ladyhawke  Dołączyła: 07 Lis 2008
Dzielenie się korpusem czy zakup drugiego?
Witam,

Niby temat o korpusach, ale ogólnie, więc bezpieczniej umieścić go tutaj :)

Mam pytanie do Was, jak sobie radzicie z dzieleniem się korpusem ze swoimi połówkami, które też maja bakcyla fotograficznego?
Właśnie mam taki problem, że nie wiem czy współużytkować K200D czy kupić sobie własny K-m. Niby nie robimy tak często zdjęć, więc nie byłoby problemu, ale wiem, że kiedy pojedziemy na wycieczkę, każde z nas będzie chciało robić zdjęcia, a przecież nie będziemy sobie lustra z rąk wyrywać :)
Jak to u was wygląda?

BAN YellowLabel  Dołączył: 30 Mar 2008
kup k-m
a potem odkładaj na obiektywy do niego :]

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
Jeśli nie macie żadnej stałki, to może lepiej 50/1.4. Ale na dłuższą metę raczej potrzebny jest drugi aparat - ja kupiłem dziewczynie K100D, też sensowny wybór.

sunshine  Dołączył: 25 Paź 2007
ladyhawke napisał/a:
Jak to u was wygląda?

Spójrz w moją stopkę i skojarz to z faktem że nie mam czterech rąk ;-) Jak masz pieniądze to kup drugi korpus ;-)

sunshine, może Cię odciążyć? :D chętnie kupię k10d :D
[to nie jest oferta giełdowa! ot, żarcik taki]

sunshine  Dołączył: 25 Paź 2007
Nieeetam... Ostatnią Kadyszkę i Kasetkę kupiłem miesiąc temu ;-) Jeszcze się nie nacieszyłem :-P :evilsmile:

PiotrB.  Dołączył: 19 Kwi 2006
Nie masz wyjscia, trzeba kupic drugi korpus, ale sugerowalbym, zebys kupil jakas uzywke, np. DS-a. Moja zona uzywa Ds-a, a ja K20D, jest ok. Dalem jej kita 18-55, a ja najczesciej uzywam 17-28. :mrgreen:

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
Ja sobie radzę w ten sposób, że ja biorę analoga, a dziewczynie daję K10D z jakimś zoomem (albo kitem albo FA 28-70/4) i wszyscy są zadowoleni (prócz mej kieszeni, zmuszonej ponosić koszty wołania).

Myślałem nad KaMilką dla niej, ale to dopiero jak samo body będzie kosztować gdzieś w okolicach 1k. Poza tym kryzys jest... i trzeba oszczędzać, więc pewnie zostanie, jak jest. Przynajmniej dzięki temu mam sporo slajdów z wycieczek różnakich. Tak to byłby tylko zapis cyfrowy.

PiotrB. napisał/a:
Nie masz wyjscia, trzeba kupic drugi korpus, ale sugerowalbym, zebys kupil jakas uzywke, np. DS-a. Moja zona uzywa Ds-a, a ja K20D, jest ok. Dalem jej kita 18-55, a ja najczesciej uzywam 17-28. :mrgreen:

kupiłA :P

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
Dzielenie się korpusem jest niewygodne - aparaty są teraz bardzo konfigurowalne i sporo rzeczy będzie trzeba po sobie przestawiać. Bo trudno mi wierzyć, że w małżeństwie będzie konsensus także w sprawach takich jak wybór metody pomiaru światła, czy konfiguracja autofocusa... :lol:

ladyhawke  Dołączyła: 07 Lis 2008
No wlasnie, zawsze jak dostaje aparat spedzam 15 min na poprzestawianiu ustawień.

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
Zdecydowanie drugie body

j+  Dołączył: 01 Sty 2008
Trochę odbiegnę od dopuszczalnych odpowiedzi, ale na Waszym miejscu kupiłbym body analogowe, żeby było coś z innym charakterem do wyboru. Na wycieczkę z dwoma cyframi - chyba bezsens. Mielibyście pewnie sporo podobnych kadrów, a później sprzeczki, który lepszy :evilsmile:

sunshine napisał/a:
Spójrz w moją stopkę i skojarz to z faktem że nie mam czterech rąk ;-)
Skoro już poruszyłeś ten temat... Mógłbyś to ściaśnić? Tak do 2 linijek jak reszta? Niewygodnie się wątki przegląda.
*puf*

2 x K10D, 2 x K100D

chyba o to chodzi

j+  Dołączył: 01 Sty 2008
Ściaśnić*, nie wyjaśnić. :-)

*Ścisnąć, zmniejszyć czcionkę, zamienić przejście do kolejnej linijki na spacją+przecinek i takie takie.
*puf*

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
I wyrzucić ze stopki pseudo-ofertę giełdową... Od razu będzie 5 linijek mniej.

cardioceras  Dołączyła: 20 Cze 2008
Ja zabrałam Ijonowi szkło do makro i chłopak musiał się z tym pogodzić, teraz zbiera na jeszcze jedno :-P
ale mnie to nie martwi, bo ja już mam :-P

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
cardioceras napisał/a:
Ja zabrałam Ijonowi szkło do makro i chłopak musiał się z tym pogodzić
No cóż
cardioceras napisał/a:
teraz zbiera na jeszcze jedno :-P ale mnie to nie martwi, bo ja już mam
No tak

j+, sorry, mój błąd :-P :-B

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
Zdecydowanie 2 body, no i kup sobie obiektyw :mrgreen:
cardioceras wszystkie kobiety tak mają ;-) niestety biora co najlepsze ;-) Ja problem rozwiązałem poprzez odpowiedni dobór szkieł :-D no i dialog, dialog jest ważny :evilsmile:

Skocz do: