bochen  Dołączył: 21 Paź 2008
Sigma 28-105/3.8-5.6 UC-III Aspherical IF
Witam,

Czy ktoś zna ten obiektyw (Sigma 28-105/3.8-5.6 UC-III Aspherical IF?)? Jak wygląda jego jakość optyczna w porównaniu z Kitem tzn. czy dużo od niego odstaje :) ? Czy AF jest w miarę precyzyjny? Kupiłem drugie body i zastanawiam się nad wymianą jednego Kita na coś niedrogiego z AF, tak aby nie dublować obiektywów i ta Sigma wydaje mi się ciekawa.

dzięki za wszelkie sugestie, pozdrawiam

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
nie wiem czy o tej sigmie jest coś, ale o sigmach 28-105 znalazłem

http://pentax.org.pl/view...ighlight=28-105

użyj wyszukiwarki na frazę "28-105"

Ijon  Dołączył: 27 Paź 2006
bochen, ja niedawno sprzedałem taką sigmę na forumowej giełdzie, byłem z niej zadowolony. Wg mnie jest ostra już od pełnej dziury, AF działa równie szybko jak w kicie.

Ijon dzięki za cenną uwagę, nie wiem jak wyglądaj ceny tego obiektywu- rzadko występuje. Warto dać 250 zł za nowy?

Ijon  Dołączył: 27 Paź 2006
bochen, to już sam musisz ocenić ;-) Jak dla mnie 250 zł za to szkło to dobra cena.

Trochę to trwało, ale w końcu zdecydowałem się i kupiłem to szkło. Jeśli kogoś interesuje chętnie podzielę się wrażeniami. Jak sam je dostane, czyli jakoś w połowie przyszłego tygodnia... :-)

afuszejk  Dołączył: 28 Maj 2008
bardzo chętnie dowiem się czegoś więcej, szczególnie tym jak szkiełko daje radę przy 70, 85 i 105 mm : ) za taką cene, chętnie dowiem się również gdzie można ją dostać

pozdrawiam

tanthalos  Dołączył: 04 Gru 2008
afuszejk napisał/a:
bardzo chętnie dowiem się czegoś więcej, szczególnie tym jak szkiełko daje radę przy 70, 85 i 105 mm : ) za taką cene, chętnie dowiem się również gdzie można ją dostać

pozdrawiam

Podpisuje sie pod tym co powyzej, tez jestem ciekawy.

superkomornik  Dołączył: 02 Sty 2007
Mam zamiar kupić ten obiektyw jako bardziej rozbudowany dekielek do drugiego korpusu.
Interesuje mnie głw. celność i szybkośc. AF, aberracje, ostrość :)

Odebrałem w końcu to szkło. Jeśli chodzi o dostępność do gość od którego kupiłem miał niestety tylko jedną sztukę, a jak się zorientowałem to rzeczywiście w dobrej cenie. Wersja którą mam jest w kolorze srebrnym z metalowym bagnetem - w czarnych zdarzają się plastikowe bagnety.

Pierwsze wrażenia: Obiektyw bardzo fajnie wykonany jak za takie pieniądze. Solidny, pierścień ogniskowej ciasno chodzi, wewnętrzne ogniskowanie. Autofocus po wstępnych pstryknięciach bez żadnych zastrzeżeń, precyzyjny, prędkość jak w kicie. Ostrość na pewno dobra w centrum kadru, bez względu na ogniskową czy przysłonę. Ostrość na krawędziach, aberracje, rozdzielczość optyczną sprawdzę jak tylko wyjdę z nim w plener- wyślę wtedy sample to sami ocenicie- a niestety jak na razie dzisiaj też cały czas pada.

Bez używania pierścienia przysłony światło zaczyna się od 4, ale za to trzyma 4,5 do 75 mm

Merida300  Dołączył: 12 Sie 2008
bochen a gdzie nabyłest to szkiełko ,no i pochwal się fotkami,bo ogniskowa dosc fajna jest tylko ciekaw jakie fotki robi...

superkomornik  Dołączył: 02 Sty 2007
Odebrałem. Wykonanie takie sobie, ale lepsze od najtańszych kitów. Bagnet plastikowy :-/
AF pracuje w miare szybko i celnie (za dużo jednak się nie bawiłem). Co do jakości obrazu- na aps-c jest jeszcze w miare, jednak pełna dziura to nie jest żyleta.
Natomiast na FX brzegi to totalna masakra....

Po świąteczno- nowo rocznej przerwie wracam do komputer i przesyłam obiecane sample.
superkomornik u mnie bagnet jest z pewnością metalowy, na pełnej klatce nie testowałem a co do jakości na aps-c to zgodzę się z tobą, że nie jest to żyleta ale zupełnie do przyjęcia. Za takie pieniądze nie można spodziewać się fajerwerków i jakości stałki. Jak dla mnie ok. aberacji nie zauważyłem, po przymknięciu do 8 do jakości zupełnie się już nie czepiam. Natomiast obiektyw spisuje się dobrze kiedy pojawi się trochę światła, w szarówce czasami pływa, głównie na pełnej dziurze.

105mm

60mm

28mm

Skocz do: