stereo  Dołączył: 17 Maj 2008
Kodak Ektachrome EPP 100 Plus
Witam, właśnie nabyłem dwie rolki tego filmu do średniego formatu. Przeterminowane są dokładnie o rok. Nie wiem jak były przechowywane, ale raczej nie w upale :) Teraz pytanie - jak naświetlać? Normalnie, jak na 100? Czy trochę prześwietlać/niedoświetlac? Gdzieś wyczytałem, że przeterminowane negatywy zwiększają swoją światłoczułość. Slajdy też? Bo właściwie to pójdzie pod crossowanie.
Dzięki z góry! :)

technik219  Dołączył: 25 Sty 2009
Naświetlałem kiedyś Ektachroma, który przeleżał w szufladzie 2 lata i na moje oko był OK.

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
stereo, rok nie wyrok. Jak nie był przetrzymywany kolo grzejnika albo w podobnych warunkach to co się może stać? Kiedyś spotkałem się z informacją, że podawanie terminów przydatności na filmach wynika z dyrektyw unijnych (bo musi być termin podany) a do rzeczywistości ma się on nijak. Różnice w kontraście czy wysyceniu barw slajdu przetrzymywanego w lodówce przez 15 lat i takiego całkiem nowego są niższe niż różnice percepcji między dwoma osobami tej samej płci.

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
stereo może skończysz z tą idiotyczną manierą tworzenia identycznych postów na dwóch forach co ? Marnujesz czas wielu ludzi, zwłaszcza że odpowiedź taką samą dostaniesz w obu miejscach.

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
guerilla napisał/a:
stereo

Cytat
tworzenia identycznych postów na dwóch forach

:-D

Ok, dzięki. Właśnie o to chodzi, że w 99% przypadków odpowiedzi z kilku for się nie powtarzają, ale uzupełniają. A jak nie chcesz tracić swojego cennego czasu, to nie pisz, proste :)

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
stereo napisał/a:
Ok, dzięki. Właśnie o to chodzi, że w 99% przypadków odpowiedzi z kilku for się nie powtarzają, ale uzupełniają. A jak nie chcesz tracić swojego cennego czasu, to nie pisz, proste :)

W 99% piszący na kilku forach to gamonie.

Cytat
W 99% piszący na kilku forach to gamonie.

A to ciekawe. A według Ciebie nie są gamoniami Ci, którzy piszą WYŁĄCZNIE na jednym forum? Ja gdybym stosował się do porad z jednego forum a nie np 2, to ostatni wywołany negatyw miałbym przezroczysty. Proste jest jedno - więcej odopwiedzi z większej ilości źródeł da bardziej pewne wyniki. A i dla kogoś kto szuka jakiegoś tematu bedzie to bardziej pomocne.

Tak więc bez obrazy guerilla, ale według mnie gamoniem jest ten, który nie potrafi sobie poradzić. Nie koniecznie ten co pisze na jednym forum, ale ten kto nie próbuje uzyskać pełnej/jednoznacznej odpowiedzi, a tą najłatwiej znaleźć na kilku konkretnych forach.

I jeszcze raz - nie chcesz, nie pisz, to jest proste jak drut (jak prosty drut :) )

Dzięki wszystkim, którzy sensownie odpowiedzieli ;)

M.W  Dołączył: 20 Sie 2008
Czy Kodak Ektachrome EPP 100 Plus to to samo co KODAK EKTACHROME E100G (podobne ziatno, kolory itp.) ?

Skocz do: