? Teraz fotografuję Samsungiem GX10 (prawie kopia K10) i niestety lampa czasami zachowuje się nieprzewidywalnie. Ma mały zasięg - liczba przewodnia 11, Nikon F60 ma liczbę przewodnią 15. Ale nie w samej mocy jest problem. Na szczęście rzadko fotografuję z lampą i cenię sobie inne zalety Samsunga.

Kalmar  Dołączył: 01 Gru 2007
To może uporządkujmy trochę jeśli chodzi o podstawowe tryby:

Priorytet migawki - Tv (priorytet czasu) - czas pozostaje stały, aparat dobiera przysłonę.
Priorytet przysłony - Av - przysłona pozostaje stała a aparat dobiera czas.
Gutek u Ciebie to jest odwrotnie a zdjęcia nie posiadają danych Exif więc trudno coś doradzić bo być może zmieniły się jakieś parametry a Ty tego nie zauważyłeś.

Link trzeci jaki podał Arti to bardzo dobry materiał z którego możemy się dowiedzieć także czegoś o trybach automatycznych czy tzw. inteligentnych w których pracują współczesne lampy (te wbudowane też) i z jakimi wiąże się to problemami (ale tylko czasami, nie stale).

Ustaw sobie ISO 400, w trybie Av przysłonę 5,6 czas aparat Ci dobierze i zobacz jakie efekty. Możesz się też posłużyć korektą ekspozycji ogólnej (+/-). Najlepiej jeśli ustawisz tryb M bo wtedy masz kontrolę nad aparatem i wtedy możesz zobaczyć co daje korekcja błysku, np. porównaj zdjęcia zrobione na ISO 400 f=8.0 lub f=5.6 F=55mm bez i z korekcją lampy na -1.5 (czy -1.7) lub -2 EV. To tzw. fotka kontrolna, później ewentualnie skoryguj przysłonę lub błysk lampy na +, zależy od efektu. Dobrze, że próbujesz dowiedzieć się jak to jest z tą lampą bo to ułatwia jej ewentualne wykorzystanie, choć do najmocniejszych ona nie należy.
W trybach automatycznych czy półautomatycznych zbyt wiele jest zmiennych żeby przewidzieć zachowanie lampy w miarę poprawnie. "Inteligencja" pTTL działa i tak jak koledzy wyżej napisali różne mogą być tego efekty, czasem mogą być odmienne od naszych oczekiwań. A biorąc pod uwagę działanie światłomierza i 18% szarość konieczne jest korygowanie ekspozycji w jedną lub drugą stronę bo mało jest sytuacji, które można opisać jako 18% szarość. Tak jak w linku trzecim, jak jest jasne otoczenie to należałoby korekcję lampy ustawić na + czyli więcej światła a jak jest ciemne to na - czyli mniej światła ponieważ aparat dobierze i tak większą moc błysku żeby naświetlić ciemne partie obrazu. Ale nie zawsze tak się to robi i to "nie zawsze" to my musimy wiedzieć kiedy ma być. Pewnym wyjściem byłoby przełączenie wbudowanej lampy w tryb manualny ale niestety nie da się tego zrobić, zawsze pracuje ona w pTTL. Przydatne są też starsze lampy z niskim napięciem na stopce (lub tzw. przystosowane) bo po pierwsze pracują w trybie całkowicie ręcznym lub mają prostą własną automatykę, po drugie są mocowane wyżej, po trzecie najczęściej mają większy zasięg niż lampa wbudowana. Przede wszystkim trzeba czytać książki i uczyć się praktycznie wykorzystać informacje z nich przyswojone czyli ćwiczyć, sprawdzać, podpatrywać zawodowców i tak dalej........

akagi66  Dołączył: 16 Lis 2007
czy kasetka ( a jeszcze lepiej k 100 d super ) ma możliwość uruchamiania lamp błyskowych bezprzewodowych ?

pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
K100d na 100% nie ma takiej możliwości. K200d już ma. Jak jest z K100d Super - niestety nie wiem.

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
akagi66 napisał/a:
czy kasetka ( a jeszcze lepiej k 100 d super )
niestety kasetki wszelakiej maści nie mają tej opcji :-(

Skocz do: