Śrubokręt się wysuwa, a co do tej opcji po przyciśnięciu OK- gdzie to znajdę?takseo napisał/a:sprawdź jeszcze czy wysuwa się "śrubokręt".
[ Dodano: 2008-12-29, 15:22 ]
Właśnie mi się coś przypomniało. Kiedyś na koncercie mialem identyczną sytuację. Okazało się, że przypadkowo właczyłem opcję uruchamiania AF poprzez przycisk "ok".
k10d + kit + FA 70-200 f/4-5.6 PZ + MeSUPER + M 50f/1.7 + A 50 f/2 + fgz af-360 już sprawna :) + FA 50 f/1,4 w końcu jest MOJE :D
5d +cały kontener szkła
jarusiek napisał/a:-informacje u góry na ekranie są wyświetlane prawidłowo (wszystkie)
jarusiek napisał/a:sam wiele nie zdziałam- co najwyżej popsuję. Więc lepiej oddać do serwisu. Teraz tylko znaleźć jakiś w okolicach Nowego Sącza, podejrzewam że będzie trudno, i trzeba ruszyć do KrkDziwne...Ot nagle na drugi dzień przestał ostrzyć :(
jurekg jeśli się zdecyduję majstrować, odezwe się :)
Pentax K200D + DA 18-55 mm f/3.5-5.6 AL II + Tamron AF 70-300 mm f/4-5.6 Di LD Macro + Pentax SMC-A 1:1.7/50mm
MINOLTA 505 si SUPER +Tamron AF/LD 28-200
Pewności nie mam, ale to sprawdzić mogę tylko z innymi obiektywami, a jak narazie nikogo z mojego rejonu nie znam z podobnym sprzętem. Łopatologicznie już chyba sprawdziłem...coś jeszcze pozostało?mirekw11 napisał/a:Masz już pewność że to pucha? Może to obiektyw. Warto się przekonać zanim dasz puchę do serwisu.
jarusiek napisał/a:Pewności nie mam, ale to sprawdzić mogę tylko z innymi obiektywami, a jak narazie nikogo z mojego rejonu nie znam z podobnym sprzętem. Łopatologicznie już chyba sprawdziłem...coś jeszcze pozostało?![]()
Pentax K200D + DA 18-55 mm f/3.5-5.6 AL II + Tamron AF 70-300 mm f/4-5.6 Di LD Macro + Pentax SMC-A 1:1.7/50mm
Najprawdopodobniej to pierwsze, potwierdzenie przy MF jestmirekw11 napisał/a:No to jest problem.
Mogą być przynajmniej dwie przyczyny.
- problem w układzie zasilania silnika AF, lub uszkodzony sam silnik.
- jeśli nie masz w obiektywie potwierdzenia punktu AF przy ostrzeniu z ręki (czerwony kwadracik) to może być walnięty moduł sterowania (odczytu) AF. Jeśli masz potwierdzenie to przynajmniej tu jest ok.
Faktycznie, bez serwisu ani rusz.