Karol Popik  Dołączył: 29 Sie 2008
  "Czterokołowy rower"
Cześć!
Dzisiaj wpadłem na pomysł, żeby zrobić sobie jednoosobowy, czterokołowy rower, który miałby napęd na dwa tylne koła, a każde koło byłoby osobno amortyzowane. Pozycja będzie taka jak w normalnym rowerze, a nie leżąca. Chodzi o to, żeby można by było jeździć tym wszędzie i po wszystkim(zimą też). 8-) Czy ktoś z was miał styczność lub ma jakieś pomysły na takie cudo?
Z góry dzięki.

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
Są podobne rowery zjazdowe dla inwalidów.

Ale mają małe koła, niskie zawieszenie, brak amortyzacji i zazwyczaj trzy koła.

Amortyzację mają i to nie byle jaką. 4 koła też. Przynajmniej te, które widziałem.

Ja chcę go zrobić sam. :-D A chcę, żeby miał duży rozstaw kół ok. 100cm, bo przy dużych nachyleniach będzie się przewracał, a te rehabilitacyjne nie mają niezależnie amortyzowanego każdego koła i wielu przełożeń.

powalos  Dołączył: 20 Kwi 2006
Cytat
Dzisiaj wpadłem na pomysł, żeby zrobić sobie jednoosobowy, czterokołowy rower, który miałby napęd na dwa tylne koła,

Nie bardzo się na tym znam, ale napędzać to będziesz mogł jedno tylne koło. Inaczej bedziesz musiał zrobić jakiś mechanizm roznicowy, chyba...?

P.S.
Sorry za braki w polskich znakach, ale coś klawiatura nie teges

Michał K  Dołączył: 22 Lut 2007
powalos napisał/a:
Inaczej bedziesz musiał zrobić jakiś mechanizm roznicowy, chyba...?

myślę że niekoniecznie, oba tylne koła na jednej osi,a do osi przymocowana kaseta zębatek :-)

PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
Ale wtedy na zakrętach będzie się ślizgało.

Michał K  Dołączył: 22 Lut 2007
quady jakoś dają radę ;-)

pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
Michał K napisał/a:
quady jakoś dają radę

Bo mają mechanizm różnicowy.

Ale chyba znalazłem proste rozwiązanie problemu bez konieczności stosowania mech. różnicowego. Zaraz wrzucę szkic.

[ Dodano: 2009-09-13, 00:52 ]

[ Dodano: 2009-09-13, 00:54 ]
Takie zestawienie będzie działać jak mechanizm różnicowy, a nawet lepiej, bo nie bedzie przekazywana moc do koła, które jest luzem, tylko zawsze do tego, które obraca się wolniej. Przy zakopaniu się jednym kołem nie będzie buksowania :-D

matth  Dołączył: 21 Kwi 2008
pawelek-79, masz ekstra dwa łańcuchy za dużo. Koła zrób na osi, piasty mogą być z wolnobiegiem jak chcesz. To będzie ciężka rzecz, oszczędzaj na masie.

j+  Dołączył: 01 Sty 2008
Jeżeli tylnie koła będą na jednej ośce to problemem może być zrobienie niezależnej amortyzacji dla każdego z nich.
*puf*

matth napisał/a:
Koła zrób na osi, piasty mogą być z wolnobiegiem jak chcesz.

To chyba nie rowerowe piasty. Żeby rowerowy wolnobieg działał, napęd musi być przenoszony przez kasetę, nie przez oś.

j+ napisał/a:
Jeżeli tylnie koła będą na jednej ośce to problemem może być zrobienie niezależnej amortyzacji dla każdego z nich.

Po co?

http://www.ae-product.com/Grote%20Quad%202.jpg

Stachu, oczywiście, można tak to zrobić, ale w nocy nie myśląc za wiele przeoczyłem fakt, że druga zębatka wypada ze złej strony koła ;-) Ja bym to zrobił na sztywno, przy takim rozstawie kół to wszystko jedno..

pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
matth napisał/a:
druga zębatka wypada ze złej strony koła

Ano, niestety jest to pewna wada estetyczna tego rozwiązania, bo pod względem technicznym chyba nie jest to problem.

pawelek-79, mi chodziło o wersję z ośką łączącą oba wolnobiegi w piaście. Jedno co to można by dać tokarzowi do zrobienia wkład wolnobiegu (sto lat temu rozkręcałem to i o ile mnie pamięć nie myli dałoby się to zrobić) i zapleść piastę odwrotnie w kole. Wtedy miałbyś prosty mechanizm różnicowy wedle swojego pomysłu tylko z pominięciem dwóch zestawów łańcuchów.

geeker84  Dołączył: 30 Mar 2009
matth napisał/a:
druga zębatka wypada ze złej strony koła

niekoniecznie... przecież jedna zębatka może być po wewnętrznej stronie a druga po zewnętrznej... da się to zrobić

geeker84, przy połączeniu kół ośką? Moja wyobraźnia tego nie ogarnia ;-) Proszę o rysunek ideowy :->

geeker84  Dołączył: 30 Mar 2009
poczekaj.... myślę.....

[ Dodano: 2009-09-13, 12:50 ]
Fakt.. na jednej osi to raczej ciężko by było ale najlepszy pomysł to pawelek-79 podrzucił.... coś podobnego wykombinuje i wrzucę coś wieczorem...
Miłej niedzieli...

j+  Dołączył: 01 Sty 2008
Stachu napisał/a:

Po co?
Ale co po co? Bo się pogubiłem byłem :-P
*puf*

Skocz do: