lopcio  Dołączył: 18 Maj 2008
IrfanView i Raw Therapee - inne kolory na tym samym zdjęciu
Witam. Szukam dla siebie jakiegoś fajnego darmowego programu do edycji RAW-ów. Spodobał mi się Raw Therapee, mam z nim jednak jeden problem - zdjęcia otwierane przez niego są ciemniejsze niż otwierane przez IrfanView, co skutecznie przeszkadza mi w obróbce. Oto przykład:

Po lewej: RAW w Raw Therapee
Po prawej u góry: RAW w Irfan View
Po prawej na dole: JPG w Irfan View wywołany bez modyfikacji w Raw Therapee

Podobną sytuację miałem w programie UFRaw. Wcześniej pracowałem w Lightroomie i nie zauważyłem takiego problemu. Jakie są tego przyczyny i czy można temu jakoś zaradzić?

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007
Zmiana w RT ustawien Preferencje>Przetwarzanie obrazu>neutral/default ?

ederlezi  Dołączył: 21 Mar 2008
Ja miałem kiedyś podobny problem , z innymi programami. Okazało się , że miałem jakiś dziwny profil monitora ustawiony ( Właściwości ekranu -> Zaawansowane -> Zarządzanie kolorami ) Ustawiłem srgb color space profile , i problem u mnie znikł.

gezeb napisał/a:

Miałem to ustawione na neutral, zmieniłem na default i to nic nie dało.

ederlezi napisał/a:
Ja miałem kiedyś podobny problem , z innymi programami. Okazało się , że miałem jakiś dziwny profil monitora ustawiony ( Właściwości ekranu -> Zaawansowane -> Zarządzanie kolorami ) Ustawiłem srgb color space profile , i problem u mnie znikł.

Ustawiłem taki sam profil jak Ty - dalej to samo.

[ Dodano: 2009-05-02, 11:24 ]
Dla porównania Lightroom (z lewej) i IrfanView (z prawej) - jednak tu też występuje ten problem, ale jest on znacznie mniej uciążliwy.

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
lopcio napisał/a:
gezeb napisał/a:
Miałem to ustawione na neutral, zmieniłem na default i to nic nie dało.
Ustaw suwaczkami kolorów, jasności, kontrastu itp, abyś miał tak jak miałeś w LR. Zapisz ten profil jako default i po sprawie.

Niestety nie mogę znaleźć opcji zapisywania profilu. Jest tylko opcja zapisywania krzywej.

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
lopcio, w RT profil zapisujesz: Preferences\Image Processing\Save (na dole okienka)
Możesz zapisać jako swój profil, czy też jako default.

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
Irfan View niestety nie nadaje się do poważniejszych zastosowań - ignoruje profil monitora i domyślnie zakłada konwersję do sRGB. Wypróbuj ExifPro, ACDSee Pro, albo chociaż FastPicture Viewer.

Dobrze, pomińmy IrfanView, ale dlaczego każdy program do RAW-ów inaczej wyświetla to samo zdjęcie? Sprawdzone z Adobe Lightroom, Raw Therapee, RAWHide, UFRaw.

dr_Fell  Dołączył: 30 Sie 2008
lopcio napisał/a:
Dobrze, pomińmy IrfanView, ale dlaczego każdy program do RAW-ów inaczej wyświetla to samo zdjęcie? Sprawdzone z Adobe Lightroom, Raw Therapee, RAWHide, UFRaw.

Bo są różne algorytmy do dekodowania (chyba że wiecie jak lepiej przetłumaczyć "demosaicing") RAWa i programy z różnych korzystają, dodatkowo każdy program ma inne algorytmy obróbki (wyostrzania, odszumiania, odzyskiwania przepaleń, zapobiegania nadmiernemu przekolorowaniu itp itd). Dodaj do tego inne ustawienia domyślne (zresztą nie da się ustawić programów które mają inne algorytmy i inne opcje, żeby dały identyczny efekt) i wychodzi że każdy program musi inaczej wyświetlać to samo zdjęcie. To nie jest tak jak w wypadku wyświetlania jpg w przeglądarce obrazków gdzie (nie jestem fachowcem jak mylę pojęcia to niech ktoś mnie sprostuje) implementacje algorytmu się różnią więc przeglądarki działają z różną prędkością ale sam algorytmn jest znany i efekt zawsze jest taki sam (nie licząc dodatkowych rzeczy, np jeden program trochę bardziej wygładzi, inny mniej przy zmianie wielkości).

http://www.rawtherapee.com/RAW_Compare/ tu np masz porównania różnych algorytmów dekodowania RAW.

Ja raczej uważam to za zaletę, różnorodność pozwala wybrać takie narzędzie jakie mi najbardziej odpowiada.

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
dr_Fell napisał/a:
To nie jest tak jak w wypadku wyświetlania jpg w przeglądarce obrazków gdzie (nie jestem fachowcem jak mylę pojęcia to niech ktoś mnie sprostuje) implementacje algorytmu się różnią więc przeglądarki działają z różną prędkością ale sam algorytmn jest znany i efekt zawsze jest taki sam (nie licząc dodatkowych rzeczy, np jeden program trochę bardziej wygładzi, inny mniej przy zmianie wielkości).

Przeglądarki "do JPG-ów" też są różne i potrafią np. różnie interpretować profil monitora/zdjęcia w związku z czym np. przejścia w cieniach/światłach będą troszeczkę inne.

pyciar  Dołączył: 29 Cze 2007
Sprawdź Irfana - masz tam w opcjach chyba 2 opcje wyświetlania RAW-ów - jedna wyciąga zaszytego jotpega druga używa jakiejś biblioteki do automatycznego szybkiego wołania. Co więcej żeby było szybciej duże rawy czyta w połowie rozdzielczości (można to wyłączyć...) - kombinuj... jak widać z 1 foty wywołany raw wygląda prawie identycznie w RT i IV - pamietaj ze kompresja zjada szczególy - spróbuj wołać do tiff i wtedy porównaj...

Rzeczywiście, standardowo IrfanView odpala zaszytego JPG-a, prawdziwy RAW jest prawie szary.

Dobra, próbuję się przyzwyczaić do Raw Therapee :-)

Skocz do: