K5IIs + trochę gratów
BartekKw napisał/a:natommiast zjeżdżaja za prędkośc i celnośc AF.....
D300, 35/1.8, S 18-50/2.8, Di-700
Artooro napisał/a:W Pentax'ie zdaje się tych różnic nie będzie bo oba będą na śrubopkręt.
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauser gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die.
return isLBA ? lematDady() : piwkoWPoznaniu();
D300, 35/1.8, S 18-50/2.8, Di-700
K1, 28-105 D-FA WR, Sigma 50mm f/1,4. Metz 52 AF-1; Oldskulowy Zeiss 50 f/2 z pierścionkami macro -na półce . ;Trójnóg zwykły+pokręcony, a także mononóg :)
ultorx napisał/a:W przyszłym tygodni próby z TC 1,7;podobno dużo lepiej ma być w temacie AF
Poczytałem o różnych TC trochę, i jak na razie celuję w tamron/kenko/soligor af . A na razie mało cierpliwie czekam na przesyłkęWiktor napisał/a:Jeżeli myślisz o konwerterze Pentax 1.7 AF
K1, 28-105 D-FA WR, Sigma 50mm f/1,4. Metz 52 AF-1; Oldskulowy Zeiss 50 f/2 z pierścionkami macro -na półce . ;Trójnóg zwykły+pokręcony, a także mononóg :)
former pentaxian
z bardzo prostego powodu-jak focę ptaszki to one nie chcą być blisko , a nie lubię kadrować do 1/10 pierwotnej wielkości-bo i tak niewiele widać . Jak mam TC 1,7 to zamiast 300mm na f/2.8(po cropie APS-C) mam ponad 500mm na f/5.0-to mi wystarcza i daje nadzieję na szczegóły w piórkach nawet jak bydlę małe jest. A jakości optycznej Tamek z TC x1.7 Soligora nie chce tracić, i AF nadal działa porównywalnie lub lepiej niż z SMC 55-300;więc ja widzę taakiego"grzyba" . Poza tym w ten sposób mam dwa szkiełka w jednym- co też lubięmac_27 napisał/a:Wyjaśnijcie mi proszę, bo jakiego grzyba TC dla aparatu z 14Mpix matrycą APS-C.
former pentaxian
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauser gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die.
return isLBA ? lematDady() : piwkoWPoznaniu();
CytatPrzy tej ogniskowej robisz pewnie z czasami 1/500s i pewnie nie jest to już ISO 200 przy F/5.0 a zatem wyższe ISO dające gorszy obraz.
Byc może na rajdy sie nie nadaje ,ale wszelkiego rodzaju imprezy w normalnych warunkach jak najbardziej ,zrobiłem nim kilkanaście tysięcy zdjęc i jest w idealnym stanie ( 17-50).RiddlerPL napisał/a:jednakże jeżeli chcesz focić wiecej i w trudniejszych warunkach to zastanowiłbym się.
Pentax / Canon
RiddlerPL napisał/a:#1. Punkty AF w Pentaxach są okrutnie duże. Mając mały obeky nigdy nie mozna byc pewnym na co AF zaostrzy. Co ci po możliwosci docięcia, jak ostrosć będize na tło ustawione. Dlatego większa ogniskowa (nawet mimo dużo gorszej jakosci optycznej) to wcale nie ejst zły pomysł.
RiddlerPL napisał/a:#2, Po Tamronie 17-50 mam pewną niechęć do tej marki. Tzn szkiełko optycznie było b.fajne. Także ergonomie miało niezłą (żadneg FF/BF) szybki AF itp. Jednakże to był szał plastiku i przeciagów. Po roku ostrego (w granicach rozsądku oczywiście) eksploatowania zaczął się normalnie rozsypywać. Przysłona zaczęła mieć kłopoty z domykaniem, porobiły się naprawde spore luzy, czujniki (np reportujące do body o ogniskowej) zaczeły głupieć. Po prostu Plastik sie wyrobił. Co gorsze szkło zassało sporo kurzu w ostatni (nierozbieralny) człon optyczny. Zrobiła się taka mgiełka pomiędzy sozcewkami. Tak, że serwis nijak nie umiał tego usunąć (a rozkleić soczewek się nie dało). Proponowali wymianę, ale za taką kasę, zę impreza byłaby bez sensu. Obiektyw mam do dziś, zrobił się z niego softfocus. Kumpel też ma 17-50 tyle że z bagnetem EF-S i ma podobne problemy.
Jeżeli 70-200/2.8 jest podobnie wykonany to bym z nim uważał. Do zabaw totalnie amatorkich byłby spoko, jednakże jeżeli chcesz focić wiecej i w trudniejszych warunkach to zastanowiłbym się. Szkoda kupe kasy umoczyć w coś co starczy na tok/dwa.
RiddlerPL napisał/a:#3. Mając K7 zaczynam doceniać ciche szkiełka z SDM/HSM. Puszka jest bardzo dyskretna, ale niestety AF oparty na śrubokręcie psuje swoim hałasem całą sztuczkę. To dla mnie ważny argument za Sigmą 70-200/2.8.
Aparat + trochę szkieł i gratów..
www.karolaugustyniak.pl
www.karolaugustyniak.pl/blog
former pentaxian