www.answer13.digart.pl
Pozdrawiam
6x6 - 24x36 - FF - APS-C - malutki dron
6x6 - 24x36 - FF - APS-C - malutki dron
answer13 napisał/a:Nie potrzebuje psa z rodowodem.
fotonami kreśle swój świat...
Załamanie... chyba nie mam talentu.
ale jak to płacić? od kiedy za wzięcie psa ze schroniska płaci się więcej niż symboliczną złotówkę?mygosia napisał/a:No i to, ze schroniska oddaja chore psy, a na dodatek kaza sobie za to placic, to juz przegiecie.
biorąc takiego psiaka do siebie i leczenie go na własną rękę często jest jedyną szansą na to żeby przeżył. nie rozumiem czemu taki stan psa oznacza od razu, że jest 'zdyskwalifikowany'... ja wiem, ze to jest kosztowne i trzeba poświęcić takiemu psu trochę więcej czasu, ale można uratować w ten sposób jedną, małą istotkę, która powinna mimo wszystko powinna mieć szansę na lepsze życie...mygosia napisał/a:Niestety rowniez psiaki ze schroniska sa czesto zabiedzone, wymagaja leczenia, czesto szczepienia nie sa pewne - trzeba dobrze patrzec co sie wybiera [wyciek z oczu, nosa, pobrudzone okolice ogona, silne wychudzenie - dyskwalifikuja zwierzaka].
"szczęście wchłaniam z powietrzem, takiego świata ja nie chcę, więc go sobie ulepszę...
?
Jeśli zaadoptujesz psa, to nie zmienisz tym świata, ale świat zmieni się dla tego psa.
nie jestem do końca pewna, czy pies powinien być dla kogokolwiek jakimkolwiek wybawieniem. "Pies nie jest antidotum na lenistwo, pies nie jest remedium na brak znojomosci i szarzyzne dnia codziennego dla tak mlodego czlowieka jak Ty." a dla takich starych ludzi, którzy jedzą ze swoimi psami z jednego talerza, robią im kuwety na balkonach i biorą ich po trzy, cztery do domu, żeby nudno nie było, psy mogą być antidotum? jak to w końcu jest?Blesso napisał/a:Dla emeryta pies czesto jest wybawieniem- gdyz przewaznie sa to osoby samotne, ktorym pies zastepuje ludzi.
nic nie da nigdy takiej gwarancji, nie oszukujmy się... emeryci za kilka lat stracą wzrok/słuch/kręgosłup, idealny domek z ogródkiem stanie się za mały, małe dzieci nie pozwolą rodzicom poświęcać wiele uwagi psu, młode małżeństwa chcą się zająć raczej sobą, pracą, studiami, a nie psem, ustatkowani też pewnie lubią wyjeżdżać na wakacje, pracują, mają wiele innych zajęć, młodsi chodzą do szkoły i też ich nie ma mnóstwo czasu w domu... i kto nam zostaje? hmmm... czy to oznacza, że nikt nie powinien posiadać psów?Blesso napisał/a:Pochodzenie z domu w ktorym wiedziano jak sie zajmowac psem nie daje gwarancji ze pies bedzie mial rownie dobre zycie u "mlodych wlascicieli" .
prawda, potwierdzam (ale demolkę w mieszkaniu da się ominąć, serio serio )miromat napisał/a:z dorosłym psem ułożysz sobie stosunki równie dobre co ze szczeniakiem a pies odwzajemni ci się wiernością do końca życia. (no i nie przeżyjesz totalnej demolki mieszkania)
"szczęście wchłaniam z powietrzem, takiego świata ja nie chcę, więc go sobie ulepszę...