campanelli  Dołączył: 11 Paź 2009
Doświetlanie pod światło lampą wbudowaną
Zwracam się o pomoc do bardziej doświadczonych użytkowników. Proszę o porady, dzięki którym to, co umiem, udoskonalę:D

Zazwyczaj nie korzystam z flasha. Praktycznie w ogóle go nie używam. Nie mam lampy zewnętrznej. Jak już to czasem używam tej wbudowanej w K20.
Ostatnio chciałem doświetlić cienie na twarzy mojej dziewczyny:). Byliśmy w parku w piękne niedzielne popołudnie, ale blenda była za silna i moja dziewczyna marudziła i mrużyła oczy, więc pomyślałem "Czemu nie doświetlić jej buzi lampą". Dodam, że siedzieliśmy tak, że oświetlenie było jak to mówią Rembrandowskie :D Nie było mowy, żeby ustawić ją buzia do słońca, bo jak wspomniałem, nie do końca jej się to podobało. Musiała wiec mieć słońce z boku. Ale do rzeczy.

Portrety bez lampy były robione na F/3.5 i czasie około 1/1000s.
Ponieważ zależało mi na głębi ostrości, w trybie M ustawiłem ISO 100, F/3.5 i dałem kompensację błysku na -2.0.
Niestety, na F3.5 i czasie 1/180s, do którego dostroiła się lampa, zdjęcie było okrutnie prześwietlone. RAW therapy je względnie uratował, ale było widać, że jest do bani.

>usuń<

Wiem doskonale, bo próbowałem, że jak zrobię zdjęcie pod światło na 1/180s bez lampy, przysłonie F8.0 i odpowiednim ISO i otrzymam niedoświetlony plan, to jak włączę lampę i doświetlę zdjęcie (komp. -1.0), to będzie OK i ładnie.

Ale co mam zrobić, jak chcę zachować małą głębię ostrości a warunki mi na to nie pozwalają? Czas musi pozostać krótki. I tu się pojawia moje pytanie.
Potrafię elegancko doświetlac zdjęcia na przysłonie dostosowanej do czasu w dzień, ale jak zrobić, by doświetlić zachowując mniejsze wartości przysłony?

Jakiś filtr szary? A może mam głupi problem;p Może kosztem większej wartości F olać ostrzejsze tło i mieć przynajmniej fajnie oświetlony 1. plan?

Pozdrawiam:)

modrzew  Dołączył: 07 Gru 2008
Re: Doświetlanie pod światło lampą wbudowaną
Chyba bez zakupu lampy z HSS się nie obejdzie...

znalazłem ten HSS tu na forum

http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=16620

Widzę, że Metz 48 i 360 FGZ (to te drogie i fajne lampy) wzwyż to mają...

Ehhh... Trudno. Kolejny dobry powód żeby w wakacje popracować więcej, niż zwykle;p

Dzięki larch:)

p_ttl
[Usunięty]
zablokuj ekspozycję na twarzy i spróbuj wtedy z lampą

p_ttl napisał/a:
zablokuj ekspozycję na twarzy i spróbuj wtedy z lampą

wtedy tym bardziej mi prześwietli, bo tło jest jaśniejsze od twarzy, prawda?
zapomniałem dodać - pomiar centralnie ważony

joker333  Dołączył: 24 Cze 2009
no właśnie HSS rzecz oczywista i nie tania jak ktoś nie ma
Ciekawe jakby to wyglądało z jakimś szarym filtrem ...

denvi  Dołączył: 09 Lis 2008
joker333 napisał/a:
Ciekawe jakby to wyglądało z jakimś szarym filtrem
Nie widziałem jeszcze szarego filtra z "wyciętym" popiersiem :roll:

LysyRudy  Dołączył: 10 Sty 2010
campanelli napisał/a:
Niestety, na F3.5 i czasie 1/180s, do którego dostroiła się lampa, zdjęcie było okrutnie prześwietlone

a co jeśli właśnie przy takiej ekspozycji właśnie założyć szary filtr zdjęcie nie będzie prześwietlone czy nie

p_ttl
[Usunięty]
kurcze źle powiedziałem - odwrotnie - blokada na tło i lampa!

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
LysyRudy napisał/a:
a co jeśli właśnie przy takiej ekspozycji właśnie założyć szary filtr zdjęcie nie będzie prześwietlone czy nie

Przy filtrze szarym x8 czas naświetlania zejdzie dla f3.5 poniżej granicy synchronizacji dla lampy i będzie jeszcze zapas na doświetlenie lampą.

joker333  Dołączył: 24 Cze 2009
p_ttl napisał/a:
kurcze źle powiedziałem - odwrotnie - blokada na tło i lampa!

wtedy ustawi bardzo krotki czas a podniesienie lampy i tak go wydłuży do 1/180 i koło się zamyka
Sam popróbuje tylko nie mam szarego filtra akurat :)

właśnie. szary filtr nie załatwia sprawy.
trudno - albo większa przysłona, albo HSS:)
dzięki za pomoc
LysyRudy napisał/a:

nie wiem, czy myslimy o tym samym, ale chodziło mi o to, że wcześniej bez lampy i doświetlania był czas 1/1000, a z lampą zwiększył się do 1/180, a ponieważ ekspozycja była praktycznie na tło, to tło prześwietliło:)

Skocz do: