Robert K.  Dołączył: 24 Lip 2008
Linksys WAG54G2 - help!
Witam!
Miał ktoś styczność z routerem jak w tytule? Nie mogę sobie z nim poradzić :-[
Kupiłem laptop (Lenovo Y530 z Vista HP) i chciałem mieć w nim internet, więc dokupiłem wspomniany router (w domu na stacjonarnym mam Netię na kablu TP).
Po kilku próbach udało mi się uruchomić router jako modem (tzn. mam połączenie na stacjonarnym) i chyba dobrze skonfigurować sieć "domową" (Wireless).
Zabrałem się więc za laptopa (już wiem na pewno: NIE TRAWIĘ Visty!) i... poległem.
Raz na kilka(naście?) prób udaje mi się połączyć z routerem! O co może chodzić? Skoro w ogóle zdarza się nawiązać połączenie na laptopie i mieć dostęp do sieci (i jednocześnie mieć także sieć na stacjonarnym) to pokonfigrowane jest chyba poprawnie, no nie? To z czego mogą wynikać problemy z połączeniem? Teraz mam najczęściej tak, że na laptopie widzę sieć utworzoną na routerze, łączę się z nią (!) pomyslnie i... kicha. Brak netu. W tym dziwnym oknie dialogowym Visty (centrum sieci, czy jakoś tak) mam info, że siła sygnału jest doskonała, ale sieć niezidentyfikowana,
Inna rzecz:
1. jak "wyzerować" wszelkie info o ustawieniach routera na stacjonarnym? (żeby ewentualnie zacząć od nowa kompletną konfigurację)
2. jak usunąć wszelkie info o sieciach z Visty i zacząć od zera zabawę na laptopie?

tomekz  Dołączył: 10 Kwi 2007
1. Sprawdź (najlepiej zrób zrzut ekranu i wklej tu) co pokazuje (uruchamiane z cmd) polecenie
ipconfig /all

2. Sprawdź czy czasem nie masz na Viście ustawionych dwóch bramek domyślnych

3. Sprawdź czy możesz pingnąć stacjonarny PC z Visty jak masz połączenie z siecią WiFi

Może to cię na coś na naprowadzi. Jak nie to wklej tu odpowiedzi i zobaczymy.

Muszę się przepiąć na router (bo teraz wróciłem do starego modemu USB, na którym mam wrażenie, że sieć chodzi szybciej. Doprecyzuj pytanka:
1. chcesz info z laptopa, czy stacjonarnego?
2. Vista to dla mnie jeszcze czarna magia. Miałem z nią styczność jak na razie jakieś 45 min i nie przypadliśmy sobie do gustu ;-) Gdzie te bramki miałbym mieć ustawione? Jeśli dobrze kojarzę, wszędzie było automatyczne pobranie IP, bramek, DNSów...
3. A na to nie wpadłem. Spróbuję.

A w międzyczasie dodam tylko, że ikona Linksys Advisora ciągle wygląda tak:

Symbol czerwony sugeruje chyba jakiś problem, prawda? Albo autor miał co innego na myśli.. ;-)

[ Dodano: 2009-04-19, 10:06 ]
Aha! I nieco z innej beczki :-)
Wcześniej nie miałem do czynienia z laptopami: czy nie dołączają ŻADNYCH płyt ze sterownikami? Wszystkie instalki (system i serowniki) są na wydzielonej partycji na dysku? Bo tak się zastanawiam, jak coś namieszam ostro w tej nieszczęsnej Viście i zechcę sformatować dysk i postawić system od nowa, to jak się za to zabrać?

Mariusz.R  Dołączył: 09 Lis 2008
Taki symbol sugeruje,że radio wireles jest wyłączony.Trzeba na tym kliknąć prawym i wybrać włącz.

quasi  Dołączył: 08 Kwi 2008
Robert K. napisał/a:
To z czego mogą wynikać problemy z połączeniem?

Komputer nie ma do tego zupełnie i nic.
Przestaw sobie w routerze na szyfrowanie sieci bezprzewodowej z WPA na WEP/trochę słabszy klucz/.
Windy, czy też niektóre karty bezprzewodowe, mają czasami problem z WPA.
pozdr
ps
150$ się należy :-P

Raz, że nie ma polecenia "Włącz" ;-) a dwa, że wg tego Linksysowego Advisora to wysyłanie sygnału działa! I faktycznie laptop jakiś sygnał znajduje i jakość jego ocenia na doskonałą. Ale ma kłopot z połączeniem.
Teraz odinstalowałem aplikację Linksysa, skakowałem jej resztki z ProgramFiles i Doc&Settings, wyczyściłem jakieś pozostałości (raczej mało istotne) z rejestru, zresartowałem machinę i uruchomiłem kreatora od początku.
Efekt:

Ponowna próba również nic nie dała, więc wybrałem "Zamknij". Efekt: właśnie do Was piszę ;-)
Czyli mimo jakiegoś błędu sieć działa (na stacjonarnym).
Co najgorsze, pozostały WSZYSTKIE ustawienia, które chciałem usunąć (hasło do administracji routerem, zbudowana sieć wewn.)
Tak więc najchętniej wykonałbym pkt. 1 z załączonego obrazku, ale... nie wiem jak :-) Oprócz CD nie było w komplecie do routera żadnej instrukcji, z której wyczytałbym, jak przywrócić owe fabryczne ustawienia. Próbowałem również "twardego" resetu z tyłu routera - ale nic to nie dało.
Ipconfig dość ubogi:

Ping na (*).100 nie działa z laptopa, natomiast na (*).1 działa.
W tej chwili net na stacjonarnym (będę używał PC - króciej :-) ) działa z właściwą prędkością, ale nie zainstalowałem jeszcze Advisora. Strona konfiguracyjna routera wygląda tak:
http://img524.imageshack.us/img524/5715/bbb.gif
a dla zakładki "bezprzewodowa": http://img27.imageshack.us/img27/5356/cccf.gif
Nie mam pomysłu, co jeszcze byłoby przydatne. Najchętniej wyczyściłbym wszystko do zera i zaczął ponownie, ale nie bardzo wiem jak ;-)
Help

[ Dodano: 2009-04-19, 12:37 ]
quasi napisał/a:
Przestaw sobie w routerze na szyfrowanie sieci bezprzewodowej z WPA na WEP

Zaraz sprawdzę :-)

[ Dodano: 2009-04-19, 12:43 ]
Niestety nic to nie zmieniło. Dalej niby jestem "połączony" ale poza takim komunikatem, to jednak połaczenia ze światem na laptopie ni ma.
150$ zachowam jeszcze dla siebie ;-)

quasi  Dołączył: 08 Kwi 2008
Stary, a co też tak szukasz w komputerze????
Komputer nie łaczy się z siecią , jeno router.
Masz bramę domyślną , wpisujesz ip w przeglądarce, zmieniasz szyfrowanie i to jest koniec problemów.
Czemu tak latać i naokoło :?:
250$ się należy :-P
pozdr

[ Dodano: 2009-04-19, 12:54 ]
Linksys, to Cisko i Linuks.
Cos Ty nawpisywał w konfig routera. Adresy ip dla drugiego komputera??
Tam jest DHCP i robi to za Ciebie.
350$ się należy.

quasi napisał/a:
Masz bramę domyślną , wpisujesz ip w przeglądarce, zmieniasz szyfrowanie i to jest koniec problemów.

Pisałem, że zmieniłem szyfrowanie i NIC to nie dało. Spróbuję kolejny raz...

quasi napisał/a:
Cos Ty nawpisywał w konfig routera. Adresy ip dla drugiego komputera??

Nigdzie NIC nie wpisywałem. Wszystko, co pokazałem, wynika z jakichś domyślnych ustawień (oprócz hermetyzacji, multipleksowania i modulacji DSL, których ustawienia gdzieś znalazłem w sieci i po których wpisaniu sieć zaczęła działać na PC)
Dzięki za próby podpowiedzi, ale... żyjemy w dwóch różnych światach. Tobie się wydaje, że to są rzeczy oczywiste, ale wierz mi - nie wszyscy się na tym znają :-)
A ponawiając jedno z pytań: jak USUNĄĆ/wyzerować/zresetować wszystko, co do tej pory jest zrobione i zacząć od zera? Gdzie zapisana jest informacja m.in. o nazwie mojej sieci bezprzewodowej i o haśle "admina"?

[ Dodano: 2009-04-19, 16:36 ]
Ufff... znalazłem w końcu, jak zresetować ustawienia do fabrycznych.
Wszystko przeszedłem jeszcze raz i... niby działa. Na WPA. Ale ikona jest w dalszym ciągu z tym "znakiem zakazu", który sugerowałby chyba, że coś nie tak (http://img23.imageshack.us/img23/3011/32637941.jpg).
Zobaczymy, jak długo będzie OK :-)

Skocz do: