MichalR
[Usunięty]
Dlaczego wole Pentaxa od innych?
hej,

Taka mnie ostatnio refleksja naszla zwiazana z K10 ktory to aparat posiadam i chyba bym nie zamienil na nic innego. Refleksja pojawila sie gdy pewnego dnia wzialem do reki Canona 40D kolegi i kompletnie nie umialem sie nim poslugiwac. Fakt, podobnie bylo z Kadyszka, wydawalo mi sie ze sie go nigdy nie naucze, ale jakos dalem rade. Z Canonem mialem za to duzy problem. Po chwili zabawy 40D doszedlem do wniosku ze zeby robic dobre zdjecia nie jest potrzebne multum opcji, ze wole swojego Pentaxa ktoremu blizej do analogowych konstrukcji niz innym bardzo zaawansowanych technologicznie produktom konkurencji. Gdy robie fotki Pentaxem korzystam praktycznie tylko z dwoch trybow - M badz A, zwykle ostrze na matowce, nawet czesto bardziej ufajac swoim oczom niz potwierdzeniu ostrosci ktore daje aparat. W Canonie jest za to podglad na zywo (co czyni ten aparat blizszym cyfrowym malpom gdzie nie ma wizjera z zdjecia robi sie patrzac na wyswietlacz), i ostrzenie z wykorzystaniem cyfrowego zooma. Ja tego nie potrzebuje. Cale moje doswiedczenie z lustrzankami zbudowalem na analogach bez AF-a, wiec takie bajery uwazam za zbedne. Cenie tez sobie ergonomie pentaxa, wszystko jest dostepne pod dwoma kolkami i paroma przyciskami. W Canonie musialem sie niezle napocic zeby cos przestawic - tam kolko poziome jest tylko jedno, ni w piec ni w dziesiec jak dla mnie, ale to pewnie rowniez kwestia przyzwyczajenia. Ktos kiedys powiedzial ze Pentax wsrod aparatow to taki Mercedes wsrod samochodow - niewiele bajerow, za to jakosc i funkcjonalnosc pierwsza klasa. Trudno mi sie z tym nie zgodzic.

Macie czasem podobne odczucia?

Pozdrawiam,
Michal

MarWoj  Dołączył: 15 Mar 2007
MichalR, w czasach gdy dinozaury kicały po forum i jego okolicach ;-) ,był podobny wątek.Chyba ktoś kolorowy zaraz zacznie mówić coś o dublach.

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
MichalR napisał/a:
Macie czasem podobne odczucia?

Ja mam podobne odczucia, kiedy nie mogę rano trafić do kibla.

nemo  Dołączył: 21 Wrz 2007
lipalipski napisał/a:
Ja mam podobne odczucia, kiedy nie mogę rano trafić do kibla.
człowieku! Alkohol Cie zniszczy ;-)

seweryn1  Dołączył: 11 Lip 2007
MichalR, Ja mam Gx-10 i Canona 40D i na początku miałem podobne odczucia, ale dwa dni pracy z C i po problemie, jest to bardzo wygodny korpus dla mnie, IMO lepiej trochę wyważony i wielkościowo wyprofilowany dla mnie, niż gx-10, ale oba bardzo lubię, ale canon to.... Bardzo fajna 85 1.8 za 1200 zł z USM, przykre nie u nas najtańszy z af ile kosztuje? np. taki fa 77 1.8, można by rzec "opowiednik" to już wydatek 2400, a czy jest 2xlepszy? Napewno bardziej kultowy i lepiej wykonany.

gin z tonikiem  Dołączył: 17 Paź 2007
MichalR napisał/a:
wzialem do reki Canona 40D kolegi i kompletnie nie umialem sie nim poslugiwac.

Bez przesady, Canon nie uchodzi za mistrza ergonomii, ale jak pstrykałem dwa razy C 5d szwagra, nie zauważyłem żadego problemu z obsługą. Troche gorszy w obsłudze wydał mi się kultowy na tym forum, Nikon D40, ale jego miałem w rękach tylko ok. 3 minut, więc pewnie dlatego.
seweryn1 napisał/a:
Ja mam Gx-10 i Canona 40D
Wybierałem między Canonem 40D i P K10d i w Canonie nie spodobały mi się: ekran LCD (za duży i usytułowany w takim miejscu, że jeździ się po nim nosem), wizjer (w okularach wygodniej mi się kadruje w K10d) oraz cena (była to wtedy nowość). Czy teraz kupiłbym Pentaksa K20d, gdybym kupował lustrzankę cyfrową? Pewnie tak ;-) .

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
Re: Dlaczego wole Pentaxa od innych?
MichalR napisał/a:
Ktos kiedys powiedzial ze Pentax wsrod aparatow to taki Mercedes wsrod samochodow
To niedobrze, bo Mercedesy ostatnimi czasy strasznie awaryjne. ;-)

MichalR napisał/a:
to taki Mercedes wsrod samochodow - niewiele bajerow, za to jakosc i funkcjonalnosc pierwsza klasa. Trudno mi sie z tym nie zgodzic.

Raczej chybione porównanie. Pentax raczej nie robi sprzętu z wyższej półki cenowej (a Mercedesy do tanich nie należą). Mercedes wśród aparatów to może być np. Leica.

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
Oj lejka to raczej maybach ;-)

A hasselek?

[ Dodano: 2008-11-26, 13:04 ]
Moim zdaniem Pentax to taki Saab ;-) .

MateuszG  Dołączył: 29 Paź 2008
pentax to taki VOLVO albo SAAB wśród lustrzanek ...
niezbyt powszechny ale za to super wykonany i z bdb. parametrami.

gin z tonikiem byłeś szybszy o minutę
:-)

matth  Dołączył: 21 Kwi 2008
gin z tonikiem, Leica to raczej jakieś okolice Maserati czy Jaguara. Mercedes już strasznie dawno przestał być w jakiś sposób elitarny.

Co do reszty wywodu.. Też wybierałem z C40, D80 i K10D. Wybrałem K10D, bardzo go lubię, po macaniu a700 i a900 wziąłem go do ręki i czułem się zdecydowani dobrze. Ergonomia body jest (jak dla mnie) wzorowa, a to (znowu jak dla mnie) ma bardzo duże znaczenie. Ma wolny AF w ciemnościach i szumi na wysokich iso, ale wiem o tym i jakoś szczególnie mnie to nie boli ani nie martwi. Czy wybrałbym znowu? Nie wiem, ale gdybym miał znowu kupić lustro tej klasy pewnie tak.

MateuszG, byłem szybszy :-B .

PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
MateuszG napisał/a:
SAAB wśród lustrzanek (...) super wykonany

Ostatnio znajomy jeden narzekał na wykonanie nowych SAABów (jako posiadacz jednego, nie jako teoretyk).

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
gin z tonikiem napisał/a:
A hasselek?
Hasselek to sportowa maszyna jak jakieś bolidy F1, to już inna filozofia, do normalnego codziennego użytku się średnio nadaje. ;-)

matth napisał/a:
Mercedes już strasznie dawno przestał być w jakiś sposób elitarny.
Co twoim zdaniem znaczy elitarny? Bo to, że wiele osób zadaje szyku w 10-cio letnich okularnikach, nie oznacza, że M-Benz przestał być synonimem auta wyższej klasy.

[ Dodano: 2008-11-26, 13:16 ]
PiotrR napisał/a:
Ostatnio znajomy jeden narzekał na wykonanie nowych SAABów
Bo to już pół-ople są. Ale porównanie do Pentaksa moim zadniem nadal zasadne :-P .

[ Dodano: 2008-11-26, 13:19 ]
matth napisał/a:
Jaguara
Jaguar - czołowa marka koncernu Tata, też już nie jest zbyt elitarny.

matth  Dołączył: 21 Kwi 2008
matth napisał/a:
Mercedes już strasznie dawno przestał być w jakiś sposób elitarny.
Co twoim zdaniem znaczy elitarny? Bo to, że wiele osób zadaje szyku w 10-cio letnich okularnikach, nie oznacza, że M-Benz przestał być synonimem auta wyższej klasy.

Jak dla mnie nigdy nie był synonimem niczego. Ot samochód klasy wyższej dla kogoś kto chce koniecznie pokazać, że go stać. Szału bez czy nowy czy stary. Dawno temu Mercedes to było coś, teraz <zieeeeeeeeew>

[ Dodano: 2008-11-26, 13:16 ]
PiotrR napisał/a:
Ostatnio znajomy jeden narzekał na wykonanie nowych SAABów
Bo to już pół-ople są. Ale porównanie do Pentaksa moim zadniem nadal zasadne :-P .

Nie pół opel tylko 85% :-/

[ Dodano: 2008-11-26, 13:19 ]
matth napisał/a:
Jaguara
Jaguar - czołowa marka koncernu Tata, też już nie jest zbyt elitarny.

A czy zmiana właściciela marki cokolwiek zmienia? Dla mnie liczy się produkt.

Właścicielem VWja jest Porsche i ani odrobiny prestiżu marka dla ludu na tym nie zyskała :-P

j+  Dołączył: 01 Sty 2008
Ten topic jest ostro doprawiony. Pieprzem głównie. A niektórzy doprawiają tak, że aż w głowie wiruje.
*puf*

LDevil  Dołączył: 30 Maj 2007
MichalR, muszę Ci wyjawić straszną wiadomość. K20D ma LiveView i z tego powodu bliżej mu do małpek niż takiemu (tfu!) Canonowi 30D.

matth napisał/a:
A czy zmiana właściciela marki cokolwiek zmienia? Dla mnie liczy się produkt.

Już w czasie panowania Forda, Jaguar zszedł nieco na psy (to znaczy postawili na nieco bardziej masową produkcję, kosztem "elitarności".
matth napisał/a:
Ot samochód klasy wyższej dla kogoś kto chce koniecznie pokazać, że go stać. Szału bez czy nowy czy stary. Dawno temu Mercedes to było coś, teraz <zieeeeeeeeew>
Dawno temu (i w Polsce) to i VW Golf II to było coś.
Niemniej jednak jak prezes poważnej firmy zastanawia się nad kupnem auta do pracy, to zaczyna od M S-klasse, potem ewentualnie BMW 7 albo Audi A8. A czy taki zieeew? Ja bym osobiście taką ML-ką albo GL-ką nie pogardził :-) .

[ Dodano: 2008-11-26, 13:38 ]
LDevil napisał/a:
K20D ma LiveView

Ale na szczęście bardzo kiepski :-) .

Skocz do: