dan  Dołączył: 11 Sie 2006
Wordpress a Blogger
Hej,

Pomijajac miejsce na serwerze, jakie sa zasadnicze roznice miedzy tymi silnikami blogowymi? Ktory lepszy? ;-)

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
Nie znam bloggera, ale wordpress jest genialny, tak po przesiadce z pixelposta. Niesamowite mozliwosci, latwosc konfigutracji i administracji, automatyczne update'y (takze pluginow), ogromna ilosc tychze, na kazda okazje... ;-)

alkos napisał/a:
latwosc konfigutracji i administracji

To istotny argument. Pixelposta musialem sie nauczyc, pogrzebac w PHP i napisac od poczatku do konca szablon. Teraz mi sie nie chce!

Czy do wordpressa sa jakies layouty projektowane pod fotoblogi?

malyglod  Dołączył: 11 Lip 2007
Najlepszy, najestetyczniejszy, najładniejszy (moim zdaniem) jest Journalist, użyłem go na starym blogu.

Wordpress jest supa, choć zależy w jakiej formie chcesz umieszczać fotki. Do pojedynczego ładowania snapshotów preferuję jednak Blogspot.

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
Templeaty do wordpressa sa jeszcze bardziej umoczone w PHP niz Pixelpost. Nie uzywa sie znacznikow jak w pixelposcie, tylko pelnych fraz PHP. Generalnie troche trudniej pisze sie templaty do wordpressa. No ale funkcji ma tez duzo wiecej.

A tak w ogole, dan, po co ty w ogole grzebales w PHP pixelposta?

[ Dodano: 2009-02-05, 16:49 ]
dan napisał/a:
Czy do wordpressa sa jakies layouty projektowane pod fotoblogi?
W cholere tego jest. Az za duzo momentami.

malyglod napisał/a:
Najlepszy, najestetyczniejszy, najładniejszy (moim zdaniem) jest Journalist, użyłem go na starym blogu.

Calkiem, calkiem.

malyglod napisał/a:
Wordpress jest supa, choć zależy w jakiej formie chcesz umieszczać fotki.

Tytul
Kategorie
Zdjecie(-a)
Komentarze

Pisac, przynajmniej na razie, nie zamierzam.

dzerry napisał/a:
Templeaty do wordpressa sa jeszcze bardziej umoczone w PHP niz Pixelpost. Nie uzywa sie znacznikow jak w pixelposcie, tylko pelnych fraz PHP. Generalnie troche trudniej pisze sie templaty do wordpressa. No ale funkcji ma tez duzo wiecej.

No tak, to zrozumiale, jest o wiele bardziej rozbudowany. Zatem musze szukac gotowca, gdzie ewentualnie podmienie baner i kolory.

dzerry napisał/a:
A tak w ogole, dan, po co ty w ogole grzebales w PHP pixelposta?

A zebym ja to pamietal? :-D Cos tam grzebalem kilka razy, ale to nie bylo to pisanie kodu, tylko jego lamerska modyfikacja ;-)

dzerry napisał/a:
W cholere tego jest. Az za duzo momentami.

No tak. Juz widze, jak cos wybieram szybko... :-/

michalwochna  Dołączył: 31 Sty 2007
Ja również przesiadłem się z Pixelposta na Wordpressa (klik) i znacznie bardziej mi się podoba. Szablonów w sieci jest pełno, te lepsze są zazwyczaj płatne. Pluginy i widgety dają genialne możliwości konfiguracji, jest bardziej zaawansowany i moim zdaniem bardziej intuicyjny w obsłudze, choć trzeba troszkę nad nim posiedzieć, szczególnie WordPress w najnowszym wydaniu mocno się rozrósł.

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
michalwochna napisał/a:
Szablonów w sieci jest pełno, te lepsze są zazwyczaj płatne.

Kupiles tego F8? Kumpel też, i za chorobe nie umie skonfigurowac... :-/

( Sonia to twoja siostra? :-) )

michalwochna  Dołączył: 31 Sty 2007
alkos napisał/a:
Kupiles tego F8? Kumpel też, i za chorobe nie umie skonfigurowac... :-/

Nie, ta wersja F8 jest bezpłatna. Ale siedziałem nad nią dobre kilka godzin nim rozpracowałem jak ma to działać.

Tak, to moja siostra ;-)

michalwochna napisał/a:
Nie, ta wersja F8 jest bezpłatna. Ale siedziałem nad nią dobre kilka godzin nim rozpracowałem jak ma to działać.

Wypasiona. Potrzebuje cos rownie estetycznego, ale znacznie mniej rozbudowanego :->

Ogladalem rozne templaty do wordpressa pod katem przerabiania, ale z reguly struktura i logika jest tak skomplikowana, ze latwiej zrobic od zera albo na bazie jakiegos prostaka. Ja narazie zrobilem dwa.

http://kwiatkowski.art.pl - mialo nie wygladac jak blog. Nie zdazylem nawet dokonczyc, a na dniach ppojdzie do kosza. Kwiatkowski uwaza, ze jest pensjonarska i smierdzi stechlizna. Bedzie zupelnie inny css - musza tylko przysiasc.

http://ai3miasto.info

A ostatnio widzialem template, ktory wyglada jak pixelpost :-)

forestowy
[Usunięty]
Cytat
Ogladalem rozne templaty do wordpressa pod katem przerabiania, ale z reguly struktura i logika jest tak skomplikowana, ze latwiej zrobic od zera albo na bazie jakiegos prostaka.

Co ty gadasz. Bardziej przejrzysty i elegancko napisany kod ciężko znaleźć w "gotowcach". Prosto i logicznie, jak budowa cepa pod warunkiem że się zna choć trochę PHP..... Spróbuj joomle rozkminić...

Cytat
A ostatnio widzialem template, ktory wyglada jak pixelpost

Może u mnie na stronie :mrgreen:

Nieeee.... poddaje sie, tych tematow jest tak duzo :-( Na dodatek wiekszosc przebajerzona..

forestowy, skomplikowany to jest cudzy arkusz XSL na pare tysiecy lini nad ktorym musialem kiedys siedziec w robocie. Kod skorek WP sam w sobie jest banalny i PHP moim zdaniem nie trzeba znac w ogole - wszystko jest w dokumentacji. Problem jest z CSS, ktory jest robiony na styk i jak chcesz usunac jakiegos diva z niepotrzebnymi bajerami to sie wszystko inne wali. NIe lubie pracowac na cudzym CSS. Prawie zawsze wole zrobic od zera.

dzerry napisał/a:
NIe lubie pracowac na cudzym CSS. Prawie zawsze wole zrobic od zera.

Doszedlem do tego probujac zmodyfikowac Pixelposta. Gdybym od razu zaczal od zera, zaoszczedzilbym mnostwo czasu.

forestowy
[Usunięty]
Bo z CSS tak już jest wszędzie, jak divy są pozycjonowane względem siebie czyli w 90 % stron. Lekko nie ma.

mumonzan  Dołączył: 23 Kwi 2007
dzerry napisał/a:
NIe lubie pracowac na cudzym CSS. Prawie zawsze wole zrobic od zera.

Całkowicie się zgadzam. Przerabianie cudzego (byle jak napisanego) css, to koszmar!!!

yacenty  Dołączył: 21 Lut 2008
dan zapraszam do mnie,
jeszcze zostało go troszke doszlifowac, ale po miesiacu używania jestem zadowolony.
obsługuje i lokalna galerie i foty z flickra i picassy
czego chciec wiecej?

Acer  Dołączył: 08 Maj 2008
yacenty, też bawiłem się tematem, ta górna "przesuwanka" fajnie wygląda z własnymi fotkami ;) dlaczego nie podmieniłeś u siebie?
a jeśli chodzi o samego wordpressa to jak najbardziej polecam, testowałem i bawiłem się głównie na postawionym serwerze wirtualnym, ale planuje postawienie na nim małego serwisu, a może i kiedyś bloga czy fotobloga, bo domena mi już pomału wygasa,

ryve  Dołączył: 14 Wrz 2006
odkopię.

szukam i nie mogę znaleźć, czym/gdzie/jak zmodyfikować generowanie feed'a w wordpressie.

chodzi mi o to, że jak mi thunderbird zaciąga nowe posty, to w środku mam tak:

Cytat
<html>
<head>
<title>tytuł</title>
<base href="link_do_newsa">
<style type="text/css">
</style>
</head>
<body>
<p>treść newsa</p>
</body>
</html>

a wolałbym, żeby było jakoś tak:

Cytat
<html>
<head>
<title>tytuł</title>
<base href="link_do_newsa">
<style type="text/css">
body {
margin: 0;
border: none;
padding: 0;
}
iframe {
position: fixed;
top: 0;
left: 0;
width: 100%;
height: 100%;
border: none;
}
</style>
</head>
<body>
<iframe id ="_mailrssiframe" src="ten_sam_link_do_newsa">
</iframe>
</body>
</html>

czyli generalnie chodzi mi o to, żeby w czytniku wyświetlał się post z grafiką itp itd - dokładnie tak samo, jak przez przeglądarkę www. a nie jako zdjęcie, tekst i już. bez formatowania albo ze śladowym formatowaniem.

domyślam się, że sprawa jest oczywista. i pewnie dlatego nie mogę wpaść na właściwy trop... :evil:

Skocz do: