pedro  Dołączył: 27 Cze 2009
[K200D] pytanko o wizjer
Na początku witam wszystkich na forum jako że to pierwszy post, no i mój pierwszy dzień z pentaxem.
Moje pytanie jak w temacie o wizjer a dokładniej o jego wygląd. Czy moglibyście opisać jak to u was (posiadacze k200d) wygląda?? Pytam bo sie trochę zaniepokoiłem kiedy spojrzałem w dopiero co rozpakowane lustro i oku mojemu ukazał się...jakiś taki przyciemniony wizjer, jakby to opisać żeby było wiadomo o co chodzi. Wygląda to tak jakby matówka pokryta była bardzo równomiernie drobny ziarnem. Ów ziarenko widać ostro w wizjerze (więc problem dotyczy matówki jeśli sie nie mylę) i przy foceniu na jasnym tle dość skutecznie zwraca na siebie uwage.
Brat ma 450d i u niego wizjer jest jasny i idealnie gładki, nawet w moim walniętym e-510 choć mniejszy to jest jaśniejszy i gładki. W k200d natomiast wygląda jak było widać w nim fakture matówki czy cuś..
Czy to jest normalne i tak ma być czy to z moja sztuka coś nie tak?

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
Normalne.
Czasem ludziom przypomina to odciski linii papilarnych.
Faktura matowki to jest.

pedro  Dołączył: 27 Cze 2009
Uff kamień z serca, już myślałem że coś nie tak...
A faktycznie przypomina to odcisk linii papilarnych, troszke to dziwne ale już zaczynam sie przyzwyczajać :-D
Dzięki za szybką odpowiedź i pozdrawiam

luhso  Dołączył: 22 Maj 2008
pedro, nie tylko. Może to być wina ciemnego szkła (kit). Zobacz sobie optyczny podgląd głębi ostrości, na f22. ;-)

dilbert  Dołączył: 21 Wrz 2008
Dokładnie, przy jaśniejszych szkłach "kłopot" znika ;-)

Gandalf  Dołączył: 18 Wrz 2008
Zostane pasożytem ;-) .
Czy taki sam efekt(przydymiona matówka i ciemny wizjer) jest w k20d? W porównaniu do D80 i/lub D90?

luhso  Dołączył: 22 Maj 2008
W k10d, k20d jest to samo. Podepnij szkło o świetle 2 i niżej. :)

WuWu84  Dołączył: 25 Wrz 2007
Gandalf napisał/a:
Czy taki sam efekt(przydymiona matówka i ciemny wizjer) jest w k20d?

Nie, K20D ma już pryzmat zamiast układu luster - jest jaśniejszy i bardziej kontrastowy. Matówka na szczęście jest podobna :-)

WuWu84, na szczęście czyli dobrze widać czy jest ostro? ;-) :?:

Gandalf napisał/a:
WuWu84, na szczęście czyli dobrze widać czy jest ostro? ;-) :?:

Tak, łatwiej zauważyć czy obiekt jeszcze jest w GO. No ale każdy kij ma dwa końce - pomieszczeniach zamkniętych (słabe światło) jednak dla mnie więcej widać na "gładkich" matówkach nikonów.

WuWu84, a dawniej czytałem, że to rozjaśnia wizjer, że niby soczewka wizjera ;-)

Gandalf napisał/a:
WuWu84, a dawniej czytałem, że to rozjaśnia wizjer, że niby soczewka wizjera ;-)

Soczewka Fresnela? Wydaje mi się, że widziałem ją już w analogach i raczej to nie to, ale nie będę zgadywał. Dla mnie główna zaleta wizjera to tak jak wspomniałem, że łatwiej zauważyć kiedy obiekt "wpada" i "wypada" z głębi ostrości. Ostrzenie bez klina i rastra to wciąż makabra, ale prace AF łatwiej kontrolować.

P.S. Chociaż może i pomaga w podobny sposób, bo choć wizjer w K100D znacznie większy niż w takim 400D, a nie ciemnieje tak przy krawędziach przy podglądzie GO.

forestus  Dołączył: 16 Gru 2008
Witam. Być może mnie wyśmiejecie, być może problem jest błahy, ale chciałbym zapytać. Od ponad 7 miesięcy używam K200D ale dopiero dziś zauważyłem, że w wizjerze widzę mocowanie obiektywu (przed okienkiem celowniczym). Czy to jest normalne? Z góry dziękuję za konkretne odpowiedzi.

Gdyby to było mocowanie obiektywu, to widziałbyś je za matówką ("okienkiem celowniczym"). Jeżeli chodzi Ci o tą półkoliste coś z krzyżykiem na środku, które można zauważyć gdy oko jest powyżej osi optycznej wizjera, to chyba układ podświetlenia pól AF na matówce :-)

forestus  Dołączył: 16 Gru 2008
Dzięki za konkretną odpowiedź. Pozdrawiam.

Skocz do: