BAN YellowLabel  Dołączył: 30 Mar 2008
[YellowLabel] fotografie
Kiedyś miałem tu wątek, ale chyba poszedł już sobie gdzieś daleko bo nie mogłem go odkopać. Także, wraz z nowym aparatem niech przyjdzie nowy :-)
Zależy mi na waszych ocenach i spostrzeżeniach za które z góry dziękuję :-B
No to... zaczynamy!

1.

2.

volender  Dołączył: 15 Wrz 2008
Jak dla mnie takie pogranicze przepałów - bomba :-D .

i w ogóle, to szlag! Nie tak dawnom zakupił kadychę, a tu zaczynam chorować na s3 :-P

[ Dodano: 2009-02-21, 23:32 ]
ps. Modelka ma uroczy zmarznięty nosek :-D

Maciek  Dołączył: 20 Kwi 2006
YellowLabel napisał/a:
Kiedyś miałem tu wątek, ale chyba poszedł już sobie gdzieś daleko bo nie mogłem go odkopać.

5sekund: http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=11783

Maciek, dzięki.
w takim razie ładnie proszę kolorowych o usunięcie starego wątku, będę wdzięczny :)

volender, jest na co chorować... oj jest :)

Cytat
Jak dla mnie takie pogranicze przepałów - bomba

tak miało być. Nie wiem jak u innych na monitorach. Ja przepałów nie widzę

kulten  Dołączył: 19 Lip 2007
Zdecydowanie przeostrzyłeś mz.

volender  Dołączył: 15 Wrz 2008
YellowLabel napisał/a:
Ja przepałów nie widzę

ja też nie, ale blisko.
Chociaż pewnie wyciągane z zupełnego przepału :-P

volender, z totalnej ciemnicy właśnie :)

jungli
[Usunięty]
YellowLabel,

masz przepalac, a nie wyciagac z ciemnicy, torche jak dla mnie przeostrzone, oko fajo, 1 zdjecie twarz skora fajo w 2 fotce troche rece spalone, ale od czego jest matryca fuji?:)

hej

Kosior  Dołączył: 26 Cze 2008
Czerwień strasznie przepalona. Niby prawie nigdzie nie sięga 255, ale też nie schodzi poniżej 251. Efektem jest modelka wyglądająca jak poparzona. Zdjęcia zdecydowanie na nie. Fuji nic tutaj nie pomogło.

[ Dodano: 2009-02-22, 13:12 ]
Efekt bardzo podobny do suwaczka "recovery" z ACR.. Miałem nadzieje, że ta matryca to coś więcej.. a może to tylko złe jej zastosowanie?

Kosior,sorry ale.. co ma matryca do post processingu? :-|
efekt taki uzyskałem w programie a nie w aparacie.
Światło, cienie, ostrość i krzywe - wszystko jest zmienione, więc nie można tutaj oceniać możliwości aparatu.
Chciałem właśnie, żeby to tak wyglądało. Zimno, jasno, na granicy przepaleń.

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
YellowLabel napisał/a:
w takim razie ładnie proszę kolorowych o usunięcie starego wątku, będę wdzięczny :)

Zrobione.

Kosior  Dołączył: 26 Cze 2008
YellowLabel napisał/a:
co ma matryca do post processingu?

Może i nic nie ma. Wydawało mi się, że możliwości matrycy Fuji można zobaczyć dopiero w post processingu, są chyba nawet specjalne programy do matryc Fuji, które pozwalają wyciągnąć tę ich cudowną rozpiętośc tonalną...

YellowLabel napisał/a:
efekt taki uzyskałem w programie

Szkoda modelki, taka poparzona... :-P

studentmibm  Dołączył: 29 Mar 2008
tak jak pisali inni, zdecydowanie przeostrzone... z plastyka samych zdjec to tez tak troche ciezkawo. Ogolnie przypominaja mi fotki z kompaktu.

jungli
[Usunięty]
YellowLabel,

Poczekaj teraz sie zacznie jakie to Fuji jest be, lomatko...:)

hej

[ Dodano: 2009-02-22, 15:58 ]
studentmibm,

Przeostrzone fakt ale ja u siebie widze typowego analoga i to na duzy plus, tworca zas powiedzial o co mu chodzilo i uwazam, ze zadanie spelnione, jesli taki mial cel ok, a, ze nie wszystkim sie podoba to insza inszosc.

A jeszcze jedno, jaki kompakt robi takie fotki, bo szczerze to nie widzialem, pytam z ciekawosci, moze zakupie, lubie testowac...

studentmibm  Dołączył: 29 Mar 2008
jungli, z tym kompaktem przesadzilem ale te wyostrzanie to dla mnie jakas masakra, niesamowice psuje zdjecie. O ile pierwsze zdjecie mi kompletnie nie podchodzi, to drugie po zblurowaniu w PSie podoba mi sie.

jungli
[Usunięty]
studentmibm,

Tak jest za ostro, pieknie analogowo, jak dla mnie za kontrastowo na rekach na granicy przepalu, ostrosc psuje mi analogowy kolor i charakter zdjecia ale jak mowilem nie mnie to oceniac, skoro autor tak chcial ok.

Fuji wlansie kocham za to analogowe podejscie do fotek

hej

anex  Dołączyła: 07 Sty 2009
fajny ten zmarzniety nos :mrgreen:

kndr  Dołączył: 04 Lip 2007
Chyba nie do końca odpowiada mi światło na 1 i 2. Coś mi tu nie pasuje, ale nie potrafię powiedzieć dokładnie co. Zrzucę winę na światło, które bardzo ostro oświetla dłonie. Dla mnie to nieco nienaturalnie wygląda i brakuje mi szczegółów. Twarz okryta kapturem jest osłonięta przed ostrym słońcem i tu już mi się podoba. Nie jestem też pewien, ale na 2 nie pasuje mi też balans bieli. Jest chyba zbyt żółto. Generalnie kadry jak najbardziej na tak z mojej strony, ale nie pasuje mi intensywność oświetlenia i wolałbym, żeby modelka miała bardziej pogodny wyraz twarzy.

dany  Dołączył: 30 Wrz 2008
2. jako uchwycenie kadru super,ale jakość obrazu :-(

kristofo  Dołączył: 28 Lut 2007
Tak do końca nie jestem zdecydowany ale raczej na tak. Tylko w drugim, palec wskazujący modelki wygląda jakby paznokcie obgryzała.

Skocz do: