adams74  Dołączył: 02 Mar 2009
Metz 44 MZ-2
Witam.

Proszę wybaczyć, jeżeli nie zauważyłem na forum gotowej odpowiedzi na moje pytanie.
Mam lampę jak w temacie. Czy dam radę podłączyć ją do K20D tak, żeby uzyskać pTTL? Jeżeli tak, jakiego adaptera potrzebuję?

Z góry serdeczne dzięki za radę, w pentaksie dopiero raczkuję.
Pozdrawiam.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
adams74 napisał/a:
Czy dam radę podłączyć ją do K20D tak, żeby uzyskać pTTL
Najkrócej mówiąc dasz radę podłączyć, ale lampa będzie pracować tylko i wyłącznie w trybie automatyki własnej lub na ustawieniach manualnych. Adapter to SCA3702 M2
Z linku plwk, kliknij na "Archive with further flash units" to dokument .pdf, w którym znajdziesz potrzebne informacje o współpracy starszych lamp z aparatem

Dzięki za podpowiedzi. Wygląda na to, że 44 MZ-2 to nie jest najlepszy wybór do K20D. Będzie trzeba zdaje się lampkę wymienić :-|

adams74 napisał/a:
Wygląda na to, że 44 MZ-2 to nie jest najlepszy wybór do K20D. Będzie trzeba zdaje się lampkę wymienić
Kwestia za ile mógłbyś nabyć stosowny adapter, sama lampa złą nie jest, a automatyka metza działa rewelacyjnie, przestawiasz włącznik na A i o nic nie musisz się martwić, lampa pobiera wszystkie wartości (ISO, przysłona, ogniskowa) z korpusu.

Adapter 3702 M2 to nie mniej, niż 235 pln, razem z kosztami wysyłki. Sporo.
Czy wbudowana automatyka lampy doprawdy wystarcza? Może faktycznie nie kombinować z dedykowanymi lampami pod pttl, tylko zainwestować w adapter... :-/

adams74 napisał/a:
Czy wbudowana automatyka lampy doprawdy wystarcza?
Zależy do czego, do pracy z obiektywami manualnymi jest wręcz niezbędna. Ja używałem Metza 44 MZ-3i z Minoltą i powiem, że automatyka w wielu wypadkach spisywała się znacznie lepiej niż ADI. Pewnie wiesz, jakie są koszty lamp dedykowanych? Czy warto - musisz sam rozstrzygnąć.

Raven  Dołączył: 03 Gru 2007
Sca3702 można kupić taniej niż 200pln, ale poza granicami Polski. Ja tak zrobiłem jak miałem właśnie 44 MZ-2. Samej lampy bym pewnie nie zmieniał, gdyby nie odchylanie tylko w jednej płaszczyźnie.
Mile ją wspominam (choć nie używałem intensywnie), a samo wykonanie na pewno było o wiele lepsze niż współczesnych Metzów.

Ups, właśnie sprawdziłem. Jednak taniej niż 230 nie kupisz. Ja brałem w tym sklepie - http://www.megafoto.cz/me...-m2-pentax.html

Masz pomysł na jakąś inną lampę?

Tu też może wyjść podobnie po dodaniu kosztów przesyłki
http://www.foto-erhardt.d...b31019f7f3aeccd

Kiwak  Dołączył: 28 Paź 2007
adams74, nie bój nic, ja używałem jakiś czas metza 32MZ-3 z adapterem do canona. Lampa w trybie A i żadnych problemów. Faktem jest, że z dedykowaną stopką będziesz miał wszystkie parametry z body przesłane na puszkę, ale z podstawową stopką też będzie pracowała. Nie sprawdzałem tej lampy w takiej konfiguracji, ale nie widzę powodu dla którego miałoby coś iść nie tak.
Nawiasem mówiąc mam ją od Ravena. jeśli mnie pamięć nie zawodzi.

A, nie podałeś skąd jesteś, a przecież zdarzają się dobre dusze, które mogą użyczyć to i owo do potestowania...

Kiwak, pamięć cię nie zawodzi :-)

Po pół godziny testów nabyłem stopę SCA 3702 M2. Jestem bardzo zadowolony, tryb A wymiata. Wielkie dzięki za wszystkie sugestie. Pozdrawiam serdecznie.

adams74 napisał/a:
tryb A wymiata
Byłem pewien ;-)

Kiwak  Dołączył: 28 Paź 2007
Adams74, to mam prośbę: zrobiłem dwa chrzty tą lampką i musiałem robić w -0,7 nawet do -1,7, bo biele przepalała; oczywiście nic dziwnego w tym jeśli mam kupą luda w kadrze i dziecię w bieli, ale z poprzednim metzem (32 MZ-3) nie miałem takich problemów; zrób parę fotek testowych w warunkach chrztu, o nie wiem, czy tylko mój egzemplarz tak ma...
Raven, a jak u Ciebie się sprawowała?

Kiwak, nie miałem takich okazji jak ty :-) Generalnie też nie za wiele jej używałem, ale jak już, to nie narzekałem.

Skocz do: