vertiico  Dołączył: 08 Maj 2007
SD o pojemności 2TB już niebawem
Tak jak w temacie, w Marcu b.r. ma pojawic sie kolejna odsłona kart SD a mianowicie:

SDXC (SD eXtended Capacity)

link do art.:
http://www.frazpc.pl/news...TB_juz_niebawem

KITT  Dołączył: 28 Lip 2008
Mi się nie mieści w głowie to... Wogóle te TeraBajty to troche niewyobrażalna pojemność jak dla mnie.

volender  Dołączył: 15 Wrz 2008
Będzie w sam raz do K3D :D - to sD

slavkoz1  Dołączył: 30 Mar 2008
Cytat
Mi się nie mieści w głowie to

to tylko technologia nic więcej

ArturMaly  Dołączył: 26 Gru 2007
Na fotopolis obszerniejszy opis: http://fotopolis.pl/index.php?n=8293

deckard  Dołączył: 01 Lut 2008
Z tym, że nigdzie nie napisano jakiej pojemności będą nowe karty. Zmienili jedynie standard tak aby dało się obsłużyć 2 TB. Teraz dyski twarde tej pojemności dopiero się pojawiły i nie sądzę, żeby szybko dało się tyle upchnąć w SD. Największe karty obecnie to chyba 100GB (i tak duuużo).

slavkoz1  Dołączył: 30 Mar 2008
Szybko to względne pojęcie, całkiem niedawno miałem w aparacie kartę 8 Mb, a był to na tamte czasy całkiem niezły aparat.

deckard  Dołączył: 01 Lut 2008
slavkoz1, całkiem niedawno jak widać również jest bardzo względne. Ja miałem Canona A80 chyba z 4-5 lat temu i dołączona karta 32 MB nie przydawała się za bardzo. Najpierw za chyba 120 zł kupiłem 256MB a po roku za podobną kwotę 512. Zgaduję, że twoje niedawno to co najmniej 6 lat ;)

MateuszG  Dołączył: 29 Paź 2008
w 2003/2004r. kupiłem kartę 64mb za 150zł !! do mojej pierwszej cyfrówki kodak cx6200

to były czasy :-D

erpe  Dołączył: 06 Maj 2007
Hmm czerwiec 2004r. karta 256mb za 300zł. Ale dramat...

hitman1986  Dołączył: 17 Mar 2008
Po co w ogóle są tak duże pojemności kart ? Przecież jeśli ktoś rzeczywiście robi 2TB zdjęć (co dla mnie jest abstrakcją, bo, powiedzmy, RAW z 1Ds MK III ile może ważyć? 30MB? ), to przecież nie trzyma wszystkich na jednej karcie, tylko na pewno ma ich kilka(-naście)...

Hakro  Dołączył: 25 Gru 2007
hitman1986 napisał/a:
RAW z 1Ds MK III ile może ważyć? 30MB?

domyślam się, że RAW z takich phaseone czy innych cyfrowych hasselbladów może jednak zajmować więcej

ggdh  Dołączył: 06 Sty 2008
Sa "dyski" SSD obsugujace karty SD. Wiec kupujesz taki, do tego karte, a po jakims czasie kolejna. I tak do 4 szt. A pewnie niedlugo zrobia na wiecej kart / wieksze pojemnosci.

(Oczywiscie nie ma jeszcze takich obslugujacych SDXC)

[ Dodano: 2009-01-11, 20:26 ]
No i duza karta chyba sie przydaje w kamerach HD ;-)

pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
ggdh napisał/a:
No i duza karta chyba sie przydaje w kamerach HD

No właśnie. A teraz coraz więcej jest aparatów kręcących filmy w rozdzielczościach wyższych od VGA, a niektóre nawet w HD kręcą.

Skocz do: