Iza  Dołączyła: 01 Paź 2007
Rajd Dakar 2009
Ciekawa jestem, czy są na forum kibice naszej ekipy na Dakarze. Ja śledzę ten rajd już od kilku lat i jest to wydarzenie naprawdę fenomenalne, szczególnie że nasi zawodnicy zawsze bardzo dobrze sobie radzą.
Trzymam zatem kciuki za tych, którzy nadal są na szlaku :-D

Linki:
http://dakar.orlenteam.pl/news/list/
http://www.tvp.pl/sport/rajd-dakar-2009
http://www.dakar.com/

sever  Dołączył: 07 Maj 2008
No dzisiaj trochę nieciekawie, kolejny motocylista w śpiączce, Hołek ponad 2 godz straty i jutrzejszy tzn dzisiejszy etap odwołany

Raven  Dołączył: 03 Gru 2007
Ja śledzę od dosyć dawna i cieszy mnie, że prowadzi El Matador (bo to mój ulubiony kierowca ze "zwykłych" rajdów), oraz że Hołek jest wysoko. Wkurza mnie natomiast postawa niejakiego Dąbrowskiego, który od kilku rajdów cały czas narzeka na kontuzję a mimo to ciągle startuje. Trzymam kciuki za Przygońskiego, wygląda na to, że ma gość talent. Czachor to mocny zawodnik, ale mam wrażenie, że to jeden z tych co zawsze jadą równo i solidnie, tylko bez szans na wygranie.

Raven napisał/a:
Wkurza mnie natomiast postawa niejakiego Dąbrowskiego, który od kilku rajdów cały czas narzeka na kontuzję a mimo to ciągle startuje.
W tym roku startował On z założeniem, że będzie jedynie wsparciem dla reszty ekipy. Poza tym o ile dobrze pamiętam, to zanim nabawił się kontuzji, to potrafił lepiej pojechać niż Czachor.
Raven napisał/a:
Czachor to mocny zawodnik, ale mam wrażenie, że to jeden z tych co zawsze jadą równo i solidnie, tylko bez szans na wygranie.
Weź pod uwagę, że nasi zawodnicy nie należą do teamu fabrycznego, więc niestety mają mniejsze szanse na wygraną.

Iza, oczywiście, że mają mniejsze szanse, ale ja mimo to odnoszę takie wrażenie. A tak właściwie to i tak jest tylko jedna "fabryka" w motocyklach.

A co do Dąbrowskiego, to masz rację, tyle że teraz jest PO kontuzji i cały czas ją odczuwa, a mimo to jedzie. Denerwuje mnie już to marudzenie.

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
Raven napisał/a:
jedna "fabryka"

ale przygotowanie motocykla już zupełnie inne w teamach fabrycznych i niefabrycznych, nieprawdaż :?:

opiszon napisał/a:
ale przygotowanie motocykla już zupełnie inne w teamach fabrycznych i niefabrycznych, nieprawdaż :?:
Prawdaż :-D
Poza tym zupełnie inna obsługa w czasie rajdu. Gdy zawodnicy teamów fabrycznych mogą sobie już odpocząć, nasi i cała reszta mają przed sobą jeszcze dużo pracy.

Przecież napisałem, że w Dakarze w tym roku, o ile dobrze kojarzę, to jest jedna "fabryka", a tym określeniem nazywam właśnie zespoły fabryczne.

Iza napisał/a:
nasi i cała reszta mają przed sobą jeszcze dużo pracy.

Jakiej? Z tego co wiem, to jakiś czas temu orlenowcy dostali wsparcie z KTM. Chyba nie myślicie, że sami grzebią w silnikach :lol: Oczywiście nie mają tylu doradców, co fabryka, ale nie przesadzajmy.

Nie orientuję się akurat w tego rodzaju rajdach tak dobrze, ale chyba KTM ma serwis właśnie dla takich pół-fabrycznych załóg? :roll:

roket  Dołączył: 15 Lis 2008
Cytat
Ja śledzę ten rajd już od kilku lat i jest to wydarzenie naprawdę fenomenalne, szczególnie że nasi zawodnicy zawsze bardzo dobrze sobie radzą.
Bez komentarza. IMHO ten rajd już dawno powinien być zamknięty , a polscy technicy i kierowcy powinni skupić się na pracach nad polskim motocyklem którego od 20 kilku lat nie ma . :evil: a został jeszcze od ponad 40 lat niepobity rekord polski w szybkości na polskim motocyklu :lol: rekord

roket napisał/a:
IMHO ten rajd już dawno powinien być zamknięty

Bez obrazy, ale zamknięty to może być sklep, a nie rajd.
"Odwołajmy" też przy okazji starty Kubicy, bo nie ma polskiego samochodu ;-)

Raven napisał/a:
Chyba nie myślicie, że sami grzebią w silnikach
Nie, ja tak nie myślę. To co piszę, nie opieram na swoich przemyśleniach, tylko na relacjach i wywiadach. Oczywiście, że członkowie zespołu sponsorowanego mają i tak o wiele łatwiej niż startujący samotnie półamatorzy (a są też tacy w tym rajdzie).

roket, nie rozumiem Twojego stanowiska. To jest główna impreza reprezentująca jedną z dyscyplin sportu motorowego. Dlaczego miałaby być zamykana?

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
roket napisał/a:
polscy technicy i kierowcy powinni skupić się na pracach nad polskim motocyklem

ciekawe jak kierowcy mają się skupić nad konstrukcją ;-)

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Zawzięcie :evilsmile:

Iza, szkoda właśnie, że nie pokazuje się zawodników, którzy jadą by rajd przejechać i to jest dla nich zwycięstwo. Taki ktoś ma o wiele więcej do powiedzenia niż Sainz, Coma czy inny de Villers. No i na pewno byłoby to ciekawsze. Właśnie tacy ludzie to sedno tego rajdu.
Ale relację sponsoruje VW lub Mitsu... :-(

opiszon, a myślisz, że kierowcy nie mają nic do powiedzenia w kwestii rozwoju konstrukcji?

Raven napisał/a:
Iza, szkoda właśnie, że nie pokazuje się zawodników, którzy jadą by rajd przejechać i to jest dla nich zwycięstwo. Taki ktoś ma o wiele więcej do powiedzenia niż Sainz, Coma czy inny de Villers. No i na pewno byłoby to ciekawsze.
No szkoda. Chociaż zawsze jak oglądałam relacje, to przynajmniej w jednym odcinku był zawsze reportaż o tych "freelancerach". W tym roku nie oglądałam wszystkich relacji niestety. Widziałam za to na stronie tvp fajne filmiki ze starych Dakarów, gdzie np. jechał sobie pan na jakimś starym BMW (w żadnym razie model nie enduro, tylko turystyczny) zapakowanym na całego lub panowie w trampkach jadący różnymi dziwnymi samochodami :-D

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
Raven napisał/a:
ale chyba KTM ma serwis właśnie dla takich pół-fabrycznych załóg?
Nie zebym byl jakims wielkim ekspertem, ale siedzialem przy biurku z takim jednym hardkorowym endurowcem. Zgadza sie. KTM ciagnie caly majdan z mechanikami dla takich pasjonatow. Oni maja zreszta w tym swoj interes - taka obsluga pol-amatorow to lepsza reklama niz team fabryczny - endurowcy tez maja swoje fora i kanaly wymiany informacji. Zreszta KTM ma specjane programy wsparcia nawet dla indywidualnych uzytkownikow - jak ci na przyklad jakas oska pojdzie na srodku Syberii, to jesli tylko uda Ci sie do nich dodzwonic, to beda sie starali ci pomoc.

Cytat
Zreszta KTM ma specjane programy wsparcia nawet dla indywidualnych uzytkownikow - jak ci na przyklad jakas oska pojdzie na srodku Syberii, to jesli tylko uda Ci sie do nich dodzwonic, to beda sie starali ci pomoc.
Jeden wielki mit , kup KTM a sam dojdziesz do tych wniosków , chyba że chodzi o serwis zagraniczny , mam do czynienia z tymi motocyklami i nie jest tak różowo , mówię o Polsce z Yamahą jeszcze gorzej . :-/

LDevil  Dołączył: 30 Maj 2007
roket napisał/a:
IMHO ten rajd już dawno powinien być zamknięty , a polscy technicy i kierowcy powinni skupić się na pracach nad polskim motocyklem którego od 20 kilku lat nie ma
Możesz to rozwinąć?

opiszon,
Cytat
ciekawe jak kierowcy mają się skupić nad konstrukcją ;-)
To tak jak z Twoją kadyszką , mówisz konstruktorowi co trzeba poprawić lub coś dodać albo co jest do bani , konstruktor myśli lub udaje że myśli i wdraża , w teorii proste, są rzeczy które można poprawić nie ponosząc wielkich kosztów ,tylko poco ,konstruktorów dawno wyrzucili a do pracy najeli bezduszne komputery które nie są skłonne do kompromisów , i nie ważne czy foto czy moto oczywiście rozmowa może być tylko hipotetyczna ;-)
Cytat
Możesz to rozwinąć?
mogę.
Cytat
IMHO ten rajd już dawno powinien być zamknięty
tak przyznaję żle się wyraziłem , raczej chodziło mi dlatego to ..IMHO.. że ten medialny spektakl jest mi nam nie potrzebny , czasy prawdziwej rywalizacji dawno mineły , chyba że ktoś to lubi i nie wgłębia się w materie ,co kto i za ile,ale nudzę.

roket, każdy sport samochodowy czy motocyklowy to pole popisu dla konstruktorów i zdziwiłbyś się, ile rzeczy przechodzi później do samochodów cywilnych.

Skocz do: