Świat już wszystko połknął, strawił, wysrał i prezentuje to jako materiał twórczy.
studentmibm napisał/a:rozumiem, ze takie softowe 'mnozenie' pixeli na zdjeciu daje nam praktycznie nieograniczone mozliwosci co do rozmiarow odbitek(?)
K-1, K-3, MZ-3, ME Super, IRIX 11/4, D-FA 21/2.4 Ltd, FA31/1.8 Ltd, FA50/1.4, FA77/1.8 Ltd, FA80-320...
studentmibm napisał/a:Z mydlanego zdjecia na monitorze robi nam sie ładnie ostre
http://aleknowak.net
Go Out And Burn The Sensor Again
Świat już wszystko połknął, strawił, wysrał i prezentuje to jako materiał twórczy.
technik219 napisał/a:chyba, że taki nieograniczony obrazek będzie się oglądało z pozycji alkosa powracającego z kosmosu....
studentmibm napisał/a:zdjecie ze zwiekszona rozdzielczascia jest "wyraznie wyrazniejsze'![]()
http://aleknowak.net
Go Out And Burn The Sensor Again
CHINON & KA'SETKA
K-1, K-3, MZ-3, ME Super, IRIX 11/4, D-FA 21/2.4 Ltd, FA31/1.8 Ltd, FA50/1.4, FA77/1.8 Ltd, FA80-320...
Samp napisał/a:Myron, a ja uważam, że u mnie jest lepsza jakość, niż u ciebieMówiłem już, że jestem totalnym dzieckiem epoki cyfrowej?
CHINON & KA'SETKA
K5-II, GX-1s +xy kg szkiełek
studentmibm napisał/a:Standartowa rozdzielczosc 3888x 2592 (10mpix). Zwiekszamy sobie softowo jego rozdzielczosc do 6048 na dłuzszym boku co nam daje ok 15mpix
studentmibm napisał/a:bo monitor musi upakowac na tej samej powierzchni praktycznie 50% wiecej pixeli.
studentmibm napisał/a:Samp, ok przekonales mnie![]()
alkos, Wyprobuj to, zwieksz sobie rozdzielczosc foty o ok 50% i potem porownaj na pelnoekranowym widoku obie foty, przed i po. U mnie na crt ( choc to chyba nie ma zadnego znaczenia) zdjecie ze zwiekszona rozdzielczascia jest "wyraznie wyrazniejsze'![]()
gebi napisał/a:studentmibm, a może masz włączoną w przeglądarce funkcję coś a'la "Use "Resample" function for display options" w IrfanView, która dla większego obrazka (dodatkowo powiększonego przez interpolację jakąś sprytną metodą) wyświetli gładszy obraz, bo z większej ilości punktów (nawet fałszywych) uda się jej bardziej wpasować zdjęcie do natywnej (w przypadku LCD) rozdzielczości monitora.
k-3+ 17-50@2,8 + 85@1,4 + 50@1,7 + Metz 58, YN560 TX + 2xYN560 III + reszta
Kuzyn Mygosi napisał/a:Porównajcie ten obraz z powyższymi - moim zdaniem nic lepiej niż GIMP w trybie Lanczos nie skaluje.
technik219 napisał/a:Kuzyn Mygosi napisał/a:Porównajcie ten obraz z powyższymi - moim zdaniem nic lepiej niż GIMP w trybie Lanczos nie skaluje.
W FotoFiltrach, które opisywała Iza w "filtrach jest taka opcja: "wygładzenie">"antyaliasing", czyli wygładzenie konturów. Czego efekt widać na obrazku powyżej![]()
Kapeć i ze dwa słoiki
Też w sumie lanczos (pamiętam jak przy biqubic skalując w dół da się dostrzec taką specyficzną siatkę ... ale jakoś nie każdy to widzi ... przy lanczos jest to niedostrzegalne dla mnie).Yaner napisał/a:OK, a jak resamplować w dól, jaki algorytm w gimpie da najlepszy efekt gdy chcemy zmniejszyć fotkę (np. z tych ok 3880pix do 1600pix na dłuższym boku) ?