kierdel  Dołączył: 20 Lip 2007
skrypty Imagemagick
Hej,
Teraz troszke sie rozpisze, ale mysle ze moze sie niektorym taki bajer przydac:

Co jakis czas przewija sie pytanie o to np w jakim programie podpisywac zdjecia. W ramach pomocy jednemu z uzytkownikow obmyslilem prosty ale bardzo silny "systemik" na przetwarzanie zdjec. Sklada sie on z parametryzowanych skrypow oraz plikow z wlasciwosciami (dziekie temu jeden skrypt do np podpisywania mozemy uzywac na wiele sposobow).

Moze w skrocie zademonstruje efekty:
1. Resize.
Dodalem do menu "Send to" (czy "Wyslij do") skrot "resize 700". Jest to skrot do skryptu z odpowiednim parametrem ktory jest plikiem z wlasciwosciami. Teraz jezeli klikne prawym na dowolnym folderze oraz wybiore "Wyslij do"->"resize 700" to zostanie w nim utworzony katalog "RESIZED" gdzie wyladuja obrazki .jpg wyskalowane do 700px na dluzszym boku.
Przyklad:

Jezeli ktos ma klika wybranych opcji do ktorych skaluje to moze sobie utworzyc kikla skrotow to skryptu "resize" podpinajac zmodyfikowany plik z wlasciwosciami:

Jak widac mozemy zmieniac nazwe folderu do ktorego generowane sa zdjecia, dlugosc boku, wlasciwosci wyostrzania, no i usuwac dane exif.

2. Podpisywanie.
Utworzylem dwa skroty w menu "Wyslij do": "podpis z ramka", "podpis bez ramki". Analogicznie do resizowania, sa to linki do skryptu dodajacego podpis (czyli ramke, pasek oraz wkleja w pasek przeskalowane logo dostarczone przez uzytkownika). Zademonstruje teraz dwa warianty ustawien wlasciwosci dla skryptu (ale mozliwosci jest oczywiscie o wiele wiele wiecej).
Jezeli teraz na naszym katalogu "RESIZED" - gdzie znajduje sie przeskalowany do 700px obrazek klikne prawym myszki i wybiore "Wyslij do"->"podpis z ramka" to zostaje stworzony katalog "LABELS" w ktorym wyladuje taki oto obrazek:

Jezeli klikne prawym na katalogu "RESIZED" i wybiore "Wyslij do"->"podpis bez ramek" do dostaje taki obrazek (oczywiscie jezeli mialbym wiecej zdjec to zostana w ten sam sposob przetworzone wszystkie).

Jak widac usunalem ramke, zmienilem kolor oraz przezroczystosc paska, kolor linii ograniczajacych pasek a logo zostalo przeskalowane. Mozna sparametryzowac wiecej opcji, ustawienie dla drugiego wywolania tak:

Zaleta tego pomyslu jest dowolnosc w rozszerzaniu o nowe skrypty oraz modyfikacja istniejacych. Planuje dodac jeszcze przynajmniej jeden do podpisywania obrazkow z taga zczytywanego z exifa. Mozna oczywiscie dorobic skrypty do obrobki skanow, generowania foto indeksu etc. Tak naprawde tylko wyobraznia oraz mozliwosci Imagemagick sa granica (http://www.imagemagick.org/Usage/).

Do uzywania tego systemiku na Windowsie nalezy zainstalowac toola "Cygwin" z defaultowymi ustawieniami oraz dodac jeden dodatkowy pakiet (Imagemagick):

Czekam na wasz odzew. Czy to jest ciekawy pomysl? Moim zdaniem moznaby zrobic mala burze mozgow i napisac wiele umilajacych zycie skryptow. Opis instalacji oraz paczke ze skryptami wrzuce jak tylko uda mi sie skombinowac jakis serwer.

darius_Er  Dołączył: 29 Sie 2006
Dla informacji, to próbowałem wielu innych programów i powiem, że efekty były strasznie amatorskie; w taki sposób w jaki działają, to ja bym swoich zdjęć nie "podpisał".

Sposób kierdela, o którym tu pisze daje o niebo lepsze efekty.

Mało tego, nie wymaga obrabiania każdego zdjęcia z osobna, co jest dużą oszczędnością czasu !

Mnie jako komputerowego laika, nie przekonuje jedynie sposób obsługi, jestem z tych co "mają klikane", ale to dlatego ze nie znam innych sposobów, ale to kwestia przyzwyczajenia i polubienia.

Ja sie wieczorem biore za instalowanie tego cuda, i zobacze jak to sie je :-)

Kierdel , dobra robota ! :-B

darius_Er napisał/a:
Mnie jako komputerowego laika, nie przekonuje jedynie sposób obsługi, jestem z tych co "mają klikane", ale to dlatego ze nie znam innych sposobów, ale to kwestia przyzwyczajenia i polubienia.

W tym systemiku jest dobre, ze jak juz sobie ustawisz wlasciwosci skryptow, tak by ich wyniki odpowiadaly twoim potrzebom, to samo ich pozniejsze uzywanie jest kwestia 2 klikniec na dowolnym katalogu. Bez odpalania dodatkowych programow. Cool :-B

mateo_m  Dołączył: 17 Maj 2007
No to juz wiem czym zajme sie wieczorem.
Mam tylko nadzieje ze instalacja tego nie jest zbyt skomplikowana... Przydalby sie moze jakis opis krok po kroku...

[ Dodano: 2009-10-20, 12:31 ]
kierdel, :-B za wlozona prace i pomysl

OK, no to na poczatek instalacja Cygwina na Windowsie (uzytkownicy Ubuntu i innych chyba bez problemu sie polapia w tych skryptach. Powinny dzialac bez zadnej modyfikacji pod linuxem i pod cygwinem na windowsie).

Nalezy sciagnac ze storny www.cygwin.org ten plik: setup.exe

Jest to instalka, ktora bedzie pobierac wybrane przez nas pakiety z sieci oraz instalowac. Uruchomienie setup.exe w dowolnym momencie w przyszlosci pozwoli rozszerzac/uszczuplac Cygwina o wybrane pakiety.

Po odpaleniu setup exe cala nasza praca polega na przeklikiwaniu sie przez "next" oraz przy wybieraniu pakietow nalezy rozwinac wezel "Graphics" i zaznaczyc ptaszka w kolumnie "Bin?" przy pakiecie ImageMagick. Oto kilka z kolejnych screenshotow zrobionych przy instalacji:

i teraz sie chwilke czeka az pakiety zostana zciagniete z sieci i zainstalowane:

Potem jeszcze jeden klik i gotowe. Teraz zeby sprawdzic czy skrypty beda smigac poprawnie nalezy odpalic: Programy->Cygwin->Cygwin bash shell

W okienku wpisac "convert" i nacisnac enter. Jezeli poleca takie napisy:

To znaczy ze cygwin ora imagemagick jest zainstalowany i skrypty beda smigac prawidlowo. Potem piszemy "exit" enter, okienko sie zamyka. Niebawem wrzucam skrypty wraz z opisem instalacji i uzytkowania.

mateo_m napisał/a:
Mam tylko nadzieje ze instalacja tego nie jest zbyt skomplikowana... Przydalby sie moze jakis opis krok po kroku...

Sam chciałem spróbować swoich sił w tym temacie, ale nie dałem rady, bo jakis błąd mi wyskoczył w trakcie instalowania CYGWINa ...

Dzięki za instrukcje instalowania, zobacze jak z nią mi idzie :-D

[ Dodano: 2009-10-20, 16:51 ]
kierdel napisał/a:
Niebawem wrzucam skrypty wraz z opisem instalacji i uzytkowania.

Uff . :-B

No to udalo sie cygwin'a zainstalowac i uruchomic. Konwertuje mi pliki bez problemu z linii polecen. Tylko ni cholery nie wiem jak ugryzc te skrypty. Czekam z niecierpliwoscia na dalsza czesc tutoriala.
Dzieki kierdel, :-B

OK, troche to trwalo ale jest.
Paczka tutaj: PACZKA.

W srodku instrukcja instalowania na Win XP.
Wazna informacja: zeby dodac skrot w menu "Wyslij do" pod sindows Vista nalezy to zrobic w katalogu:
%APPDATA%\Microsoft\Windows\SendTo
(czyli cos takiego wpisujemy w pasku eksploratora plikow). Skrot tworzymy zgodnie z instrukcja.
W Viscie nie ma po prostu standardowego Documents and Settings. Wlasnie w domu probowalem przejsc cala procedure i to wyczailem. Poza tym to smiga jak nalezy !

[ Dodano: 2009-10-20, 22:15 ]
mateo_m, jako ze jestes jak widze glownym testerem to czekam na informacje czy dziala jak nalezy. Jezeli choc jednej osobie uda sie odpalic caly system to opisze jak istniejace skrypty mozna konfigurowac oraz dodawac swoje.

W ogole bede sie staral umiescic to na konkretniejszym serwerze, zaczac wersjonowac skrypty i dodawac nowe. Licze ze ktos jeszcze sie tym zainteresuje i zapoda jakis ciekawy pomysl na modyfikacje/nowy skrypt.
:-B

lobo  Dołączył: 30 Kwi 2009
Jeśli komuś podoba się idea przetwarzania przy pomocy ImageMagick to polecam rzucić okiem na to:
http://www.fmwconcepts.com/imagemagick/index.php
Swego czasu używałem kilku z tych skryptów, część z nich całkiem ciekawa. Nie wiem jak działają z Cygwinem, w konsoli linucha jest OK.

kierdel, dziala fantastycznie :-B ,

Tylko mała uwaga co do folderu "Wyslij do"
U mnie na XP jest on C:\Documents and Settings\User\Sent to\

a nie jak podales w pdfie
C:\Moje dokumenty\[nazwa naszego uŜytkownika]\Wyslij do

Kurcze, musze stwierdzic ze to cholernie elastyczny system, bardzo konfigurowalny. Poprzegladalem dokumentaje i jestem pod wrazeniem mozliwosci.

Marooned  Dołączył: 14 Paź 2006
mateo_m - po prostu kierdel podał info dla polskiej wersji, a Ty masz angielską :)

mateo_m napisał/a:
kierdel, dziala fantastycznie

Super. Bardzo sie ciesze ze smiga. Mam nadzieje ze sie przyda.

To teraz musze napisac kilka slow odnosnie konfiguracji tego ustrojstwa:
Plik commonLabel.properties zawiera ustawienia dla skryptu dodajacego podpis. Mozemy zmienic nastepujace wartosci (ja edytuje to w notepad++, ktory dobrze wyswietla pliki w linuxowym formacie):
folderName - nazwa podkatalogu do ktorego laduja wynikowe zdjecia.
bordercolor - kolor ramki
lineColor - kolor linii ograniczajacych pasek (w przykladzie jest z przezroczystoscia)
barColor - kolor paska (rowniez z przezroczystoscia)
border - wielkosc ramki wyrazana w procentach. Chodzi o to zeby zarowno male jak i wieksze zdjecia mialy proporcjonalnie zawsze taka sama ramke. Ten procent to jest srednia z procentow na dluzszym i krotszym boku
barHeight - wysokosc paska bedaca procentem krotszego boku zdjecia (po to by zdjecia pionowe/poziome mialy taki sam rozmiar paska)
barSpacing - odstep paska z logiem od dolnej krawedzi wyrazony w procentach wysokosci zdjecia
logoSpacing - odstep wklejonego loga od prawej krawedzi wyrazony w procentach szerokosci zdjecia
lowerLineSpacing - dolna linia ograniczajaca pasek moze byc krotsza niz gorna (jest wycentrowana). Ta wartosc to odstep bokow linii od krawedzi zdjecia (w pikselach)
logo - sciezka do pliku z logiem
strip - jezeli ustawimy to na '' to dane exif nie zostana usuniete

Parametry dla skryptu skalujacego zapisane sa w pliku resize700.properties. Mozemy zmienic nastepujace wartosci:
folderName - podobnie jak poprzednio - nazwa katalogu do ktorego wyladuja pliki wynikowe skryptu
longerEdgeLenght - dlugosc w pikselach dluzszego boku
sharpen - wartosc wyostrzania. jezeli nie chcemy wyostrzania to ustawic na '0x0.0', jezeli mocniejsze to '0x2.0' etc.
strip - ustawic na '' jezeli nie chemy usuwac danych exif.

No i teraz wazna uwaga:
Jezeli chcemy miec kilka opcji dodawania podpisow (np rozne loga, inne kolory i styl) to mozemy zawsze utworzyc dodatkowy plik z wlasciwosciami (kopiujac istniejacy), zmodyfikowac wybrane parametry oraz utworzyc nowy skrot w menu "Wyslij do". Skrot tworzymy analogicznie jak w instrukcji lecz na koncu polecenia zamiast commonLabel.properties podajemy nazwe naszego pliku z wlasciwosciami.

Rowniez jezeli czesto skalujemy pliki do np 1024 na dluzszym boku to tworzymy nowy plik z wlasciwosciami (kopiujac istniejacy resize700.properties i zmieniajac nazwe), ustawiamy longerEdgeLenght na 1024 i w menu 'Wyslij do' dodajemy nowy skrot podajac mu nowy plik .properties i nazywajac "Skaluj do 1024".

[ Dodano: 2009-10-20, 23:33 ]
Jezeli ktos chcialby tego uzywac a ma klopoty z zainstalowaniem/konfiguracja to chetnie pomoge na PW.

[ Dodano: 2009-10-20, 23:34 ]
Jezeli ktos ma pomysl na ulepszenie albo nowy ciekawy skrypcik to tez da sie zrobic.

Marooned, mam polska

lobo napisał/a:
Swego czasu używałem kilku z tych skryptów, część z nich całkiem ciekawa. Nie wiem jak działają z Cygwinem, w konsoli linucha jest OK.

Beda dzialac pod cygwinem. Wlasciwie mozna je bardzo prosto dostosowac do przedstawionego tutaj systemiku i podpiac sobie pod "Wyslij do" albo dla pojedynczych zdjec lub dla calego katalogu.

kierdel napisał/a:
i teraz sie chwilke czeka az pakiety zostana zciagniete z sieci i zainstalowane:

hmm. nie mam neta na kompei na ktorym to chce zainstalować, czy da się to jakos ominąć i ściagnac bezposrednio w jakimś pliku ?

Hej darius_Er, Da sie to ominac. Odpal setup.exe na kompie ktory masz z netem. Zaznacz "Download Without Installing" i dalej postepujesz tak jakbys instalowal. W okienku "Local Package Direcotry" podaj ten katalog w ktorym masz setup.exe. W dalszych krokach wybierz pakiet Graphics->ImageMagick tak jakbys instalowal.

Zostanie teraz utworzony w katalogu w ktorym masz setup.exe dodatkowy katalog z naswa przypominajaca nazwe "mirrora" ktory wybrales podczas instalacji. To jest cala instalka. Przekopiuj to na kompa bez neta (caly katalog wraz z setup.exe - bedzie tego ok 75MB), odpal setup.exe. Wybierz opcje "Install from Local Directory" i postepuj zgodnie z instrukcjami. :-B

kierdel, Dziękuje po raz 58 :-B

TLu  Dołączył: 25 Gru 2006
Po co Cygwin do Imagemagicka? przecież jest natywna kompilacja pod Windows: http://www.imagemagick.or...ses.php#windows

Od duższego juz czasu mam pliczek 00.sh/00.bat (dzieki takiej nazwie zawsze jest pierwszy w katalogu ;-) ) z petlą do hurtowej obróbki. Kopiuję go do katalogu z obrazkami (zdjęciami), jeśli potrzeba coś zmienić w parametrach przetwarzania modyfikuje skrypt. Wiem później co zrobiłem ze zdjęciami, chyba że usunę 00.bat/00.sh
Parę zaklęć IM: http://www.team-tl.livenet.pl/wiki/ImageMagick

TLu napisał/a:
Po co Cygwin do Imagemagicka?

A jak robisz pod windowsem skrypty imagemagick ktore sa zalezne od rozmiarow aktualnie przetwarzanego zdjecia (to znaczy musisz znac wymiary zdjecia podczas przetwarzania i na tej podstawie cos policzyc)?

TLu  Dołączył: 25 Gru 2006
Jeśli potrzeba mi basha i paru narzędzi to mam stąd: http://unxutils.sourceforge.net/
silniejsze ;-) narzędzia: Perl, Python, Tcl/Tk (mój ulubieniec) także są w wersji natywnej.

Skocz do: