pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
Dziwne zachowanie Opery lub IPSa
Mam internet drogą radiowo-telefoniczną (bezprzewodowy broadband na bazie sieci telefonii komórkowej). Już się kiedyś skarżyłem, że provider degraduje mi jpg kompresując do 5-10% poprzedniej wielkości (kompresja, a nie zmniejszenie rozmiarów). Na stronie providera nie znalazłem żadnych przydatnych informacji na temat internetu bezprzewodowego i problemów (te strony chyba specjalnie tak robią, żeby nie udało się dostać do helpdesku, a jak się poskarży ktoś na to, to powiedzą, że można, tylko trzeba było poszukać opcji). Zauważyłem jednak niechcący, że w większości wypadków sytuację naprawia kombinacja Shift+A. W helpie Opery nie znalazłem takiego skrótu, ale sprawia, że jpgi są ściągane w oryginalnej postaci. Tylko że strasznie wkurzające jest robienie Shift+A po załadowaniu każdej następnej strony. Szczególnie jeśli to galeria z jednym zdjęciem na stronie.
Czy ktoś się orientuje o jaką funkcję w przeglądarce chodzi i gdzie mogę ustawić, żeby od razu ściągany był oryginalny JPG?

SoulSick  Dołączył: 10 Lip 2008
mialem tak samo uzywajac nokii n73(brytyjski T-Mobile) jako modemu, na poczatku nie zwracalem uwagi, pozniej zaczelo mnie to wkurzac, przez jakis czas SHIFT+A pomagalo, ale na dluzsza mete wiadomo, strasznie upierdliwe... w koncu znalazlem gdzies w pliku konfiguracyjnym opery jakis parametr odpowiedzialny za cache'owanie obrazu, wyedytowalem i pomoglo. poszperam i dam Ci znac jak cos znajde. ;-)

SoulSick, wielkie dzięki. Tak się składa, że też korzystam z T-Mobile ;)
I co najgorsze nie dla wszystkich stron działa Shift+A. Sam też spróbuję pogrzebać. Może coś znajdę, ale to dla mnie jak szukanie igły w stogu siana.

[ Dodano: 2009-02-25, 15:48 ]
Eh, w program files>opera nawet pliku konfiguracyjnego nie mogę znaleźć. Niby jest jeden w głównym folderze (zaznaczyłem pokazuj ukryte pliki), ale nic nie znalazłem na temat wielkości obrazka. A to tylko 1 strona, więc chyba nie przeoczyłem.

spirit  Dołączył: 21 Lip 2007
pawelek-79 napisał/a:

Eh, w program files>opera nawet pliku konfiguracyjnego nie mogę znaleźć. Niby jest jeden w głównym folderze (zaznaczyłem pokazuj ukryte pliki), ale nic nie znalazłem na temat wielkości obrazka. A to tylko 1 strona, więc chyba nie przeoczyłem.

Szukaj pliku opera6.ini, w Viście: C:\Users\[profil]\AppData\Roaming\Opera\Opera\profile

spirit, THX. Idę szukać.

[ Dodano: 2009-02-25, 16:54 ]
To mi wiele nie mówi:
New Preferences Dialog=343,136,593,498,0
Image Properties Dialog=677,16,443,419,0
Download Dialog=424,255,432,259,0
Clear Private Data Dialog=332,270,616,229,0
Wand Dialog=608,140,498,255,0
Browser Window=-8,-8,1296,786,2
Simple Dialog=415,275,450,179,0
Treeview Window=217,100,876,21,0

A tego pełno tam jest :mrgreen:

[ Dodano: 2009-02-25, 16:55 ]
SoulSick, znalazłem taki fragment:
[Disk Cache]
Docs Modification=1
Images Expiry=600
Other Expiry=600
Figs Modification=1
Other Modification=1
Size=20000
Enabled=1
Empty On Exit=1

Ale to chyba nie to :/

SoulSick  Dołączył: 10 Lip 2008
z tego co pamietam to w pasku adresu wpisujesz: opera:config i tam musisz dobrze szperac, sory za takie ogolniki, ale zwyczajnie nie pamietam ...dalej szukam ;-)

Znalazłem coś takiego - Multimedia > interpolate images. To chyba o to chodzi, bo było zaznaczone, żeby interpolował. Zobaczymy, jak będzie się zachowywać po restarcie Opery.

[ Dodano: 2009-02-26, 12:08 ]
-------------

Nie, to nie to :evil:

Skocz do: