piot-rek  Dołączył: 18 Wrz 2009
jak skutecznie usunąć zielony zafarb z jpgów z gx20?
w tym temacie proszę jedynie o sprawdzone i skuteczne metody na usunięcie zielonego zafarbu występującego na niektórych jpgach z gx-20. Proszę nie doradzać robić w rawie bo... nie każdy w rawie musi robić :-)

Interesuje mnie jak usunąć zielony zafarb tak, aby jpg prosto z puszki był jego pozbawiony...

ladyhawke  Dołączyła: 07 Lis 2008
PSE i opcja remove color cast? Calkiem niezle ratowalam jpgi z niebieskim zafarbem (tj. lampa blyskowa przy WB żarówki).
Albo na adjust hue/saturation zjechac suwak przy kanale Green?

to są pytania czy odpowiedzi? :-) jakieś inne skuteczne metody? nie chodzi mi o edycję jpga w puszce tylko o to aby jpg w momencie strzelenia kadru był już pozbawiony zielonego...

Benek  Dołączył: 18 Wrz 2008
Nie jestem pewny czy to jest w GX-20, ale było na 66% w k20d (i jest na pewno w k-7). Myślę o opcji programowania profili JPEG w puszce. W k7 towarzyszy temu symbol sześciokąta. Ustawiasz sobie tam profil robionych JPEG-ów, wybierając stopień nasycenia, odcień, tony jasne i ciemne, kontrast i ostrość. Jeżeli przesuniesz w rubryczce "odcień" suwak na maxa w lewo, zielonkawość zmniejszy się, odcień fotografii przesunie się bowiem w stronę czerwieni.

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
piot-rek, pokaz zdjecie z takim zafarbem.

BolzZ  Dołączył: 26 Paź 2009
Ale o co chodzi? Mimo zrobienia balansu bieli kolory lecą w zieleń?

już wyjaśniam o co chodzi :-) jak donoszą inni użytkownicy tego forum gx20 w pewnych sytuacjach (dużo zieleni) powoduje że zdjęcia są bardziej zielone niż być powinny - właśnie sprzedałem swoją k200d i jedyną rzeczą która wstrzymuje mnie przed kupnem gx20 jest właśnie ten problem z zielenią- chciałbym wiedzieć czy jest jakaś skuteczna metoda na usunięcie tego problemu - mam nadzieję że inni piszący na forum posiadacze gx20 wiedzą o co chodzi- liczę że podpowiecie że da sie to usunąć i jutro zamówię gx20 :-) - jak wynika z niektórych postów ręczny balans bieli nie zawsze na to pomaga

RiddlerPL  Dołączył: 19 Sty 2008
Zawsze jest PS i curves/photo filter do manipulowania kolorami. Albo Lightroom i profile kolorystyczne (+RAW). Ale IMHO to co piszesz ciekawe jest - mam K20 (bliźniak GX20) od roku i nigdy nie miałem problemów z zafarbami (jakimikolwiek). Ale ja robie prawie wyłącznie w RAW (jpg tylko pomocniczo używam). Może coś namieszałeś z wb np? Można ustawić tam konkretne przezunięcie kolorystyczne (dla każdego profilu, nawet dla Auto). Albo w profilach kolorystycznych dodałeś ten włąśnie zafarb (też tak można)?

BolzZ  Dołączył: 26 Paź 2009
RiddlerPL- piot-rek wyjaśnił, że nie ma jeszcze aparatu, więc namieszać nie mógł ;)

tu kilka innych postów które tego dotyczą

matis napisał/a:
A ja trochę z innej beczki...
mógłby mnie ktoś poratować i napisać kilka wskazówek co zrobić żeby pozbyć się tego pięknego "zazielenienia" w JPGach? próbowałem rożnie ustawiać WB ale raczej z marnym skutkiem :-/

Opcję "WB Adjusstable Range" testowałem i wg mnie nie wiele to zmienia :-/

heyzel napisał/a:
matis spróbuj w Picture Wizard dać red lub magenta na +1 a saturacje na -1 ,mnie trochę pomogło...

Markus napisał/a:
GX-20 ma wszystko fajne ale ten zielony "wyłazi" ze zdjęć.
Cholernie trudno przyzwyczaić się do tej kolorystyki po przesiadce z CCD.
Zostaje format RAW.

joker333 napisał/a:
hasos napisał/a:
Nie wiem od czego zależy ta zieleń, ale mój brat zakupił wczoraj S. Gx-20 i na żadnym (ani jpg ani raw) nie było zielonego zabarwienia?

wyjdz np na łake w sloneczny dzien z modelka ;-)

gregorisan napisał/a:
A w jakich sytuacjach wychodzi Wam na rzekoma zieleń na zdjęciach? Na AWB? Jeżeli tak to z własnego doświadczenia mogę poradzić, aby opcję WB Adjustable Range przestawić na Fixed. Gdy miałem te opcje ustawiona na Auto to rzeczywiście w jakimś tam procencie zdjęcia miały dziwny odcień.

hasos  Dołączył: 09 Kwi 2009
bzdury, gx nie farbi bardziej niż inne aparaty, wiadomo że jak ustawisz wb na auto to aparat nie zawsze wszystko dobierze, zwłaszcza jak jest duża przewaga jednego jaskrawego koloru. W tym przypadku podobno zieleni (bo mam gx i nigdy nie miałem dużo zieleni). standardowa obróbka w ps zniweluje ewentualny zafarb, choć nie zawsze jest to możliwe i nie chodzi tu o kolor zielony.

jak miałem km to jak było dużo zieleni to potrafił na twarz osób rzucić fiolet i było to dość ciężko usunąć, więc jak widać każda puszka ma problem z jakimś kolorem. dlatego jak będzie robił fotki, na których szczególnie ci zależy, rób w raw, niezależnie jaka puszkę będziesz miał.

poza tym jak kolega pisał wyżej, możesz sobie ustawić własne parametry zdjęcia i zapisać je jako ust własne. popróbować i zjechać w aparacie np. z koloru zielonego, czy pokombinować z bw. kwestia zbalansowania ustawień

Skocz do: