matth  Dołączył: 21 Kwi 2008
XP nie widzi nagranej płyty
Jako, że tak informatycznie tu dzisiaj to i ja dołożę swoją cegiełkę..

Od jakiegoś czasu mój system nie widzi płyt, które sam nagrywa. Nagrywam w Nero Express bodaj 7. Nagrywanie przebiega zupełnie normalnie, ale po włożeniu nagranej płyty do tego samego napędu nie ma reakcji. Płyta nie startuje, po dwukliku na ikonę otwiera się pusty folder. Po przejściu na linuxa napęd normalnie czyta płytę. Inne komputery też nie mają z tym problemów. Dość irytujące :->

Jakieś pomysły? :-)

tomecki  Dołączył: 22 Kwi 2006
matth, a płyta zamknięta? Jedno co mi przychodzi do głowy to to że płyta jest nie zamknięta i windowsowa nagrywaczka coś tam sobie dziwnie interpretuje. MZ jeśli nie używasz wbudowanej w XP nagrywaczki to ją wywal, ewentualnie wyłącz.

Płyty nie zamykałem, ale z zamykanymi dzieje się to samo. To nie od dzisiaj się tak robi :-|
Coś mi się zdaje, że winda zdechła. Jak włożę zupełnie czystą płytę to otwiera mi ją automatycznie, a o ile pamiętam to system nie powinien widzieć nienagranej płyty.

XP widzi czyste płyty, spróbuj wyłączyć nagrywanie dysków w XP.

tomecki, gdzie tego szukać?

volender  Dołączył: 15 Wrz 2008
Kiedyś miałem podobną sytuację. Oto co doradzili mi na forum.softzone.pl i pomogło :):

Cytat
Witam.
Proponuję na początek sprawdzenie wersji a w razie potrzeby ponowne zainstalowanie sterowników ASPI lub ForceASPI. (ver. ASPI 4.60)
Czasami nazywane również ASAPI drivers.

ASPI 4.60:
ASPI (Advanced SCSI Programmer's Interface) is a layer of software which manages communication between all kinds of software and your peripheral devices. For CD recording software to function well with CD recorders (including ATAPI / IDE recorders!), it is important that the ASPI layer be up to date.

Polecam również lekturę na stronie:
h..p://aspi.radified.com/

matth napisał/a:
gdzie tego szukać?

W serwisach, ale volender, dobrze prawi mogły się posypać stery ASPI, też możesz spróbować przeinstalować.

O, właśnie zerknąłem co się dzieje z ikoną napędu jak włożę płytę. Zmienia się z DVD na CD i otwiera się jako pusta płyta :-)

Hmm.. płyta nagrana niegdyś odpala się normalnie.

Dziwne :->

[ Dodano: 2009-01-17, 19:07 ]
Pobrałem nowe stery ASPI i przy instalce wyskoczyło:

Ten sam błąd pokazuje się przy odpaleniu skanera. Chyba jednak nadszedł czas reinstalki, a tak mi się nie chce :-/

studentmibm  Dołączył: 29 Mar 2008
to ja sie podepne z jednym pytaniem/problemem.. Otoz za kazdym razem jak robie format dysku i instaluje potem XP wyskakuje mi dokladnie w momencie gdy do konca instalacji zostaje 29 minut okienko z informacja, ze na plycie z windowsem nie mozna znalezc jednego pliku z SP2 i prosi mnie o wlozenie plyty z SP2 :| Dopiero tak za 3-4 proba instalacji przechodzi dalej nie wiedziec czemu :| i tak bylo z kazda kopia zapasowa XP jaka mialem. Jednie z oryginalami bylo normalnie:|
A najsmieszniejsze jest to, ze na innych kompach na ktorych instalowalem xp jest normalnie i nie ma tego problemu .
Zetknal sie ktos moze z tym i wie jak temu zaradzic ?

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
U mnie to oznaczało uszkodzoną kość pamięci.

[ Dodano: 2009-01-18, 23:48 ]
...aaa nie doczytałem że to chodzi o kopię... U mnie taki numer był przy instalacji z obojętne jakiego nośnika - z oryginału czy z kopii, nie miało znaczenia. Usszkodzony był moduł RAM.

zorzyk, powaznie? miales takie same objawy ?
a jak do tego doszedles, ze to wina pamieci ?

No nie żeby akurat w 29 minucie :mrgreen: Po prostu szło szło az przestawało i mówił, że nie ma pliku..... jakiegos tam.

zorzyk napisał/a:
No nie żeby akurat w 29 minucie

:mrgreen:
a odnosnie drugiego pytania ?

studentmibm napisał/a:
a jak do tego doszedles, ze to wina pamieci ?

Już nie pamiętam.... robiłem różne eksperymenty na etapie budowania konfiguracji, włacznie z testową instalacją na starej maszynie... Windows chodził jak chciał, wiec reistalacja była koniecznoscią, bo mi się sypały dziwne rzeczy w najdziwniejszym momencie - komputer potrafił działć 24 godziny bez problemu, a po kolejnym włączeniu pad/zwis/restart, a potem znowu dobrze. No i jakośtak mi na to wyszło - że z jedną konkretną kością instalacja nie przechodziła, a z pozostałymi w dowolnej konfiguracji na płycie głównej szło wszystko ładnie.

Uhm. Dzieki za info. U mnie sam windows jak juz sie instalacja uda dziala stabilnie, wiec nie wiem. Ale nastepnym razem przed instalacja wyciagne 2 z 3 kosci pamieci jakie mam i zobaczymy czy to cos poskutkuje.

Skocz do: