palermo  Dołączył: 12 Lut 2007
[obiektyw] SIGMA 100-300/4
Mam dość uciążliwy problem z tym obiektywem.
Chodzi o to, że często przy włączaniu aparat pyta o ogniskową, albo podczas normalnej pracy gubi informację o przesłonie, na wyświetlaczu mam F-- po krótkiej chwilę wraca do normy a potem znów F--
Dodam jeszcze, że częsciej się to dzieje z konwerterem sigmy tc1.4 niż bez konwertera.
Styki czyściłem i nie pomogło.

Z KITem i Tamronem 28-75 nie mam takich problemów, więc wykluczam winę puszki.
Czy miał ktoś podobny problem co ja?

Pozdrawiam
Krzysiek

dybon  Dołączył: 05 Gru 2007
palermo napisał/a:
Dodam jeszcze, że częsciej się to dzieje z konwerterem sigmy tc1.4 niż bez konwertera.

Generalnie problemy z łącznością.
To jest obiektyw z pozycją A na pierścieniu przesłony?

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
dybon napisał/a:
To jest obiektyw z pozycją A na pierścieniu przesłony?
Gdyby takowej nie było, to zawsze by mu migało F--. To jest szkło z AF, pełnoklatkowe. Ma pierścień i ma "A".

I zgadzam, się, przerywa łączność między szkłem a korpusem. Pytanie, czy coś jest nie dokręcone na dupce obiektywu, czy trzeba grzebać w samym szkle.

nemo  Dołączył: 21 Wrz 2007
Znam Sigmę 70-300 z identycznymi objawami. Pojawiły się po zaliczeniu gleby...

Na dupce wszystkie śrubki dociągnięte nie widać luzów.
Jedyne co zauważyłem, to że patrząc z boku na styki w obiektywie nie wystają one równo... tzn jeden wystaje bardziej inne troszke mniej. Nie jest do duża różnica, ale nie "stoją po równo" W tamronie wszystkie wystają identycznie, tak sobie myślę że tutaj może być problem.

[ Dodano: 2009-06-24, 22:48 ]
nemo napisał/a:
Znam Sigmę 70-300 z identycznymi objawami. Pojawiły się po zaliczeniu gleby...

Moja Sigma jeszcze gleby nie zaliczyła, ale może w transporcie do mnie...
Chociaż mam ją od X 2008 i nie miała takich objawów na początku.

Pewnie trzeba zajrzeć pod bagnet. Uważaj jak bedziesz rozkręcał bo ja za pierwszym razem zbierałem styki po podłodze :lol: wyskakują na sprężynkach :->

nemo, a udało się Tobie coś z tym zrobić?

Nie nie, w tym konkretnym nie grzebałem bo to nie mój :-> poprostu kiedyś ciekawość mnie zżerała co jest w środku szkła z AF więc wiem co się dzieje po zdjeciu bagnetu :-P

Ja z rozbieraniem się wstrzymam, bo mam jeszcze gwarancję.... a mogę jej nie mieć :)
Dziwne dziwy z tym szkłem.
Zapiałem Sigmę bez tc i jest OK, zapinam z tc i jest lipa. Bez tc już działa dobrze, więc wydaje się być to wina tc.
Przynoszę Tamrona, ustawiam go na 75mm żeby się dał założyć do tc i jest wszsytko OK nie ma objawów jak z sigmą.
Gdzie tu logika? :)

Jak masz gwarancję to w czym problem? Do serwisu i po sprawie.

Skocz do: