andrusz  Dołączył: 27 Lip 2007
Pewne są dwie rzeczy na tym świecie...
... śmierć i podatki :evilsmile:

Oddałeś zdjęcia do banku zdjęć? A czy płacisz podatki od dodatkowego przychodu?

Pewien obywatel zapytał o to fiskus:
Cytat
Czy zdarzenie przyszłe, o którym mowa wyżej polegające na nawiązaniu współpracy z firmą pośredniczącą w sprzedaży zdjęć, a jednocześnie wykonywanie tych zdjęć okazjonalnie (poza godzinami pracy etatowej) kwalifikuje się do źródeł dochodów, o których mowa jest w art. 10 ust. 1 pkt 2 (działalność wykonywana osobiście), czy też w przedstawionej sytuacji konieczne jest założenie przez podatnika działalności gospodarczej?

Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie odpowiedział (fragment):
Cytat
... czynności związane ze sprzedażą zdjęć umieszczonych na serwerze firmy pośredniczącej w ich sprzedaży, będą nosić znamiona pozarolniczej działalności gospodarczej w świetle przytoczonej powyżej definicji. Z wniosku wynika, iż opisane czynności podejmowane będą w celu zarobkowym, na własny rachunek.
[...]
Sprzedaż zdjęć prowadzona będzie w sposób zorganizowany...
[..]
o ciągłym wykonywaniu działalności świadczy fakt, iż jak wskazano we wniosku w celu osiągnięcia przychodu ze sprzedaży na serwer firmy pośredniczącej będą wgrywane zdjęcia dotychczas wykonane jak również kolejne zdjęcia stworzone w przyszłości...
[...]
Reasumując, mając na uwadze przepisy prawa podatkowego oraz przedstawione zdarzenie przyszłe należy uznać, iż przychody uzyskiwane z tytułu sprzedaży zdjęć stanowić będą przychody z pozarolniczej działalności gospodarczej.

http://prawo.vagla.pl/node/8698

Yeti  Dołączył: 04 Lip 2007
Osobiście nie widzę w tej odpowiedzi niczego śmiesznego poza tą działalnością pozarolniczą :-) - tak jakby nasza aktywność dzieliła się tylko na rolniczą i pozarolniczą.
Ale w teraźniejszości podatku od sprzedaży w przyszłości płacić nie trzeba !

Thadeus  Dołączył: 21 Mar 2008
Andrusz, ja cie pociesze. Do tego musisz zarejestrować działalność gospodarczą, nawet jeśli sprzedasz 1 zdjecie w ciagu roku za 5 zł. :) I płacić wszystkie z tym związane bajerki.

Czytałem już o tym i coraz bardziej zastanawiam sie o jakichś wyspach Tonga czy cos.

Czekam tylko gdy będzie mnie fiskus ścigał ponieważ używam Gimpa a jego odpowiednik Adobe kosztuje 3k a ja nie zapłaciłem podatku za Gimpa.

pawcio  Dołączył: 11 Maj 2007
Thadeus napisał/a:
Andrusz, ja cie pociesze. Do tego musisz zarejestrować działalność gospodarczą, nawet jeśli sprzedasz 1 zdjecie w ciagu roku za 5 zł. :) I płacić wszystkie z tym związane bajerki.

Według ustawy działalność gospodarcza to działalność zawodowa wykonywana w sposób zorganizowany i ciągły.

Enzo  Dołączył: 20 Gru 2006
Thadeus napisał/a:

Może zanim wyemigrujesz, podpiszesz z klientem umowę o dzieło? ;-) Nie popadajmy w skrajności...

Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
pawcio napisał/a:
Według ustawy działalność gospodarcza to działalność zawodowa wykonywana w sposób zorganizowany i ciągły.

I tak też jest napisane w cytowanej odpowiedzi IS. Jako że przedstawili taki założenia a nie inne to jest to działalność i trza się rejestrować. A podatki od dochodów to trza płacić niazależnie czy się ma działąlność czy nie.

Thadeus  Dołączył: 21 Mar 2008
Enzo, nie moówiwmy o chałturze, w której podpisuje umowę z młodymi jako firma realizująca im utrwalenie ślubu na zdjęciach etc. Ale o tym ze przeciętny kowalski w momencie kiedy wyżle 3 zdjęcia do stocka za które otrzyma ze 30 centów, musi zarejestrować działalność gospodarczą i płacić wszystkie haracze, tracąc więcej niz te zarobione 5 zł. NIE MOZE sie rozliczyć jako osoba prywatna nawet jak by chciał, musi założyć działalność gospodarczą. Problem w tym ze 3 zdjęcia i możliwe w nieokreślonej przyszłości wysyłanie na serwer więcej, to dla nich automatycznie ciągła sprzedaż - tudzież zakładaj działalność gospodarcza i oskubiemy Cie :)

Zreszta czym ja sie przejmuje, fiskus i tak wszystkich traktuje z założenia jak złodziei.

Skocz do: