Lee-Shu  Dołączył: 23 Wrz 2009
[K200D] Pionowe zakłócenia w obrazie
Witam wszystkich.

To mój pierwszy post na tym forum, choć Pentaxa K200D mam jakieś pół roku. Do zeszłego tygodnia nie stwierdziłem problemów, które chcę tu przedstawić, jednak od momentu wystąpienia ich po raz pierwszy "wracają" co jakiś czas.

Otóż wykonując zdjęcia w RAW niektóre zdjęcia posiadają pionowe zakłócenia przypominające te z kanału TV o słabszym sygnale antenowym. Fotka po "wywołaniu" do jpg w pełnym rozmiarze znajduje się tutaj.

Szukałem jakiejś prawidłowości, ale niestety poległem. Zakłócenia pojawiają się na losowych fotkach w przypadku wysokiego ISO oraz minimalnego (100). Także działanie redukcji drgań nie ma tutaj wpływu, podobnie jak włączone lub wyłączone odszumianie. Nie sprawdzałem czy w przypadku zapisu jpg problem także wystąpi, ale uznałem, że to akurat eksperyment bez sensu, bo problem występuje już w surowych obrazach. Ostatnim moim pomysłem był wpływ nagrzewania się matrycy, ale tutaj także nie zdobyłem dowodów. Po odpoczynku aparat może walnąć takie zdjęcie jako pierwsze, a później strzelać w trybie seryjnym bez problemów lub też zaserwować jedną taką zepsutą fotę w środku intensywnej sesji. To co mnie martwi to fakt, że ilość zakłóceń na pojedynczej fotce wzrosła od zeszłego tygodnia przynajmniej dwukrotnie.

Czy ktoś spotkał się z czymś podobnym? Może macie Panowie jakieś teorie? Z góry dziękuję za pomoc.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Czy to się dzieje na jednej karcie czy na kilku tak samo?

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
Wygląda na wadę aparatu (coś ze zczytywaniem danych z matrycy).

Czym wołałeś tego RAWa? Możesz spróbować w innych wołarkach?

RAWy wywoływałem w programie Capture One. Przed chwilą sprawdziłem także w Photomatix i jest to samo.

W kwestii karty: używałem cały czas jednej (Sandisk Extreme III)... sprawdzę co się będzie działo na drugiej i przedstawię spostrzeżenia.

uukasz  Dołączył: 22 Wrz 2009
U mnie bardzo podobne paski (tyle, że poziome) pojawiały się kiedy robiłem ekstremalne testy by dowiedzieć się co jest przyczyną powstawania innego typu pasków w moim K100D Super (temat).
Otóż efekt taki uzyskiwałem robiąc zdjęcia przy zbliżonym telefonie komórkowym, podczas trwającej przezeń rozmowy. Nie było to zbyt powtarzalne, jednak kilka razy udało się "chwycić" zakłócenia - jakby pasy przesuniętego nieco obrazu.
Stąd moja sugestia, że to jakiś rodzaj zakłóceń elektromagnetycznych. A to, że u mnie paski były poziome, to najpewniej wynik tego, że dane pobierane są z matrycy inaczej.

Dziś od rana próbuję zmusić aparat do błędu, ale na darmo. Znów udaje bezawaryjny :) Nie wiem czy uderzać do Apollo czy też bliżej przyjrzeć się możliwym zakłóceniom z zewnątrz vide telefony komórkowe.

@uukasz - Twój temat czytałem. Wydaje mi się jednak, że to dwie różne rzeczy. W moim przypadku paski wyglądają wybitnie jak zakłócenie sygnału. Dziś przejrzę RAWy by zbadać w jakich sytuacjach wystąpiły wszystkie problemy. Może to coś pomoże.

uukasz  Dołączył: 22 Wrz 2009
Jasne, że to dwie zupełnie inne sprawy... Nie zamieszczałem swoich zdjęć z zakłóceniami, wyglądały one inaczej niż ten cały "banding". Wspomniałem tylko, w jaki sposób mi się udało takie paski jak Twoje uzyskać. Ale to też z trudem - na kilkanaście chyba zdjęć tylko 2 były zapasione telefonem, a telefon odbierał właśnie rozmowę i dosłownie trzymałem go przy aparacie.

weiss77  Dołączył: 18 Paź 2008
Wada karty to bardzo częsta przyczyna tego typu zachowań. Wbrew pozorom, też potrafią się zużyć. Sandiski, zwłaszcza te szybkie potrafią się sypać. Nie pamietam postu, ale kiedyś ktoś miał motyw, że wymieniał kartę dwa razy i dopiero ta trzecia była dobra. No i zdarza się, że Extremy z Allegro nawet obok oryginału nie leżały. W przypadku winy matrycy, paski raczej zawsze będą w tym samym miejscu.

Skocz do: