Wpadł mi w ręce miesięcznik o nazwie Digital Camera Buyer. Skupię się na kwiatkach związanych z działem Buyer's Guide, czyli przewodnik dla kupujących. Ograniczę się do przykładów z Pentaksa, chociaż kwiatków tam więcej (np. polecają E-410 za minimum 300 funtów, gdzie już na drugiej stronie E-420 za min. 290 funtów nie dostał rekomendacji "Editor's choice").
Zajmijmy się więc Pentaksem. Pierwszy jest
K10D w cenie od 370/650 funtów (cena1/cena2 - to odpowiednio street price i cena, jaką rekomenduje producent). Dostał rekomendację edytora:
If you're after a DSLR that's more technically demanding and sophisticated than your entry-level model, the K10D is for you. *1
Dla porównania
K20D (dostępne w cenach od 740/900 funtów):
Won't win any prizes, but it's a great little point-and-shoot with a good enough performance to be a popular famili camera. - oczywiście bez rekomendacji. *2
Teraz będą lepsze kwiatki -
K100D Super (290/500 funtów):
A good camera delivering quality results from a very user-friendly control set. Represents value for money. - No i trafiła się rekomendacja - Best Value (czyli najlepszy stosunek jakości do ceny).*3
A teraz Uwaga! Uwaga! -
K110D i to w jakiej cenie !!!
380/360(street price wyższa od rekomendowanej przez producenta[sic!]) funtów !!! Rekomendacji żadnej nie dostał, ale za to taki oto komentarz:
A truly breathtaking price for a camera that will be unashamed to be examined with cameras costing twice as much.*4
Jeszcze tylko o
K-m (400/580 funtów):
Launched with a 30pound cashback offer, the K-m is aimed at enthusiasts looking for an easy DSLR
- i rekomendacja Best Value. *5
O
K200D zapomnieli zupełnie. Ale jakby nie zapomnieli, to pewnie K-m nie mógłby dostać rekomendacji Best Value
Ręce można załamać, co za niekompetentne osoby układają takie zestawienia i skąd biorą opisy. Nie to, żebym się nie zgadzał, ale jakoś nie pasują do siebie po uwzględnieniu wcześniej opisywanego modelu.
P.S.
Przepraszam, że nie przetłumaczone, ale już na prawdę uciekam na słoneczko i przetłumaczę jak wrócę.
-----------------------
Dodaję tłumaczenie:
*1 - K10D - Jeśli szukasz lustrzanki technicznie bardziej zaawansowanej i wymagającej niż entry-level, to K10D jest dla ciebie.
*2 - K20D - Nie wygra żadnych nagród, ale jest to świetny mały point-and-shoot aparat o wystarczająco dobrych osiągach aby być popularnym rodzinnym aparatem [z mojej strony LOL. Ten opis chyba powinien być przy K100D Super lub K110D].
*3 - K100D Super - Dobry aparat dostarczający dobrej jakości zdjęcia z bardzo przyjaznego użytkownikowi panelu kontrolnego [nie wiem tak na prawdę o co tutaj chodzi, to i przetłumaczyć nie mogę. A może to taki sam bełkot jak w oryginale?]. Warty swojej ceny.
*4 - K110D - Doprawdy zapierająca dech w piersiach[oj tak] cena za aparat, którego nie będzie wstyd porównywać z innymi, kosztującymi dwa razy tyle.
*5 - K-m - Wprowadzony z 30 funtowym rabatem, K-m jest skierowany do entuzjastów szukających jakiegokolwiek DSLR.