Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
Gwarancja - czy można coś z niej wyłączyć?
Piszę to, bo mamy ciekawą dyskusję na forum motoryzacyjnym: czy na takie części jak pasek rozrządu czy klocki hamulcowe obowiązuje gwarancja? Ja sądze, że tak, ale mi tam piszą różne rzeczy. Na przykład
Cytat
Przecież nawet w nowym aucie gwarancji nie podlegają: opony,amortyzatory,filtry,świece,paski napędowe,bezpieczniki,okładziny cierne hamulców,i okładziny sprzęgła,pióra wycieraczek,elementy plastikowe i żarówki.

TO JEST NAPISANE W KSIĄŻCE GWARANCYJNEJ JAK WÓŁ!!!

Gwarancja nie obejmuje części podlegających zużyciu w trakcie normalnej eksploatacji !!!
No i o ile w przypadku zakupu samochodu da się to jakoś uzasadnić, to jesli wymieniam rozrząd, i po 11 miesiącach pasek pęknie to też nie mam gwarancji na niego? Jakoś dziwne mi się to wydaje.

Proszę o pomoc osoby bardziej światłe w prawie (chociaż pewnie zaraz jakiś ładny OT poleci ;-) )

izbkp  Dołączył: 15 Gru 2008
Gwarancja to dobrowolne świadczenie udzielane przez gwaranta i zwykle na jego warunkach. Krótko mówiąc warunki takiej umowy mogą być dowolne, pod warunkiem, że ustalenia nie łamią prawa. Teoretycznie można więc tak je spisać, że jedynym elementem samochodu, który będzie nią objęty zostanie kierownica - i będzie to zgodnie z prawem.

Z doświadczenia wiem, że ludzie, którzy prowadzą takie dyskusje o jakiej piszesz, zwykle po prostu nie przeczytali warunków gwarancji ;)

No dobra, a jak jest w przypadku takiego paska rozrządu?

Czy jest na sali prawnik? ;-)

vertiico  Dołączył: 08 Maj 2007
a po kiego prawnik? Umowa, jaka jest umowa ,bez tego to sobie możesz zadawać pytania ;)

Gwiazdor, ok, łopatologicznie: jeśli w Umowie gwarancyjnej jest napisane, że gwarancja obejmuje pasek rozrządu to znaczy, że gwarancja obejmuje pasek rozrządu a jeśli jest napisane, że nie obejmuje paska rozrządu to znaczy, że gwarancja nie obejmuje paska rozrządu. Więc albo sam przeczytaj jak jest w konkretnym przypadku albo podaj link do treści takiej umowy gwarancyjnej dla konkretnego producenta i konkretnego modelu to może ktoś się zlituje i Ci przeczyta ;P

izbkp, to łopatologicznie ;-)
Cytat
jesli wymieniam rozrząd, i po 11 miesiącach pasek pęknie to też nie mam gwarancji na niego?
Olejcie przypadek kupna samochodu. Chodzi o zakup paska i potem jego wymianę w warsztacie, albo i samodzielnie.
Zdaje mi się, że jest coś takiego jak niezgodność towaru z umową, jeśli taki pasek ma działać 60k km a pęka/zużywa się/cokolwiek po 10k km? Dobrze myślę, czy tu działają inne prawa niż dla takiego aparatu foto lub komputera? :roll:

kitzat  Dołączył: 19 Sie 2008
Jeżeli w gwarancji masz napisane, że pasek ma wytrzymać 60 kkm i posiadasz pisemne potwierdzenie mechanika bądź warsztatu, że ten konkretny pasek został zamontowany danego dnia, przy danym przebiegu, a okazało się, że pasek nie wytrzymał nawet połowy deklarowanego przebiegu to masz prawo dochodzić swoich racji. W przeciwnym przypadku nic nie wskórasz.

Gwiazdor, Niezgodność towaru z umową to jest zupełnie coś innego niż gwarancja...

Teoretycznie jeśli kupiłeś pasek a sprzedawca zapewniał, że wytrzyma 60 tys a pasek pękł po 10 tys to możesz go reklamować u sprzedawcy z tytułu niezgodności towaru z umową (bo umowa była, że wytrzyma 60 tys). Sprzedawca ma wtedy 14 dni na odpowiedź na taką reklamację. Oczywiście, z punktu widzenia sprzedawcy najbezpieczniej jest w takim przypadku nie uznać reklamacji i tak się najczęściej dzieje. Wtedy Tobie pozostaje udowodnić swoje racje przed Sądem. Zerknij TUTAJ oraz TUTAJ.

andrusz  Dołączył: 27 Lip 2007
izbkp napisał/a:
Sprzedawca ma wtedy 14 dni na [b]odpowiedź na taką reklamację. Oczywiście, z punktu widzenia sprzedawcy najbezpieczniej jest w takim przypadku nie uznać reklamacji i tak się najczęściej dzieje. Wtedy Tobie pozostaje udowodnić swoje racje przed Sądem.

Ja bym wcześniej polecił konsultacje u Rzecznika Praw Konsumenta - jest za darmo i ma dość dużą skuteczność :-)

MMM  Dołączył: 19 Cze 2009
Oczywiście, że rozrząd podlega gwarancji.
Dlatego warto np w/w element wymieniać w jakimś normalnym serwisie, gdzie dostaniesz fakturę.

MMM, no dokładnie tak myślę, przecież nie ma tak, że kupuje część, i nagle nie mam żadnych praw.

PS: to akurat mnie nie dotyczy, tylko chcę przekonać parę osób, że jednak taki ludek ma jakieś prawa.

izbkp, dzięki za linki, tego mi brakowało. :-B

Gwiazdor napisał/a:
PS: to akurat mnie nie dotyczy, tylko chcę przekonać parę osób, że jednak taki ludek ma jakieś prawa.

...to jak już będziesz te osoby przekonywał to nie mieszaj pojęć "gwarancja", "niezgodność z umową" i "rękojmia" ze sobą ;)

Skocz do: