M.W  Dołączył: 20 Sie 2008
Produkcja Agfa APX 100 i APX 400
Fotonegatyw twierdzi że produkcja tych materiałów została wznowiona :evil:

A) http://fotonegatyw.com.pl...&psz=10079&pcz=
B) http://fotonegatyw.com.pl...&psz=10079&pcz=

Filmy przez dłuższy czas po upadku AGFY były niedostępne.
Dzisiaj na forum korex przeczytałem:

"Musze Ciebie bowie rozczarowac, bo podana przez Ciebie informacja nalezy niestety do kategorii "g.....prawda". Podany przez Ciebie link dotyczy AGFAPHOTO Holding, ktore powstalo po upadku AGFA Leverkusen w 2005 roku. W 2007 roku wygrali oni proces w sprawie uzywania marki handlowej AGFA i sprzedaja filmy APX100 i APX400 z ostatniego oblewu w 2005 roku (maja one date waznosci 2010). Okazalo sie, ze po upadku AGFA zostaly takie ilosci filmu w formie masterroll i pancakes, ze APX100 jest jeszcze ciagle w sprzedazy (wg np Sebastiana Junghansa z MACO zapasy starcza na wiele miesiecy), natomiast APX400 mozna trafic jako resztki u niektorych handlarzy. Jezeli chodzi o nowa produkcje nastepcow tych filmow, to ADOX wraz z powolana przez dawnych inzynierow AGFA firma InovisCoat, na dawnych maszynach AGFA i wg dawnych recept planuje produkcje ADOX AP 100 i ADOX AP 400. Pierwszy bedzie produkowany AP 400 (ze wzgledow podanych wyzej). Wg oswiadczenia Mirko Boeddecker z 23.06.09 w PHOTOTEC Hobbylaborforum probne oblewy daly bardzo zachecajace rezultaty."

http://www.korex.net.pl/f...pic.php?p=24837

takseo  Dołączył: 25 Wrz 2008
Rollei retro 100, podobno to samo.

technik219  Dołączył: 25 Sty 2009
Kto powiedział: "Do tej samej rzeki (...) nie można wejść dwa razy i nie można dwa razy dotknąć tej samej zniszczalnej substancji w tym samym stanie, gdyż wskutek gwałtowności i szybkości jej przemiany rozprasza się znowu się łączy, zbliża się i oddala." :?:

na temat produkcji Apx 100 i Apx 400 dostałem 2 odpowiedzi:

"To proszę Pana - akurat ta informacja trochę się różni od tych które my posiadamy Maco -ROLLEI już nie ma w sprzedazy AGFY jako AGFY od ( 3 miesięcy ) , firma które zajmuje się dystrybucją jest zupełnie inna - a co do Pan Mirko Boeddeckera -to wszystko co robi a właściwie firmuje ADOX - to już inna sprawa albo chorwackie EFKE albo resztkówki z ILFORDA albo z upadłego FORTE,albo CALBE albo GEVERT -belgijski - ci Panowie z Berlina nic nie produkują a tylko firmują .Dziwnym trafem czasy AGFA trochę odbiegają od starych emulsji.Mam trochę inne wiadomości ale może moje źródła są błędne akurat z MACO-ROLLEIEM ma bardzo dobre kontakt a dla mnie jest to firma z większym autorytetm ale nie polemizuje."

"APX 400 biorę z ADOXA albo Rollei'a w Niemczech. Tekst ten (Całe szczęście, że jest znowu i jeszcze długo będzie na rynku AGFA APX400 )pisałem już ponad rok temu. I też wszyscy twierdzili, że wystarczy jej na ledwie kilka tygodni (podobnie jak co kilka lat pojawia się informacja, że ropy starczy na 40 lat) Trudno powiedzieć na jak długo wystarczą zapasy. Jeżeli chodzi o APX 100 to w Rollei już jej nie ma. Mają jeszcze APX 400. W Adoxie mają i jeden i drugi film. Więc na pewno dopóki będzie dostępny będę go sprowadzał bo to jest po prostu dobry film. Jak to jest ze spadkiem po AGFIE to chyba nawet sama AGFA nie wie. Np. AGFA w Belgii produkuje dla Rollei film Rollei Superpan. ADOX od prawie dwu lat chwali się, że przejął po AGFIE maszyny do produkcji papieru barytowego. W piątek chciałem złożyć na niego zamówienie i okazało się, że na razie sprzedają próbne partie a dopiero za 3 miesiące będę mógł go otrzymać. Myślę, że podobnie będzie z APX em. Kończą im się zapasy i planują coś wypuścić w zamian. Jaki będzie i kiedy ten nowy film? Mam nadzieję, że równie dobry, bo podobno z maszynami od AGFY przejęli "now how" i kiku inżynierów. A kiedy? Stawiam na najwcześniej 2011. Ale jak widzisz zbyt wiele jest "podobno", "prawdopodobnie" itp. Jak będzie pokaże życie. Najważniejsze, że w mojej Praktice jest APX 400 (naświetlany na ISO320) i że zostało mi kilka klatek do naświetlenia i do koreksu ... "

W polskich sklepach jest dostępny:

z datą 05/2011

na zachodnich jest już:

z jaką datą i czy to jest ten sam Apx 400, chyba tak ?

na opakowaniu ma teraz taką sama szate garficzną jak APX 100

Anegdotka:
W roku 1983/4 w warszawskich delikatesach pojawiło się mnóstwo piwa "Żywiec". Szok! dotychczas było tylko "Warszawskie", od wielkiego dzwonu "Wareckie", a tu całe kontenery "Żywca". Komentarze ulicy: Drugi etap reformy gospodarczej przynosi efekty, słuszną linię obrała Nasza Partia :lol:
Rzeczywistość była bardziej pasjonująca:
Kierownictwo Zakładów piwowarskich produkujących "Żywca" (czyli chyba Browar Żywiec) zatrudniło nową kadrę fachowców, podesłali ich do starych mistrzów żeby się nauczyli co i jak. A mistrzowie, jak to mistrzowie - w najbardziej kluczowym momencie produkcji wysyłali młodych "po zapałki" a w tym czasie robili hokus-pokus żeby Żywiec był Żywcem. Dyrekcja przekonana, że młodzi wiedzą już wszystko "co i jak" wysłali starych na zasłużone emerytury. Młodzi nawarzyli piwa, piwo pojechało do Kanady, USA i w szeroki świat, a potem... wróciło, bo konsumenci zgodnie orzekli, że to nie jest "Żywiec", tylko jakieś szcz...ny. No i rzucili cały zwrot do delikatesów.
A co to ma wspólnego z AGFĄ? Zobaczymy ;-)

Dobra, niech będzie tutaj. Podobno rollei retro 100 to apx, więc może ktoś mi pomoże :D Chciałbym go forsować do 400 ISO i nie mam pojęcia, jak się do tego zabrać. No dobra, wiem, wydłużyć czas, ale ile?! Sprawdzałem czasy dla kombinacji APX + Rodinal, ale to nie jest dokładnie to samo(apx-retro, R09 - rodinal). Niby jest zasada, ze przy forsowaniu o 2 działki wydłużamy czas 2,25x, ale nie sprawdza się to przy kombinacji rodinala z apx i boję się, że to samo będzie z retro i R09.

100/400 :shock: , 100 raczej się nie powinno forsować, oczywiście można tylko po co ?
Apx 400 do forsowania też się za bardzo nie nadaje, ale na 200 czy 320 jak najbardziej.
Bardzo elastyczne są KODAK TRI-X 400 i Film ILFORD HP5 400

M.W napisał/a:
tylko po co

żeby móc robić w gorszych warunkach, gdy nie pozostał już żaden inny film:P Po za tym, chcę zobaczyć jak wyjdzie ;-)

Czy ma ktoś oryginalną ulotkę do ORWO R-09? Byłbym bardzo wdzięczny za podesłanie (żeby się dało przeczytać).

Agfa APX 100 i Agfa APX 400 za 9 zeta :-B
http://www.fotograf-sklep...&products_id=18

Nie mogłeś wpuścić tego wczoraj? Zamawiałem TMZ 3200 w AFV po 20,00, a tu mają po 17,80. Szkoda, bo przepłaciłem.

Pioter  Dołączył: 18 Cze 2007
Witam
Tylko czy to jest prawdziwy APX,?
Pozdrawiam
Piotr

Prawdziwego już nie ma, niestety. To "najbliższy krewny". Równie dobrze można focić na Ilfordzie Pan 100, Fomie i innych setkach. Firma bazuje na legendzie APX-a. To se na vrati.
Ostatnie oryginalne APX-y z magazynów Agfy zostały już pocięte i sprzedane. Może jeszcze gdzieś leżą jakieś resztki, ale wszystko, co sprzedają z aktualnym terminem ważności emulsji, to już nie APX.

Pioter  Dołączył: 18 Cze 2007
Witam
Szkoda to był naprawdę dobry materiał, no cóż...
Pozdrawiam
Piotr

Podobno Agfa (bez Photo)APX 400 z datą 05/2011 to ten sam stary materiał

ale Agfa "Photo" APX 400 :?:

Cytat
Mnóstwo informacji które wywołują szum. Rozumiem jednak, ze chodzi panu o uzyskanie w miarę prawdziwych informacji. Posiadamy APX 400 z datą 05/2011 Według mnie - subiektywnie - jest to film najbardziej odpowiadający starej 400. Nowa APX Agfaphoto 100 jest zupełnie innym filmem w porównaniu do starej produkcji. Chemię: Rodinal, Rodinal spezial, Agefix, Neutole itd., którą sprzedajemy to wg. dostawcy te same produkty ale pod innymi nazwami - chodzi o znaki towarowe. Mamy jeszcze oryginalny Rodinal ze znaczkiem Agfy firmowany przez a&o. Filmem przypominającym APX 25 jest - według naszej oceny - Rollei 80S Słyszałem o nowej produkcji artykułów Agfy na bazie starych receptur, na razie wyszedł tylko papier PE Adox MCP 310 i 312.

Załoga czarno-biale.pl

bar4t  Dołączył: 26 Maj 2008
A jak się ma forsowanie starego APX'a na 800? Jak efekty?
Potrzebuje jakiś film z przedziału 800-1200, zastanawiałem się nad Kodakiem T-Max'em P3200 [wywołać na 1000-1200] lub T-Max 400 [na 800]...

bar4t, mam APXa 400 z twin packa "final edition". Nie dam sobie głowy uciąć, że to ten sam materiał, ale tak twierdzi dystrybutor. W każdym razie forsowałem na 1600 ISO i efekty są całkiem niezłe mimo, że niby apx nie lubi tak ekstremalnego traktowania. Jak znajdę sample, to wrzucę.

[ Dodano: 2010-05-12, 21:18 ]
mam

i wycinek 1:1 skan 2400 DPI

wołane w ilfotecu HC 22min 1+31 20*

Masz może jakieś inne forsowane materiały? Któreś z wcześniej wymienionych przeze mnie?

bar4t, niestety, ale wydaje mi się, ze najlepszym wyborem byłby t-max forsowany w d76/xtolu na 800.

Aha, w ten sposób. Mi został tylko Rodinal... A jeszcze z jakiś innych materiałów nadających się na podbicie, bądź obniżenie czułości? Dobry efekt do większych odbitek?

Skocz do: