Pablo007  Dołączył: 19 Lip 2009
  MZ-6 i m42
Witam.

Otoz chce kupic sobie ten korpus i musze spytac sie o jego wspolprace z obiektywami m42.
Czy aparat funkcjonuje poprawnie po zamontowanu takiego obiektywu? Chodzi mi czy poprawnie dziala swiatlomierz ( w roznych funkcjach pewnie nie ale spot i centralny najwazniejszy) oraz jak dziala ze swiatlem blyskowym (to moje podstawowe kryterium).

Jeszcze jedno pytanie z innej beczki, czy wspolpracuje ze starszymi lampami blyskowymi?

No wiec prosze o jakies rady w mojej sprawie.

Dodam jeszcze ze mam druga alternatywe minolte 8000i. Jesli mial ktos doczynienia to prosze o jakies sugestie.

MarWoj  Dołączył: 15 Mar 2007
Pablo007, już dawno nie używam obiektywów z mocowaniem M42 do korpusów z bagnetem. Nie odpowiem Ci na wszystkie zadane pytania,ale mogę pomóc tym,co wiem.
Jeśli idzie o współpracę z obiektywami bez styków (pewna analogia do M42 dołączanych za pośrednictwem adaptera),to funkjonuje pomiar centralny z uwypukleniem środka kadru oraz spot (to trzeba sobie ustawić w funkcjach indywidualnych - "dopina" sie ten pomiar do klawisza AE-L). Z lampami błyskowymi współpracuje bez problemu i to z każdym typem. :!:
To jedyny model pentaksa (może jeszcze MZ-S ma taką możliwość,ale tego modelu nie mam i nie znam do konca), który ma wszystkie możliwe pomiary typu flash-TTL :
analogowy (lampy typu AF 200T,AF 280T oraz wszystkie kundle oferujące TTL pentaksowy), cyfrowy TTL (AF 330FTZ,AF 500FTZ - uwaga : nie współpracują z aparatami bez AFu) oraz ostatni unowocześniony cyfrowy P-TTL. Pierwsze dwa rodzaje pomiaru sprawdziłem na wymienionych lampach oraz na "kundlu" - klonie soligora 42 DA. Ostatniego nie sprawdzałem z braku lampy z P-TTLem.
O minolcie dynax 8000i nie wypowiem się ,bo nigdy jej nie miałem.
PS. Właściwie to mam na zbyciu zestaw MZ 6 + FA 3,5-4,7/28-80 PZ. Ewentualne szczególy na PW.

[ Dodano: 2009-07-19, 16:32 ]
Ps. Oczywiście P-TTL nie będzie funkcjonował z obiektywami z M42, tylko analogowy TTL,ze względu na brak styków do wymiany informacji między aparatem a obiektywem.

Pablo007  Dołączył: 19 Lip 2009
To napisz mi oferte na e-maila albo pw z obiektywem i bez niego. (pw nie chce mi wyslac) e-mail jablon5000@gazeta.pl

MarWoj  Dołączył: 15 Mar 2007
Pablo007 napisał/a:
(pw nie chce mi wyslac

Wysłało : 4x na raz. ;-)

Skocz do: