Ekajana  Dołączył: 30 Lis 2006
Aku / akumulatorki do lampy
No właśnie technologia enloopówjest chwalona (co zrozumiałe) do aparatu. Taką kasetkę czu k200d można sobie wziąć w podróż, baterie sobie leżą w środku i zapasowe też długo mogą w torbie. Ale gdy używamy lampy błyskowej to baterie ładujemy zwykle przed akcją i potrzebujemy jak największej pojemności. Lapma ma się szybko ładować.

Sam zanabyłem bc-900 i enloopy + hahnele w tej technologii ale one mają ok. 2000Ah Jedynym argumentem jest dla mnie długowieczność. Bo lampą na mrozie raczej nieczęsto się robi, ładuje się przed akcją, a minusem jest mała pojemność takich akumulatorów.
Co na ten temat?

Alyjen  Dołączył: 31 Sie 2008
akurat na akcje w lampie lepiej sprawdzają się baterie, szybciej się ładuje i w przypadku litowych dużo dłużej błyska
ja w domu mam lampę praktycznie cały czas na aparacie (taka pora roku) i lepiej się sprawdzają eneloopy, choć na GPki 2700 które zreanimowałem do tego celu też nie narzekam

luhso  Dołączył: 22 Maj 2008
Enejdżjzery mi się sprawdzają w zimnie, dość długo błyskają, ale ostatnio wybuchły w lampie.

Hmmmm... tak cosik mi kiełkuje żem jednak wtopił z enlopami, bo w robocie używam jakichśtam panasoników itp. i jakoś szybciej lampa się ładuje. Nową 540 fgz robiłem jeno na rzeczonych hahnelach i słabo było z tą szybkością. A enloopy (jeszcze nie rozpakowane) mają jeszcze mniejszą pojemność.

luhso napisał/a:
dość długo błyskają, ale ostatnio wybuchły w lampie

toś może waść focił imprezę sylwestrową i w ekstazie, zmieniająć baterie w lampie pochwycił niechcący 4 leżące na stole petardy hukowe :mrgreen: No ale te z kolei krótko błyskają. :-P

luhso  Dołączył: 22 Maj 2008
Ekajana napisał/a:
toś może waść focił imprezę sylwestrową i w ekstazie, zmieniająć baterie w lampie pochwycił niechcący 4 leżące na stole petardy hukowe :mrgreen: No ale te z kolei krótko błyskają. :-P
Nie nie ;-) .

Kocurek  Dołączył: 16 Maj 2008
Ja używam GP 2500 w lampionie 360 i nie mam powodów do narzekań, na naładowanych "świeżych" robię około 300 pełnych błysków.

lRem  Dołączył: 07 Lip 2007
Ekajana, pojemność ma się dokładnie nijak do prędkości ładowania. Liczy się napięcie i opór ogniwa - stąd baterie przy swoim wyższym napięciu mogą być lepsze. Co do akumulatorków nie chce mi się porównywać teraz wartości katalogowych... Powiem jednak, że posiadałem przez czas jakiś po komplecie różnych akumulatorków o pojemnościach 2300-2700mAh oraz Eneloopy. Teraz posiadam trzy komplety Eneloopów, reszta poszła do zegarów ;)

Mówię oczywiście wyłącznie o używaniu w lampach błyskowych - poza latarką (której prawie nie używam) nie mam innych urządzeń na AA.

mygosia napisał/a:
zmieniłam tytuł wątku - po takich skrótach za chiny ludowe potem nikt tego nie wyszuka.

Racja dałem nazwę zwyczajowo stosowaną na forum ale moze być z tym problem w wyszukiwarce

pojemność ma się dokładnie nijak do prędkości ładowania
...no ale ja zauwazyłem, że jak już się pobłyska trochę to lampa się ładuje coraz wolniej

lRem napisał/a:
Teraz posiadam trzy komplety Eneloopów, reszta poszła do zegarów ;)

noo to mnie bardziej przekonuje ;-)

afuszejk  Dołączył: 28 Maj 2008
eneloopy, eneloopy, jestem z nich zadowolony, ale muszę powiedzieć, że jeszcze bardziej jestem happy z hahneli 2500/2700

Skocz do: