pinus  Dołączył: 04 Sty 2009
ebay
No własnie kupował już ktos przez te serwisz agli czy z niemiec?
Czyli cos kosztuje 2 funty, przesyłka do Polski 11 funtów
Jeszcze cos pisza o prowizji dla banku itp.
A wiec jak z tym jest?
Ide do baku mówie ze chce a to i na to konto tyle funtów przesłać - oni biora odpowiedai liczbe PLN po aktualym kursie i przelewaja - czy tak?
Ile kosztuje prowizja dla banku?
Przykładowo taki obiektyw
Vivitar 80-200 zoom lens for 35mm SLR - Pentax K fit za 2 funty. W sumie wyjdzie jakies 70 zł z kosztami . ie wiem czy sie oplaca ale takze chcialbym sie dowiedziec o waszych perypetiach z takimi trasakcjami

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
pinus, jak kupujesz z UK to PayPal i nic nie płacisz kosztów przelewu, a większość sprzedawców z UK honoruje PayPal

w DE o to trudniej, bo PayPal u nich mało popularny

Carlos Cruz  Dołączył: 14 Sty 2009
Pay pal maja gorszy przelicznik ale nie ma tam tekstu w stylu 0,5% ale nie mniej niz ... zrealizowanie przelewu zagranicznego przekracza umiejetnosci wiekszosci bankow :-? Zalatwialem to tydzien w czterech roznych oddzialach

z przelewem tak źle nie jest, ja robiłem z konta internetowego, i poszło momentalnie, tylko koszt takiego przelewu jest IMHO za wysoki

pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
PayPal jest zdradliwy. Ja nie wiem jak oni liczą. Zakładałem konto w Polsce. Teraz zarabiam w GBP i chce mi przeliczać na złotówki a potem z powrotem na GBP. Interweniowałem w PayPalu, ale oni mówią, że się nie da nic zmienić, bo zakładałem konto w Polsce :-/
Na razie nie zauważyłem jakichś strat, chyba więc nie przelicza tylko bezpośrednio ciągnie z konta i wpłaca sprzedającemu.
Co do kosztów przesyłki do Polski, to się nie wypowiem, bo z reguły dostarcza mi Royal Mail ;)

dickkett  Dołączył: 18 Wrz 2006

Właśnie założyłem sobie drugie konto pay pal powiązane z polską kartą i przelałem 200GBP. Na drugim koncie pojawiła się kwota przelewu 193GBP (wygląda na to, że koszt takiej operacji to 7GBP) i suma w zł:883,57, czyli po uwzględnieniu kosztów przelewu kurs wyszedł 4,41zł za 1 GBP.
Chciałem przelać większą sumę, to niestety pojawia się limit. Nie wiem, z czym jest to związane (limit karty osiągnięty, czy coś takiego). 500GBP nie mogłem przelać, a gdybym mógł, to byłby fajnie, bo wyszło by taniej i szybciej niż przez bank.

pawelek-79, a po co przelewać na konto paypal ?
ja mam podpięte do karty, i po prostu płacę na ebay, i sam ściąga mi z konta odpowiednią kwotę, żadnych prowizji nie pobierając (oprócz nieco wyższego kursu wymiany walut, ale i tak to niewielka różnica)

Ale nie wiem jeszcze jak to zrobić. Teraz z kolei trudzę się z powiązaniem drugiego konta paypal z kontem w banku, żeby przelać z mojego paypala na konto bankowe. Chyba, że nie trzeba tej operacji robić. W każdym razie nie widzę na razie pieniędzy ani na karcie ani na koncie.

[ Dodano: 2009-01-15, 23:21 ]
No już wiem, dlaczego nie mogłem więcej wysłać:
Ze względów bezpieczeństwa ustalono początkowy limit wysyłania płatności dla niezweryfikowanych użytkowników.
Czekam teraz na weryfikację mojego drugiego konta. Muszę jeszcze sprawdzić jaki jest dokładny cennik opłat, i dlaczego jak dostałem raz zwrot, to mi automatycznie zwróciło pieniądze na konto, a nie jak teraz na nowym muszę ręcznie wysyłać do banku na konto (całe szczęście ta operacja jest bezpłatna).

[ Dodano: 2009-01-15, 23:31 ]
opiszon, mi chodzi o przelewanie pieniędzy z mojego brytyjskiego konta na polskie. Niestety mój bank nie oferuje elektronicznego przelewu za granicę, więc muszę osobiście chodzić do banku i robić przelew, co mnie kosztuje czas (którego nie mam) 20GBP za przelew + koszty dojazdu. A przede wszystkim czas, którego nie mam, bo siedzę 24 godziny w pracy na okrągło i nie mogę się oddalić nigdzie nawet na pół godziny.
Wyczytałem, że wysyłanie pieniędzy jest bezpłatne. Tak więc nie wiem, czemu zabrano mi 7 funtów. Ale jeśli to stała opłata, to nadal opłaca mi się w ten sposób przelewać pieniądze.

pinus  Dołączył: 04 Sty 2009
dzieki za odpowiedzi i linki

emigrant  Dołączył: 20 Wrz 2006
opiszon napisał/a:
oprócz nieco wyższego kursu wymiany walut
Można ustawić, że PayPal nic nie przelicza, tylko robi to bank (system, w którym jest karta). Wtedy prawie zawsze kurs jest lepszy.
Przykładowo: mam zapłacić 20$ - to tyle ściąga z polskiej karty Visa. Bank blokuje tymczasowo odpowiednią kwotę w złotówkach, a po ok. tygoniu ostatecznie rozlicza wg. obowiązującego w tym dniu kursu.

motaba_virus  Dołączył: 16 Mar 2008
emigrant napisał/a:
Można ustawić, że PayPal nic nie przelicza, tylko robi to bank (system, w którym jest karta)

ooo, :shock: a jak to sie robi???

motaba_virus, Dawno nie płaciłem i już nie pamiętam, ale po zajrzeniu do ustawień PayPala wydaje mi się, że ta opcja pojawia się przy potwierdzaniu płatności.
Nie mniej jednak, na pewno była, bo ja też raz zapłaciłem "frycowe" przy przeliczaniu i już później nie dałem się naciągać.

wlasnie, to frycowe potrafi byc bardzo irytujace :-/ ale ja takiej opcji nigdzie nie znalazlem (chociaz nie wiedzialem o jej istnieniu to i za bardzo nie szukalem ;-) )
dostrzegl jak to sie robi przy nastepnej platnosci to daj cynk :-)

PRECZ z WYZYSKIEM :mrgreen: :-P

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
emigrant napisał/a:
Bank blokuje tymczasowo odpowiednią kwotę w złotówkach, a po ok. tygoniu ostatecznie rozlicza wg. obowiązującego w tym dniu kursu.
Tez zylem w takim blogim przeswiadczeniu. O ile sobie nie zazyczysz rozliczenia w dolarach, jesli twoja umowa taka opcje przewiduje, wszystkie karty w Polce rozliczane sa w Euro. Oznacza to, ze jesli kupujesz cos za dolary, to bank najpierw przelicza je na euro, a potem na zlotowki. Sprawdzcie na wyciagach. Ja kiedys porownalem i wyszlo mi jakies 50 groszy korzystniej niz kurs z Paypala. To frycowe nie jest az takie straszne, a przynajmniej od razu wiesz ile placisz. Walute rozliczenie wybierasz w ostatnim kroku, na tym samym ekranie, na ktorym wybierasz karte - opcje platnosci, czy jakos tak.

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
Ja mam cholera kartę rozliczaną w dolarach i ostatnio trochę beknąłem płacąc w euro. Bo się euro umocniło względem dolara i po tych przeliczeniach mi trochę drogo wyszło :-(

matb napisał/a:
Bo się euro umocniło względem euro i po tych przeliczeniach mi trochę drogo wyszło
Nooo, w takim razie, to znacznie lepiej płacić w ... euro. :evilsmile:

[ Dodano: 2009-01-17, 22:12 ]
dzerry, na mojej karcie (Visa) myślałem, że przeliczają przez $. Nic podobnego, przeliczają każdą walutę na złotówki. I dlatego lepiej płacić kartą, niż np. gotówką kupioną w kantorze.

matb napisał/a:
Bo się euro umocniło względem euro

zasadniczo euro zawsze bylo zdecydowanie mocniejsze niz euro... takie sa juz nieublagane prawa rynku :-P :mrgreen:

anduril  Dołączył: 31 Lip 2007
motaba_virus napisał/a:
matb napisał/a:
Bo się euro umocniło względem euro

zasadniczo euro zawsze bylo zdecydowanie mocniejsze niz euro... takie sa juz nieublagane prawa rynku :-P :mrgreen:

To jest chyba najniebezpieczniejsza do spekulacji para walutowa... co byś nie robił, zawsze będziesz do tyłu dokładnie o prowizję ;)

sailor9  Dołączył: 23 Paź 2006
To frycowe za płacenie przez PayPal takie małe nie jest. Ostatnio kupowałem kadyszke na ebay. Cena przeliczona na złotówki przez PayPal okazała się wyższa o ok. 50 zł od mojego wcześniejszego przeliczenia wg średniego kursu walut NBP. Ale co się dziwić, przecież PayPal za darmo usług świadczyć nie będzie, a póki co bankowe przelewy zagraniczne są jeszcze droższe i mniej wygodne.

Skocz do: