K100D || DA18-55/3.5-5.6 || Carl Zeiss Jena 50/1.8 M42 || Takumar 135/2.5 || Beroflex 80-210/3.8 i szukam dalej :))
martyr napisał/a:Obiektyw super... gdyby nie fakt, ze chcialem zmienic przyslone.
martyr napisał/a:ps. kupilem ten obiektyw z mysla o koncertach wiec brak regulacji przyslony nie bedzie wielka ujma w tym szkle.
Cambo
martyr napisał/a:Przestawilem pierscien pach... patrze zdjecie tak samo jasne jak na 2.5. Ustawilem na 22 pach... bez zmian. Przyslona nie dziala.
Stormtrooper's K-x
Soccer mom's V1
l_uka napisał/a:martyr napisał/a:Przestawilem pierscien pach... patrze zdjecie tak samo jasne jak na 2.5. Ustawilem na 22 pach... bez zmian. Przyslona nie dziala.
hmmm, a od kiedy przeslona jest "regulatorem jasnosci"?
bylo kilka watkow, w ktorych omawiano problemy z przeslonami w kundelkach - dzwignia aparatu moze nie trafiac w dzwignie obiektywu, no i nie domyka przeslony. Widac to bez robienia zdjec - polecam podglad glebi ostrosci (ten mechaniczny). Rozwiazaniem okazuje się uzycie mlotka lub innego, rownie delikatnego narzedzia w celu naniesienia poprawek na dzwigienke w obiektywie.
K100D || DA18-55/3.5-5.6 || Carl Zeiss Jena 50/1.8 M42 || Takumar 135/2.5 || Beroflex 80-210/3.8 i szukam dalej :))
Cambo
l_uka napisał/a:
bylo kilka watkow, w ktorych omawiano problemy z przeslonami w kundelkach - dzwignia aparatu moze nie trafiac w dzwignie obiektywu, no i nie domyka przeslony.
Pozdrawiam
Arti
CytatTakumary bagnetowe wprawdzie się nie ciesza super opinia, ale to nie "kundelki".
Stormtrooper's K-x
Soccer mom's V1
l_uka napisał/a:wybaczcie, jesli kogos urazilem![]()
Pozdrawiam
Arti
LX, *istD, K10D i szkła, szkła, szkła ... + Pentaxy Staruszki
martyr napisał/a:Przyslona nie dziala. Po wycianieciu go z korpusu ruszam reka prowidnice wszystko ok. przyslona przymyka się. Na korpusie zero reakcji. Moze wiecie o co chodzi??
Pentax K10D
Tamron 28-75/2.8
FA 28-70 F/4.0 AL
FA 70-200 F/4-5,6
Cosina AF 100/3,5 MAKRO
SMC M 50mm F1.7
AF-360 FGZ
adapter na M42 i parę innych szkiełek do niego
CytatTo rozwiazanie mi się najbardziej podoba :). Aktualnie pracuje tylko na szklach manualnych wiec nie musze przelaczac "pokretla na M" (bo ono się juz tam znajduje). Na obiektywie nie ma przelacznika M/A. Szklo bagnetowe.
martyr napisał/a:Rani mnie to ze bierzecie mnie za laika.
Pozdrawiam
Arti
martyr napisał/a:Rani mnie to ze bierzecie mnie za laika.
Jak pisalem wyzej uzywam w swojej kasetce tylko i wylacznie szkiel manualnych (np Zeiss M42) i z nimi jest wszystko ok.!!
CytatCarl Zeiss Jena 50/1.8 M42
| Pentax Z-1p | MX | FA*24/2.0 | FA 77/1.8 Ltd |
| Pentax 645n | FishEye 30/3.5 | FA645 45-85/4.5 | FA645 80-160/4.5 | FA645 200/4 | Voigtländer 6x9 |
| Pentax 67 | 6x7SMC 55/3.5 | 67SMC 105/2.4 |
| Contax G1 | Contax G2 | Biogon T* 28/2.8 | Planar T* 45/2.0 |
| Provia 100F | Provia 400F | HP5+ | TriX | Delta 100 | Waidodayo!
Arti napisał/a:martyr napisał/a:Rani mnie to ze bierzecie mnie za laika.
Wiesz, ja Cie nie znam, z tekstu nie wynika, jak wielkie jest Twoje doswiadczenie i znajomosc sprzetu...
Ja na ten przyklad niewiele wiem o cyfrowych body, ale najprosciej to chyba po prostu przymknac podgladem GO, albo dac dlugi czas (B) i obserwowac czy dziala.
Twoj opis jak i testowanie jest mocno "nie wprost" i dlatego kombinujemy jak kon pod gore. W pierwszym poscie nie piszesz o pracy w Manualu. Dlatego pytam, co to znaczy i co masz na mysli, bo mozna podejrzewac, ze oczekujesz po przymknieciu przyslony ciemnych zdjec.
Nie wiem, czy masz poustawiane wszystko w Menu, tak jak Ci podpowiadaja, nie wiem, czy masz inne manuale z bagnetem, ale bez A. Na M42 korpus nie domyka przeslony, wiec nie mozna porownywac.
Cytathmmm, a od kiedy przeslona jest "regulatorem jasnosci"?
CytatDwa słowa na temat tego szkła poproszę, takie słowa od Ciebie! Ja swoje zdanie już mam, ale mało ludzi się chwali tym obiektywem, więc chciałbym skonsultować.
Arti napisał/a:Na M42 korpus nie domyka przeslony, wiec nie mozna porownywac.
martyr napisał/a:najlepiej sprawdzic czy domyka przeslona kierujac aparat w jeden (tak samo oswietlony) pkt i strzelac fotki na kazdym rozmiarze przeslony. Nie ma mocnych im wieksza liczba tym wyjdzie ciemniejsze. Prawda??
Stormtrooper's K-x
Soccer mom's V1