luhso  Dołączył: 22 Maj 2008
[ACR] Ustawnienie przesrzeni barw na stałe- jak?
Witam. Otwierając Rawa w ACR domyślnie ustawiona jest przestrzeń barw Adobe RGB. W aparacie mam ustawione sRGB, i tak chciałbym by pozostało. Często zapominam zmienić w wywoływarce na sRGB i chcę aby było to ustawione na stałe. Tylko pytanie, jak?

:-B :-B

deckard  Dołączył: 01 Lut 2008
Zmień wszystko tak jak chcesz, żeby było na starcie (także np. wyostrzanie) i potem naciśnij ikonkę na prawo od nazwy palety (Basic, Tone Curve, Detail itp)

I tam "Save Settings".

deckard, Wielkie piwko :-B .

Zapodaj mi jak masz pod ręką jakieś rawy z S10-20- ale jakieś konkretne plenerki... Byłbym baaaardzo wdzięczny.

luhso, Sigmę mam od niedawna i jeszcze w żadnym fajnym miejscu ze mną nie była. Mogę podesłać jedynie chmurki robione 2 tyg. temu na obrzeżach Wrocławia :-?

Okej. Wrzucisz na rapida?
Noszę się z zamiarem kupna jej, ale nigdy nie miałem okazji przetestować jej na własnym body. Jako że mój uczniowski budżet nie jest zbytnio duży, to "noszenie" się z zamiarem kupna jest baardzo długie...

luhso, ok, ale wieczorem bo mam je w domu.

deckard, Okej okej. ;-) Dzięki.

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
luhso napisał/a:
W aparacie mam ustawione sRGB, i tak chciałbym by pozostało.

To co masz ustawione w aparacie jest kompletnie bez znaczenia. Ustaw sobie na wyjściu z ACR 16-bitowe ProPhoto i otworz w PS jako Smart Object - będziesz miał możliwość powrotu do obróbki RAW-a w każdej chwili i filtry w PS również będą dodawane w wersji bezstratnej. Dopiero po całkowitym zakończeniu obróbki przekonwertuj do 8-bitowego sRGB, jeśli taki ma być docelowy format pliku.

Kuzyn Mygosi  Dołączył: 08 Wrz 2008
Też jestem zdania że jakościowy "downgrade" powinno się robić na końcu ... a pracować najlepiej na max ilości barw (np. 16 bit/kanał) i max przestrzeni barw (na pewno nie sRGB :] ).

Skocz do: