darius_Er  Dołączył: 29 Sie 2006
Polypan w Tmax
Mam własnie do wołnięcia końcówki przeterminowanego POLYPANA 50 @ 100. Do dyspozycji mam RODINAL albo TMAXa (ktory niestety nie jest drobnoziarnisty) . Na digitaltruth nie znalazlem niestety czasu wolania polypana w kodaku. Może ma ktoś jakis czas i efekty jakich moglbym sie spodziewac, bo na flickr nie znalazlem ?

technik219  Dołączył: 25 Sty 2009
Jak chcesz, to Rodinal 1+100/65 min. Mieszanie przez pierwsze 30 sekund, potem 1 przewrotka co 5 minut. Również wychodzi nieco ziarniście, ale za to bardzo ostro i kontrasty są piękne. Oczywiście Polypan naświetlony na 100 ASA.

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
technik219 napisał/a:
Jak chcesz, to Rodinal 1+100/65 min. Mieszanie przez pierwsze 30 sekund, potem 1 przewrotka co 5 minut.

Jestes pewien? Tak to robilem Hp5+ na +2EV...

Generic  Dołączył: 09 Lis 2007
Hmm ja bym sobie odpuścił te przewrotki co 5 minut i po prostu odstawił na godzinę.

Ale co ja tam wiem o-)

Można i tak, ale jak znalazłem ten czas na dig. tr. i obrabiałem, to przewracałem. Ładnie wyszło. Dlatego podaję z "przewracaniem" ;-) (na wypadek wszelki).

[ Dodano: 2009-03-19, 19:31 ]
alkos napisał/a:
Jestes pewien? Tak to robilem Hp5+ na +2EV...

tak sam robiłem i jestem zadowolony z efektu. "Wyrobione są" i światła i cienie.

No wczoraj nie mialem dostepu do neta;
Zrobilem to w rodinalu 1+50 , 23 min w 18*C. Mieszalem tylko na poczatku i raz w czasie wolania. Wiecej nie mieszlem, bo i tak robilem w ostrym sloncu, wiec nie chcialem wiecej kontrastow.

Kurde, ten rodinal nie jest taki zły, ale zastanawiam sie nad XTolem, ktory nabede chyba za niedlugo.

Polypan w Xtolu wychodzi bosko, ale tylko zdjęcia w równomiernym oświetleniu. Jeśli pojawia się słońce, to cienie robią się nieprzejrzyste. Fakt, wołałem w "stocku", więc trzeba wypróbować jeszcze w rozcieńczeniach, ale nie sądzę, żeby rozcieńczenie aż tak bardzo uratowało cienie. W stocku dla 50 ASA=7 minut.

technik219 napisał/a:
Polypan w Xtolu wychodzi bosko

HEHE no tak chce nabyc Xtola, ale konczy mi sie polypan :]

Alkos na blogu ma chyba conieco takich zdjęc robionych na polypanie i wolanych w Xtolu wlasnego przepisu :]

darius_Er napisał/a:
wolanych w Xtolu wlasnego przepisu :]

Ej, nie rozsiewac internet-legends :-P Nigdy nie robilem xtola ;-)

darius_Er napisał/a:
Alkos na blogu ma chyba conieco takich zdjęc robionych na polypanie

Mam, ale juz nie pamietam ktore :-P

alkos napisał/a:
Ej, nie rozsiewac internet-legends :-P Nigdy nie robilem xtola

Przepis byl lekko zmodyfikowany, ale w obliczeniach wielu osobom sprawil potem trudnosc :-D

darius_Er napisał/a:
Przepis byl lekko zmodyfikowany, ale w obliczeniach wielu osobom sprawil potem trudnosc

Jeszcze raz: nigdy nie robilem xtola :-P

No dobra.

Alkos nigdy nie robił xtola!

:-D

Polypan F/100 ASA, Rodinal (mieszanina czeskiego i Calbe :shock: zostało w 2 butelkach-zlałem do jednej), 1:100/65 min/20 st.C

Skocz do: