Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
Rozdzielenie netu z USB
Może brać Pentaxowa pomoże. :->

Jak rozdzielić net (PLAY), który "idzie" z modemu podpinanego przez USB? Konkretnie to widze dwa problemy (albo trzy nawet :roll: )
1. Nie znalazłem ruterów przyjmujących WAN po USB, wszędzie albo LAN albo ADSL.
2. Net wymaga logowania, niby wystarczy nacisnąć tylko przycisk, bez haseł i takich tam, ale jednak. Nie mogę ustawić tego tak, żeby sam się logował.
3. Raz na jakiś czas się rozłączy. Mały problem, jeśli akurat jest podpięty do tego kompa, gdzie aktualnie pracujemy, ale jak do zdalnego "rozdzielacza" to już będzie gorzej.

Interesuje mnie jakiś odpowiednik Netgeare WGR614, czyli tak żeby i po wifi mi telefon działał i dwa komputery po kabelku. Chyba nie muszę dodawać, że najlepiej to jakby miało wymiary i bezobsługowaść tego Netgera. 8-)

Za pomoc :-B albo uścisk kończyn górnych. :mrgreen:

Szumak  Dołączył: 18 Cze 2007
Nie spotkałem rozwiązań sprzętowych w formie czarnej skrzynki (co nie znaczy, że nie istnieją).

Najprościej udostępnianie połączenia na komputerze z modemem - pozostałe komputery w sieci lokalnej łączą się poprzez domyślną bramę (komputer z modemem).
Powyższe rozwiązanie w przypadku windowsa.
Jeśli to ma działać bezawaryjnie, z kontrolą stabilności połączenia i zarządzaniem pasmem to nie wiem czy pod windowsem się (tanio) da. Da się na systemach UNIX.

Kontrola pasma to akurat zbędna, najważniejsza jest bezobsługowość.
Właśnie szukam alternatywy dla postawienia jednego kompa jako "rutera", bo tak to wiem że można i nawet tak miałem przez chwilę. (Teraz te dwa kompy się rozjechały po świecie ;-) )

[ Dodano: 2009-04-21, 14:56 ]
A jeszcze jedno: te modemy od pleja pod linuxem chodzą jak zakładam bez problemów?

LDevil  Dołączył: 30 Maj 2007
Re: Rozdzielenie netu z USB
Gwiazdor napisał/a:
Jak rozdzielić net (PLAY), który "idzie" z modemu podpinanego przez USB? Konkretnie to widze dwa problemy (albo trzy nawet :roll: )
1. Nie znalazłem ruterów przyjmujących WAN po USB, wszędzie albo LAN albo ADSL.
No i generalnie nie znajdziesz. Ja szukałem, i jedyne co znalazłem to AP do którego można było podłączyć modemy HSDPA. Ale nie na usb tylko na PCMCIA czy coś podobnego. Niestety cena kompletu przekraczała mój próg bólu.
Gwiazdor napisał/a:
2. Net wymaga logowania, niby wystarczy nacisnąć tylko przycisk, bez haseł i takich tam, ale jednak. Nie mogę ustawić tego tak, żeby sam się logował.
Wyłącz sprawdzanie PINu w tej aplikacji dostępowej, a następnie w Panel Sterownia/Opcje Internetowe/Połączenia ustaw, żeby się za każdym razem łączył.
Gwiazdor napisał/a:
3. Raz na jakiś czas się rozłączy. Mały problem, jeśli akurat jest podpięty do tego kompa, gdzie aktualnie pracujemy, ale jak do zdalnego "rozdzielacza" to już będzie gorzej.
Powinno zniknąć jak zrobisz punkt drugi. Dodatkowo w opcji dzielenia połączenia w windowsie możesz ustawić, żeby łączył się automatycznie w momencie gdy jakiś inny komputer będzie tego potrzebował.

Alyjen  Dołączył: 31 Sie 2008
taniej będzie złożyć jakiś minimalistyczny niskoprądowy PC z linuksem (od biedy z windowsem jak tak Ci łatwiej), zamiast dysku można użyć pendriva albo karty CF, wszystko pasywne bez wiatraczków = bezgłośne
trochę się przy tym narobisz ale czego się nauczysz to Twoje ;)

Re: Rozdzielenie netu z USB
LDevil napisał/a:
Gwiazdor napisał/a:
Wyłącz sprawdzanie PINu w tej aplikacji dostępowej, a następnie w Panel Sterownia/Opcje Internetowe/Połączenia ustaw, żeby się za każdym razem łączył.
Nie wiem czy się orientujesz... 8-)
Jest taki programik od PLAY-a i trzeba w nim nacisnąć "Połącz". Nic więcej. Żadnych pinów itp. Pokombinuje w domu dalej z tym panelem sterowania, dzięki za jakąś podpowiedź.

Szumak  Dołączył: 18 Cze 2007
Gwiazdor napisał/a:
Jest taki programik od PLAY-a i trzeba w nim nacisnąć "Połącz". Nic więcej. Żadnych pinów itp. Pokombinuje w domu dalej z tym panelem sterowania, dzięki za jakąś podpowiedź.

To jest normalny modem, powinno dać się łączyć przy pomocy narzędzi systemowych i bez programów od PLAYA.
Co do linuksów to nie wiem, używam Solarisa a tam skonfigurowanie tego modemu to 5 minut pracy.

[ Dodano: 2009-04-23, 12:06 ]
Alyjen napisał/a:
taniej będzie złożyć jakiś minimalistyczny niskoprądowy PC z linuksem (od biedy z windowsem jak tak Ci łatwiej), zamiast dysku można użyć pendriva albo karty CF, wszystko pasywne bez wiatraczków = bezgłośne
trochę się przy tym narobisz ale czego się nauczysz to Twoje ;)

Można zakupić jakiegoś ALIXa do rozwiązań typu embedded: zasilanie 12V z zasilacza uniwersalnego, procesor nie potrzebuje nawet radiatora, płyty mają zwykle gniazda CFlash i miniPCI, czasem IDE 2.5"
Wadą tego rozwiązania jest cena ale możliwości pozwalają używać tego nie tylko jako prosty router ale można pokusić się choćby o zbudowanie domowego NAS, serwera wydruku, różnego typu proxy, itd. w zależności od potrzeb. Możliwości są duże.

szczypiorrr  Dołączył: 10 Sie 2007
Ja mam podpięty iPlus przez modem USB do iMaca i uruchomione udostępnianie netu bezprzewodowo via AirPort lub przewodowo przez LAN, ot po prostu skrosowany kabel prowadzący do Peceta w drugim pokoju.

Szumak napisał/a:
To jest normalny modem, powinno dać się łączyć przy pomocy narzędzi systemowych i bez programów od PLAYA.
Na razie nic mi się nie udało zautomatyzować. :roll:

emigrant  Dołączył: 20 Wrz 2006
A ja gdzieś widziałem router do HSPA. Muszę poszukać. Zdaje się, że miał nawet host USB.
O i jeszcze jedno rozwiązanie, które pamiętam. Router z bramką VoIP Fritz!Box Fon WLAN 7270, którego nowy firmware obsługuje nast. funkcję. Po włożeniu do hosta USB karty UMTS mamy router z bramką VoIP UMTS/HSPA
http://www.avm.de/de/News...inkident=grafik

Skocz do: