matth  Dołączył: 21 Kwi 2008
Foto-technika
Witam,

Czy ktoś ma wtyki w tymże serwisie w Gdańsku? Informacja o czasie trwania kalibracji wynoszącym ok miesiąca nieco zbiła mnie z nóg. Pewnie jak by się dało aparat z obiektywem do ręki serwisantowi to za godzinę byłby zrobiony.. Jakieś pomysły ktoś? ;-)

Jaroslavus  Dołączył: 26 Kwi 2008
Mam podobny problem. Trzymają już 3 tygodnie i "wkrótce" zamówią urządzenie do kalibracji z Japonii :D Masakra.

Jaroslavus, wysłałeś z body razem czy bez?

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
Jaroslavus napisał/a:
i "wkrótce" zamówią urządzenie do kalibracji z Japonii
Już jakieś 9 miesięcy zamawiają.

Jaroslavus  Dołączył: 26 Kwi 2008
Bez bo nie wysyłałem z myślą o kalibracji lecz wymianie na nowy bo to nie była jedyna wada.

Aaa.. No mi przez telefon mówili, że mogę wysłać bez i wtedy kalibrują do swojego zdrowego body, albo mogą zrobić do mojego na igłę. Muszę jeszcze jutro druknąć sobie charta i dobrze sprawdzić body. Chyba zrobię to z manualami na potwierdzenie ostrości. Jak body wyjdzie w punkt to wyślę sam obiektyw i zobaczę co przyślą ;-)
Mówili też żeby dobrze opisać problem, można podesłać przykłady złego ostrzenia co ułatwi sprawę majstrowi. Zrobić 3 wydruki i wsadzić w karton nie majątek więc jak poślę bez body pewnie tak zrobię.

Jednak dalej szukam kogoś z wtykami ;-)

Szumak  Dołączył: 18 Cze 2007
piotr_luk napisał/a:
Już jakieś 9 miesięcy zamawiają.

Coś się w końcu z tego musi urodzić :-?

weiss77  Dołączył: 18 Paź 2008
Foto-technika jest jedynym dystrybutorem Metza w naszym kraju. 48 z mocowaniem Pentaxa sprowadzają prawie miesiąc. Bardzo dojrzała firma... Śmiem twierdzić, ze inne czynności wykonują z podobna jakością.

volender  Dołączył: 15 Wrz 2008
lub nie wykonują wcale :mrgreen:

weiss77, e no, trochę czytałem i sporo obiektywów ustawiają z dobrym skutkiem. Akurat mam lekki FF równo przez cały zakres więc pewnie ustawienie będzie banalne :-) Gdybym nie miał innych szkieł to bym sobie w body korektę ustawił i wsio, albo K20D :->

volender  Dołączył: 15 Wrz 2008
matth, tylko mam nadzieję, że zdążysz przed końcem gwarancji ;-)

No wysłać muszę ;-) Okres w serwisie przedłuża gwarancję o tyle ile obiektyw był u nich więc lajcik :-)

Ale dalej szukam kogoś z wtykami :->

A swoją drogą, to ciekawe, ile taki kalibrator kosztuje i czy Apollo go ma. I jak na przykład ustawia mi Sigmę, czy Tamrona, to czy Kit nie będzie się wtedy gubił? Oczywiście przy K200, który nie ma pamięci szkieł, a przynajmniej nie jest dostępna dla użytkownika. Bo wiecie, jakoś głupio wysyłać puszkę do serwisu po każdym zakupie obiektywu. A jak Wam się wydaje, inne systemy też maja taki problem z FF/BF jak Pentax? Czy może my więcej narzekamy?

Mają mają.. Dzisiaj jak szukałem czegoś o kalibracji to całe wątki o tym są na każdym forum ;-)

jungli
[Usunięty]
Co do fototechniki, to rzadzi sie wlasnymi prawami, solidna firma ale trzeba ich nacierac, nacierac, nacierac.... Niestety nie smiem prosic mojego szpiega o maly zwiad, a sam nie jezdze juz, bo sasiadki donosza na Straz Wiejska, ze samochody nieprawidlowo zaparkowane:) Pozostaje Wam bombardowac telefonami codzien, wierzcie - skutkuje.

hej

matth napisał/a:
Mają mają.. Dzisiaj jak szukałem czegoś o kalibracji to całe wątki o tym są na każdym forum ;-)

Nawet nie masz pojęcia, jak bardzo mnie uspokoiłeś. :-B Aż bałem się zaglądać na inne strony, żeby nie okazało się, że Pentak jest najgorszy.

jungli napisał/a:
Pozostaje Wam bombardowac telefonami codzien, wierzcie - skutkuje.

Jutro ponacieram, może mój Metz się wreszcie znajdzie :mrgreen:

Cześ  Dołączył: 15 Lut 2007
Podrzuciłem im linka do tego wątku. Jutro maja się tym zająć ;-)

Cześ napisał/a:
Podrzuciłem im linka do tego wątku. Jutro maja się tym zająć ;-)

Dzieki, Stary :-B Juz nawet pisałem do nich, dostawa miała być w zeszły piątek. Ale widzę, ze wiesz więcej. Opowiadaj...
No chyba, że chodziło Ci o kalibrację. To wtedy tonę w smutku z powodu lampy, ale cieszę się szczęściem innych z powodu szkieł. :-?

Cześ  Dołączył: 15 Lut 2007
Chodziło mi o kalibrację a lampy maja być lada dzień.

Cześ napisał/a:
Chodziło mi o kalibrację a lampy maja być lada dzień.

Tyż piknie :mrgreen: Przyrzekam oficjalnie: Dopóki nie dostane lampy (my precious), to więcej nie napisze o niej w żadnym, ale to żadnym wątku. Chociaż śniła mi się nawet ostatnio, taka piękna... Aż mi głupio. :oops: Już milczę...

Skocz do: