gezaj  Dołączył: 11 Mar 2008
Jupiter-12 do K10D, czy to zadziała?
dostałem gratis w dobrym stanie Jupitera 12 35/2,8. Czy to się da podpiąć do kadyszki? Czy ktoś próbował?
A taka kombinacja: przejściówka M39 ->M42 -> bagnet K czy to możliwe?

wujek  Dołączył: 12 Sty 2008
gezaj napisał/a:

Tak, możliwe. U mnie działa z Heliosem ;-)

Generic  Dołączył: 09 Lis 2007
Ale ten Jupiter-12 zdaje się wchodzi głęboko w korpus więc nie ma jak do lustrzanki zamontować.

damiaszek  Dołączył: 21 Sie 2008
Re: Jupiter-12 do K10D, czy to zadziała?
gezaj napisał/a:
dostałem gratis w dobrym stanie Jupitera 12 35/2,8. Czy to się da podpiąć do kadyszki? Czy ktoś próbował?

Podpiąć sie da, ale jeżeli ten Jupiter jest od dalmierza (a nie wczesnych wersji zenita) to nie będzie ostrzenia na nieskończoność. Dalmierze (M39 to z rzdzieckich chyba zorki i fedy) mają dużo mniejszą odległość osadzenia obiektywu.

pozdrawiam
Damian

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
Absolutnie nie - ta konstrukcja wymaga aby tylna soczewka niemal dotykala matrycy/filmu.

Chetnie natomiast podpiąłbym go do swojej Lajki :-)

pawel1967 Dołączył: 03 Maj 2006
Z popularnej optyki zorkowskiej po odkręceniu pierścienia przez dwie redukcję da się zamontować Industar 50 ale po co , kiedy można kupić taki do Zenita gwint 42 a nie 39 . Mozna na stałe nakręcić redukcję K , po wcześniejszym odkręceniu blaszki i na wierceniu otworka blokującego . Tylko po co . Industar 50 jest prawie idealny od przysłony 5,6 ( znika winietowanie) ostrośc bardzo wysoka ale lepiej zaoszczędzić trochę i okazyjnie kupić optykę pentaxa z A

[ Dodano: 2009-01-15, 12:24 ]
Jupiter 12 jest przyjemny ładne kolorki ale radzę sprawdzić go na występowanie blików chętka szybko minie

Cytat
Ale ten Jupiter-12 zdaje się wchodzi głęboko w korpus więc nie ma jak do lustrzanki zamontować.

ten obiektyw dokłądnie wygląda tak ja na tym zdjęciu od Generica i właśnie stąd moje pytanie bo mam wątpliwości czy jego tylna soczewka nie będzie wchodziła za głęboko w korpus.
damiaszek
Cytat
Podpiąć sie da, ale jeżeli ten Jupiter jest od dalmierza (a nie wczesnych wersji zenita) to nie będzie ostrzenia na nieskończoność. Dalmierze (M39 to z rzdzieckich chyba zorki i fedy) mają dużo mniejszą odległość osadzenia obiektywu.

z tego co wiem to poprzedni właściciel obiektywu miał Zenita więc...

[ Dodano: 2009-01-15, 13:48 ]
alkos napisał/a:
Absolutnie nie - ta konstrukcja wymaga aby tylna soczewka niemal dotykala matrycy/filmu.

"absolutnie nie" dotyczy ostrzenia na nieskończoność czy możliwości prawidłowego działania z K10d ???

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
alkos napisał/a:
Chetnie natomiast podpiąłbym go do swojej Lajki :-)

W Bessie R wchodzi nawet w migawkę, można sobie załatwić aparat tym obiektywem na amen ;-)

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
gezaj napisał/a:
"absolutnie nie" dotyczy ostrzenia na nieskończoność czy możliwości prawidłowego działania z K10d ???

Z pozycji, do której jesteś maksymalnie wetknąć go do body, wydaje mi sie ze nawet makro ci nie wyjdzie... punkt ostrzenia bedzie gdzies w srodku obiektywu :-P

no to dam se spokój, wezmę FEDa 5B od ojca i sie pobawię.

PK  Dołączył: 24 Maj 2008
gezaj napisał/a:
wezmę FEDa 5B

zrobię mały OT- jak w tym dalmierzowcu ustawiać migawkę (niby jest takie pokrętełko na górze, ze strzałką pokazującą czasy, ale chodzi jakoś tak, że nijak nic sensownego ustawić) ?

bo najpierw trzeba "naciągnąć" wajchą a potem dopiero da się ustawić czas naświetlania. Na opak się nie da

Skocz do: