GrzesiekH  Dołączył: 28 Gru 2007
Wyzwalanie 540FGZ synchro lub radio
Witam,
(mam nadzieję, że takiego postu niema ;-) - szukałem ale tu jest taki bałagan że ciężko)

Kwestia jest taka chodzi mi o bezpieczny i sprawdzony sposób wyzwalania lampy 540 w k10d
może być to kabel lub radio - do obu kwestii odp. mile widziana

Do pentaxa firmowo jest gniazdo 5P (czy jakoś tak) i jeszcze adapter

Czy możecie coś polecić jw. b i s troche jestem w temacie zgubiony - np link do wzoru czy sklepu :)

Za odp dzięki z góry

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
GrzesiekH napisał/a:
chodzi mi o bezpieczny i sprawdzony sposób wyzwalania lampy 540 w k10d

wireless flash - RTFM :!: :roll:

No tak i ?? może coś z polski ;-) ?

[ Dodano: 2008-02-04, 20:28 ]
nie moge znaleźć

corn  Dołączył: 02 Wrz 2007
GrzesiekH, Jeżeli radio to wireless (czyli bez kablowo) 540 ma taką opcję i to w kilku wariantach. Wyzwalaną z wbudowana lampą, wyzwalaną z lampą 540 lub 360 (Pentaxowe). Oraz poza sankami przewodowo, ale wtedy poprzez FG5 czyli gorącą stopkę i kabel do tejże stopki(adapteru) typuExtension cord F5P. Wszystko to jest opisane w instrukcji lampy od str.32 i dalej.
PS. Ale oczywiście musisz mieć w aparacie wersję oprogramowania od 1.10 w górę.

No pewnie dla tego pisze o linkach - bo jeżeli chodzi o ff5p itp to w necie nigdzie tego nie znalazłem a stopki czy kable dedykowane do pentaxa to też nic a nic.

Dla tego pisze o sposobach sprawdzonych, to co mają Ci co mają :P - aby siępochwalili

Już tysiąc postów czytałem że jakiej kable z allegro i kostki nie działają

Czyli jeżeli ktoś ma kabel niech powie jaki i skąd tak samo jeżeli używa chińskich wyzwalaczy jw

GrzesiekH, masz 540 i widzisz z tylu tryb wireless? A w k10 pod FN i "w dol" widzisz ustawienie lampy "W blyskawica" czy jakos tak. No to wez czlowieku z tego skorzystaj - bez kabli, automagicznie z pttlem na odleglosc.

PS nie radiowo, nie telepatycznie ale po prostu, optycznie - lampy patrza sobie gleboko w oczy i wymieniaja mrugnieciami i stad wiedza ile czasu swiecic.

To sprecyzuje posta Kabel synchro i wyzwalanie radiowe NIE przedbłyski,
wiem o co pytam potrzebuje odpowiedź na pytanie z kablem lub radiowym wyzwalaniem - a nie rozmowę dwóch lamp

Np:http://allegro.pl/item305092548_radio_wyzwalacz_lamp_blysk_4kan_goraca_stopka.html

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
GrzesiekH, - to chyba musisz zaczac lepiej zadawac pytania ....

[ Dodano: 2008-02-04, 20:56 ]
ja mam radiowe ale do lamp studyjnych...

GrzesiekH, no to troche nie kumam. Piszesz o wyzwalaniu radiowym, potem o kablu 5P (przez ktory masz pelen pttl=przedblyski) - jestes nieprecyzyjny (albo nie wiesz czego chcesz :-P )

No dobra, skoro juz wiemy, ze ma nie byc przedblyskow, taki temat byl poruszany :-P
Chodzi Ci o wyzwalanie tej lampy a manualu lub wlasnej automatyce - do tego moze posluzyc kazdy kabel synchro. TYle ze w k10 nie ma zlacza PC, wiec musisz dokupic kostke na aparat i do lampy.

Tak, pisałem o F5P jako o kablu synchro (niewiem czy źle mówie) do tego jeszcze gorąca FG czego w Polsce nawet producent na własnej stronie niema

Automatyka Pttl przy F5P i FG będzie działać natomiast tego w Polsce niema więc niema co się nad tym rozwodzić

Przy radiowym jak z Allegro lub kablu i tych kostkach jak pisałeś to już niema PTTL bo niema złączy które by go przekazały - stąd manual

Dlatego pytam - precyzyjnie czy nie (nie mi oceniać tylko wam ;) ) O sprawdzone źródło do tych wyzwalaczy chińskich czy kabli i kostek żeby były bezpieczne dla sprzętu i działały bo jak pisałem full info jest o tym że coś nie działa

Dlatego pytam co wy macie sprawdzonego

GrzesiekH, Prącie bardzo....
http://www.pentax.ch/_ch/...ebersicht&year= to jest stopka, a do niej kabel też jest ale mam tylko kabel stopkę będę miał po 13.02 na razie.
To z wersją softu , podtrzymuję.

GrzesiekH napisał/a:
Automatyka Pttl przy F5P i FG będzie działać natomiast tego w Polsce niema więc niema co się nad tym rozwodzić

oj tam, pisales maila do Apollo? Zaklad, ze moga Ci to sprowadzic?

GrzesiekH napisał/a:
kabli i kostek żeby były bezpieczne dla sprzętu i działały bo jak pisałem full info jest o tym że coś nie działa

ale co tu jest do niedzialania? Jeden styk, polaczony kablem. Mozesz to sobie nawet sam zlutowac na krotko - srodkowy na stopce ze srodkowym na lampie :evilsmile:
O radiowych chinczykach cos tam bylo - ktos polecal Cactusy czy jakos tak.

predoo  Dołączył: 26 Sie 2006
możesz zamówić TU

sam się zastanawiam tylko w pojedynke koszty przesyłki duże

armar  Dołączył: 12 Maj 2007
GrzesiekH napisał/a:
To sprecyzuje posta Kabel synchro i wyzwalanie radiowe NIE przedbłyski,
wiem o co pytam potrzebuje odpowiedź na pytanie z kablem lub radiowym wyzwalaniem - a nie rozmowę dwóch lamp

Uszkodziłeś wbudowaną lampę, czy w jakiś inny sposób Ci ona przeszkadza, że nie możesz jej użyć?

predoo, Z Wrocławia do Drezna to by beretem dorzucił.

Błagam ... Po co od "tyłu" do tematu podejście - Pytam o kabel lub radio sprawdzone wasze sposoby NIE wyzwalanie z wbudowanej lampy czy podłączonej drugiej 540 lub 360

Przecież to jest w języku polskim napisane

(z resztą logiczne jest że jak wciskam migawkę to właśnie w tej chwili chce błysk w tej sekundzie, nie chwile później, nie mówię już o tym gdy lampy się nie widzą)

[ Dodano: 2008-02-05, 10:17 ]
rzut beretem..

Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
GrzesiekH napisał/a:

Hmmmm.. szczerze mówiąc to nie jestem tego pewien... Ja nic z Twoich postów nie rozumiem, a maturę z polskiego zdałem, dawno to było, no ale.

armar  Dołączył: 12 Maj 2007
GrzesiekH napisał/a:
Błagam ... Po co od "tyłu" do tematu podejście

A tak - z prostej przekory, lub po prostu by się dowiedzieć dlaczego chcesz stosować takie kombinacje, gdy wyzwalanie lampy bezprzewodowo już jest wbudowane w aparat. :)
Nie wiem z jakiego powodu gardzisz bezprzewodowym wyzwalaniem błyskiem. Jeśli to tajemnica, to nie będę się dopytywał. :)

GrzesiekH napisał/a:
- Pytam o kabel lub radio sprawdzone wasze sposoby NIE wyzwalanie z wbudowanej lampy czy podłączonej drugiej 540 lub 360

Prawdopodobnie masz rację, ale ja nie rozumiem celowości takich kombinacji i nie odmawiaj mi prawa do nierozumienia i domagania się wyjaśnień - w końcu razem nabieramy doświadczeń na tym forum. :)

GrzesiekH napisał/a:
(z resztą logiczne jest że jak wciskam migawkę to właśnie w tej chwili chce błysk w tej sekundzie, nie chwile później,

I może tu leży problem, bo w przypadku TTL zdjęcie jest wykonywane w chwilę później po dokonaniu przedbłysku pomiarowego.

GrzesiekH napisał/a:
nie mówię już o tym gdy lampy się nie widzą)

Lampy się nie muszą widzieć - ważne, by obie lampy widziały oświetlany kadr.
W większości wypadków ten warunek jest spełniony, choć ostatnio będąc w kopalni zauważyłem, że w przypadku komunikacji błyskiem na 20 metrów z odbicia od ciemnej skały (10 m w jedną stronę) wbudowana lampka ma za małą moc i 540FGZ nie reagowała w trybie Wireless, ani nawet w trybie fotoceli (540 ma też taki tryb zdalnej pracy)

Arti, nie wiem czego nie rozumiesz, pytam o wasze sprawdzone produkty - kabli synchro lub radio "china" - bo czytałem że full problemów

Stąd wszystko jest proste jeżeli możesz mi opowiedzieć o Swoim sprzęcie który wiąże się z wyzwalaniem poprzez kabel synchro lub radio - i jest sprawdzony i bezpieczny to tego oczekuję

Proszę nie zaśmiecaj tego posta zbędną polemiką - możesz coś polecić to OK jak nie to niema o czym rozmawiać

armar, Co do celowości, praw do rozumienia i przekory - To naprawdę, proponuje nowy temat : O celowości wyzwalania przez kabel lub radio (skoro mamy to w lampach)

Do tego nie taki jest cel tego postu więc nie poddawaj w wątpliwość tej kwestii bo napisze do (pocket) wizzard'a że te ich radyjka za 200$ to przecież można zastąpić wyzwalaniem poprzez wbudowaną - a jak chcą je sprzedawać to niech mi powiedzą czemu ;-)

Czekam dalej na wasze propozycje - powiedzcie co macie i co jest sprawdzone i dobre

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
bedzie slabo.... :roll:

Skocz do: