szpajchel  Dołączył: 20 Kwi 2006
Obiektywy lustrzane made in CCCP/Mateczka Rosja
Ma ktoś i nie wyrzucił do kosza?
Jakie są Wasze opinie/uwagi?
Warto dać ~800 złotych za nowe 1000 mm? albo ~500 za 500 mm?

Zastosowanie ogólnie wiadome :-P

Bronek  Dołączył: 04 Wrz 2006
znaczy, podgladanie sasiadki? W takim razie obwarzankowy bokeh raczej nie bedzie Ci przeszkadzac...

Andee  Dołączył: 19 Gru 2006
Mialem 10/1000 i mam 8/500. Sa to obiektywy MTO, poza nimi sa jeszcze Rubinary. MTO 8/500 jest obiektywem przyzwoitym o dobrym odwzorowaniu i rozdzielczosci. MTO 10/1000 jest mniej udany i dla tej ogniskowej polecam Rubinara 10/1000, ktory ma troche inna konstrukcje i robi sporo ladniejsze zdjecia, natomiast wada jego jest fatalne mocowanie statywowe.

Obiektywami tymi trzeba sie nauczyc fotografowac aby w swych zdjeciach nie eksponowac ich najwiekszej wady czyli bokeha, ale kiedy juz sie nauczymy nimi fotografowac to i bokeh mozna ustawic tak zeby nikt sie nie poznal ze pochodzi z obiektywu lustrzanego ;)

Bronek napisał/a:
znaczy, podgladanie sasiadki? W takim razie obwarzankowy bokeh raczej nie bedzie Ci przeszkadzac...

Hmmm, przypomniałem sobie, jak wyglądają moje sąsiadki. Wprowadzam zatem zmiany: Przeznaczenie zupełnie nietypowe - przyroda... A co do obwarzanków, to u nas w Krakowie tradycja :-D I tak nie byłbym w stanie kupić czegoś lepszego przez bardzo długi czas. A ile można czekać... :->

vesper  Dołączyła: 19 Gru 2006
Bronek napisał/a:
W takim razie obwarzankowy bokeh raczej nie bedzie Ci przeszkadzac...

Andee napisał/a:
Obiektywami tymi trzeba się nauczyc fotografowac aby w swych zdjeciach nie eksponowac ich najwiekszej wady czyli bokeha, ale kiedy juz się nauczymy nimi fotografowac to i bokeh mozna ustawic tak zeby nikt się nie poznal ze pochodzi z obiektywu lustrzanego ;)

Rzekłabym, że to najbardziej cudnie-miodowo-orzechowa sprawa w lustrzanych.

Andee napisał/a:
Mialem 10/1000 i mam 8/500.

Szczerze mówiąc, liczyłem na Twój głos, Andee.

Znalazłem firmę, która ma w ofercie takie wynalazki:
MC RUBINAR 8/500 macro
MC ZM - 5CA 8/500
MTO 10/1000 macro
MTO 11CA 10/1000
Rubinar 5,6/500

Wybór trochę za duży ;-) Może skupić się na 500 mm? Tylko którym?

Sadze ze ZM - 5CA 8/500 lub Rubinar 5,6/500, to bylby dobry wybor...

vesper napisał/a:
Bronek napisał/a:
W takim razie obwarzankowy bokeh raczej nie bedzie Ci przeszkadzac...

Cytat
Rzekłabym, że to najbardziej cudnie-miodowo-orzechowa sprawa w lustrzanych.

Sadze ze to kwestia gustu :)

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
Andee napisał/a:
Rubinar 5,6/500, to bylby dobry wybor...

... jesli sie ta beczka w ogóle da zapiąć... :-)

alkos napisał/a:
... jesli się ta beczka w ogóle da zapiąć... :-)

A to mogę sprawdzić na miejscu, jest tu sklep dla miłośników astronomii i zdaje się, że mają tego Rubinara. MZ-5n wielki nie jest i być może nada się tylko ten ciemniejszy. Za to mniejszy i lżejszy o 0,5 kg :!: . No i tańszy :-D

alkos napisał/a:
Andee napisał/a:
Rubinar 5,6/500, to bylby dobry wybor...

... jesli się ta beczka w ogóle da zapiąć... :-)

Powinna się dać, dyć robią ją nawet z mocowaniem PK...

Cytat
Sadze ze to kwestia gustu :)

Ofkoz. Nikt nie twierdził inaczej. Obiektyw lustrzany kupowałabym PRZEDE WSZYSTKIM dla bokehu. Pozdrawiam :)

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
vesper napisał/a:
Obiektyw lustrzany kupowałabym PRZEDE WSZYSTKIM dla bokehu

serio??? pokaz ten bokeh, ktory tak Ci sie podoba.

http://www.flickr.com/pho...sion/288590093/

Sam bokeh w zasadzie, miodzio. Lepszych przykładów na szybko nie znalazłam.

vesper, hehe, a jakis bardziej zyciowy przyklad? no bo rozumiem, ze mozna taki bokeh wykorzystac do celow, tfu, artustycznych.

milo  Dołączył: 01 Sie 2006
vesper napisał/a:
http://www.flickr.com/pho...sion/288590093/

no ok, fajne .... ale co dalej?

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
milo napisał/a:
no ok, fajne .... ale co dalej?
- np. tak :
http://www.fototok.tkb.pl/pt/photo.php?p=90153#

szpajchel, - mam do sprzedania tamrona 500mm f8 z kompletem filtrow....i adaprterem pentax K

Fafniak napisał/a:
http://www.fototok.tkb.pl/pt/photo.php?p=90153#

ładna FAFNIAKOWA fota ;) modelka przynajmniej nie czula sie speszona ;)

l_uka milo chyba się nie zrozumieliśmy. Co ma być dalej? Chodziło o przykład, jaki to bokeh lustrzany tak mi się podoba, bo odniosłam wrażenie jakobyście sugerowali, że nie bardzo wiem, o czym mówię. Nie mam czasu siedzieć non-stop w necie i wyszukiwać jakichś rzeczy. Pokazałam sam bokeh i tyle, to znalazłam na szybko. A do czego bym używała? W portretach mi się podoba np. W fotach koncepcyjnych mi się podoba np. Kiedyś go kupię... ale najpierw hołmmejd lensbaby.

vesper, chodzi o to, ze bokeh z lustrzanych obiektywow nie jest ladny, a podany przez Ciebie przyklad to wyjatek od reguly, bo tam, obwazanki zostaly wykorzystane swiadomie i z premedytacja. Andee sugeruje, ze mozna nauczyc sie korzystac z takich szkiel _unikajac_ charakterystycznego bokehu. Obwazaki w portretach? Przeciez nie bez powodu bokeh portretowy ma byc "kremowy", czyli gladki, gesty, taki, zeby nie rozpraszal uwagi. Obwazaki sa calkowitym przeciwienstwem kremowego bokehu portretowego. Ale ja tam nie bede Cie przekonywal 8-) :-B

l_uka napisał/a:
Obwazaki w portretach? Przeciez nie bez powodu bokeh portretowy ma byc "kremowy", czyli gladki, gesty, taki, zeby nie rozpraszal uwagi. Obwazaki sa calkowitym przeciwienstwem kremowego bokehu portretowego. Ale ja tam nie bede Cie przekonywal 8-) :-B

popieram :)

Skocz do: