Vascez  Dołączył: 05 Lut 2009
AF-360FGZ i wykresy jasności oraz RGB
Witam
Mam K200D z kitowym DA 18-55 II i lampę błyskową AF-360FGZ. Czego bym nie robił i jak nie ustawiał (ekspozycja na +2 różne przysłony, czasy i tryby) nie mogą osiągną stanu w którym charakterystyki zaczynałyby się od samego początku prawej strony. Zwykle charakterystyka zajmuje 3/4, a w skrajnych przypadkach tylko 1/2 zakresu.
Na lampie mam ustawione:
format film 35 mm,
A.Zoom i działa, bo zmienia się wraz ze zmianami na obiektywie,
P-TTL,
ekspozycja +1,
synchronizacja w lewo do końca.

Dodam, że jako DTP-owiec, na charakterystyki patrze już z 10 lat i wiem, że jak czegoś tam nie ma to nie ma...

Czy można ustawi coś jeszcze?
Wyniki o który piszę osiągam w pokoju o pow. 20 m2 z paląca się jedną lampką biurkową przy ISO 400, przysłona 8, czas auto.

Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Vascez, ustaw sobie w korpusie pod FN korekcję ekspozycji dla lampy i sprawdź.

AWB oczywiście mam na błysk... sorki że od razu nie dodałem

cerfes  Dołączył: 03 Kwi 2008
może jakimś zdjęciem zobrazuj o co Ci chodzi dokładnie

Nie chodzi mi o to co widać na zdjęciu tylko o przebiegi. Nie jest pokryta calą charakterystyka.

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Vascez napisał/a:
AWB oczywiście mam na błysk
pisałem o korekcji, nie o WB.

Oto przykład. pomieszczenie niewielkie, lampa bez dyfuzorów itp. Po zmniejszeniu oczywiście troszkę się charakterystyka zawęziła, ale i tak widać dziurę po prawej.

[ Dodano: 2009-02-09, 22:32 ]
argawen, nie widzę takiego parametru po wciśnięciu fn w trybie robienia zdjęć. mam wb, iso, tryb rejestracji, tryb błysku i pod ok tryb koloru pejzaż portret itp... a może źle patrzę...

[ Dodano: 2009-02-09, 23:09 ]
argawen masz rację można zmienic korekcje przy pomocu pokretla w trybie blysku. ale to tez nie pomaga. av+1, lampa+1 i kurcze lipa.

Alyjen  Dołączył: 31 Sie 2008
ale dlaczego AV +1? Przecież to w przypadku użycia lampy nic nie zmienia.. chyba ;) w końcu lampa sobie błyśnie adekwatnie do ekspozycji którą skompensowałeś
Jak wciśniesz Fn w aparacie to masz na dole ustawienia lampy, tam przekręcasz kółeczkiem na +1, więcej się nie da
Teraz jak robisz zdjęcie to możesz w lampie też ustawić +1 i już masz +2 w sumie czyli przebiegi (histogram) przesuną Ci się w prawo tak jak chcesz, a nawet za bardzo

P-TTL wymaga zwykle korekcji na + ale rzadko kiedy aż +2

Poza tym drugie zdjęcie na pierwszy rzut oka nie wydaje się niedoświetlone, ale ja się nie znam ;) m i się podobają lekko niedoświetlone

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Vascez, oglądasz histogram dla ekspozycji czy dla kolorów. Może któryś kolor dominuje i dlatego ogólna jasność wydaje się za mała.

plwk, patrze na coś takiego

i już nie mam pomysłów

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Pół ekranu białego - co byś nie robił to system za wszelką cenę będzie unikał przepalenia. Robiłeś próby na scenie bez dominującego jasnego przedmiotu?

Robiłem. Wychodzi podobnie. Uzyskanie pełnego wykorzystania zakresu nie udało mi się. Czy jest jakiś sposób by ceną tego unikania przepalenia nie było niedoświetlenie obrazka? Robiłem te same ujecie Nikonem D70 charakterystyka jest normalnie "od deski do deski".

andrzejb  Dołączył: 25 Gru 2008
U mnie histogramy dokładnie takie same,przestałem się tym przejmować.Wykresy wykresami a liczy się wynik końcowy.A tak na marginesie to nie wiem dlaczego nie jesteś zadowolony z tych zdjęć-chyba im nic nie brakuje.Zakładając,żę Pentax nie posiada funkcji wyświetlania histogramów to te foty zapewne byłyby super.

Alyjen  Dołączył: 31 Sie 2008
Systemy trochę inaczej rysują histogramy dla poprawnego naświetlenia, różnice są niewielkie ale są.
O ile nie drukujesz histogramów pod zdjęciem zignorował bym zagadnienie ;)

Ignorować raczej bym nie ignorował. Po prostu trzeba za każdym razem pogrzebać w ustawieniach żeby tą krzywą rozciągnąć. Ja zdjęcia potem wykorzystuje do publikacji w druku i jak powszechnie wiadomo te przesunięte są niedoświetlone.
andrzejb piszesz "Zakładając,żę Pentax nie posiada funkcji wyświetlania histogramów to te foty zapewne byłyby super"
niestety nie byłyby bo tak samo wyglądają w programach do ich obróbki i jak zaczynasz pracę ze zdjęciem od zmniejszania zakresu o 1/4 jego całości to troszkę to lipa. Gonię ludzi jak mi coś takiego przynoszą hihi

Vascez napisał/a:
Po prostu trzeba za każdym razem pogrzebać w ustawieniach żeby tą krzywą rozciągnąć.
Proszę powiedzić jakie ustawienia należy zmienić,żeby wykres był prawidłowy(chodzi mi konkretnie o te 2 kadry powyżej na których dominuje biały kolor).

Przepraszam że nie odpisałem od razu, ale w sumie wszystko co można zrobić, padło w tym wątku.
-korekcja ekspozycji dla lampy
-kompensacja ekspozycji w body
-kompensacja ekspozycji w lampie
-zwiększyć ISO
...

i przepalisz 360-tką "każde" wnętrze ;-)

Ale dla pocieszenia... walnąłem podobny temat Nikonem D700 z dedykowaną lampą i w zasadzie, wyglądało tak samo, aczkolwiek sama regulacji kompensacji w body do +5 to sympatyczna sprawa.

Pozdrawiam wszystkich i dzięki za podpowiedzi.

Ja próbowałem wszystkiego,zdjęcia wychodzą mocno przepalone a histogram i tak nie dochodzi do prawej strony.

Skocz do: