Witam wszystkich w ten upalny poranek.Od czterech lat posiadam taki aparacik Pentax ME Super.Na poczatku migawka chodziła cacy.Po naciagnięciu za kazdym razem wyzwalała na kazdych czasach.Wczoraj /po dlugiej przerwie nie używania aparatu/okazało sie sie ,że po naciagnięciu migawki nie ma tego co nazywamy pstryk-czyli nie wyzwoliła sie.Dopiero za czwartym,piątym razem ale po nastepnym jej naciagnięciu.Potem znowu ten sam problem.Wychodzi na to ,ze z calego filmu to zrobiłbym cztery lub pięć zdjęć.Aparat nie był uszkodzony.Przechowywany w dobrych sychych warunkach.Nikt po za mna z niego nie korzystał.Dokonałem trzech wymian nowych baterii zwracająć na prawidlowe założenie-biegunowośc i dalej nic.Oczytałem sie co nie co na naszym forum o podobnych usterkach ale-w tym przypadku to ja nie wiem co się moglo stać i co należy zrobić.Prosze o doradztwo-pomoc.Czy samemu coś mogę zrobić? by to usunąć,czy opłaca sie dać do naprawy/lustro,gąbka,stan ogolny na 4,75.czy zlecić komuś naprawe a jeżeli tak to komu.Liczę na Waszą pomoc i oczekuje odpowiedzi.Henryk S niedaleko krzywej wieży w Ząbkowicach Sl. ps.wiosna 77.