Pozdrawiam,
Paweł
Brak Pentaxa w Pentaxie
Poszukiwacz napisał/a:Sklep nadal jednak obstawia przy swoim, argumentując że ten problem to naturalna cecha która wynika z tego że obiektyw ma stałe światło w całym zakresie .
Poszukiwacz napisał/a:Zanim go odesłałem testowałem go przez ponad 10 dni licząc że mechanizm przysłony się jakoś rozrusza, nic z tego.
Pozdrawiam,
Paweł
Brak Pentaxa w Pentaxie
Paffcio napisał/a:To, o czym pisze ten Twój sklep to KONSTRUKCYJNE minimalne domykanie przysłony w celu utrzymania stałego, maksymalnego otworu względnego. Jest to możliwe zarówno przy zmianie ogniskowych (bodajże fa28-70/4 tak miał) jak i przy zmianie odległości ostrzenia (np. Sonnar 180/2.8). No ale to całkiem inna sprawa.
Paffcio napisał/a:Kupiłeś przez Internet? Trzeba było oddać w cholerę i dać sobie z tym spokój.
Poszukiwacz napisał/a:Czyli dobrze rozumiem zasadę działania zooma o stałym świetle, że przysłona musi zostać odpowiednio domknięta na krótszych ogniskowych, było f/2.8 na każdej ogniskowej.
Poszukiwacz napisał/a:bo sklep jest tutaj gwarantem
Pozdrawiam,
Paweł
Brak Pentaxa w Pentaxie
Paffcio napisał/a:Są konstrukcje, które tak właśnie działają. Ale są też takie, gdzie fizycznie przysłona na max. dziurze jest otwarta na maxa przy dowolnej ogniskowej.
Kolya90 napisał/a:Możesz zdobyć swoją ekspertyzę i wysłać ponownie reklamacje. Ja też generalnie polecam w walce z natrętnymi sklepami przejść się do rzecznika praw konsumentów, u którego zasięgniemy niezbędnych informacji na temat praw konsumentów (które zmieniły się trochę w ostatnim roku) i/lub wystąpi w naszym imieniu do sprzedawcy.
zapraszam!
k3II, k20d, 10-20, 16-50, 85, 8, af540, yn560
moje oczy są oczami wariata...
Rafał | K-3 | 23ltd | 43ltd | 77ltd | P100 | S 17-50 | S 100-300 | 8mm rybka| Metz 50 | Benro
zapraszam!
k3II, k20d, 10-20, 16-50, 85, 8, af540, yn560
moje oczy są oczami wariata...
Pentax 645, MX, MZ5, Z1p, Ds, K-1, K-01, 750z, Q
darkduch napisał/a:rbucz, jesteś pewien?
Rafał | K-3 | 23ltd | 43ltd | 77ltd | P100 | S 17-50 | S 100-300 | 8mm rybka| Metz 50 | Benro
(...)
http://fanmario.flog.pl
fanmario napisał/a:Optyka oraz logika podpowiada, że aby utrzymać stałe światło, przy krótszej ogniskowej przysłona powinna być lekko przymknięta. Przy długiej zaś - całkowicie otwarta.
Polska, cóż, to nie Śląsk, ale też tam ładnie, A. Sapkowski, "Boży wojownicy"
GX8, GM1, P7-14, P12-32, P35-100, P100-300, K50/1.1
Benek napisał/a:Pytanie jest takie - czy próbowałeś podpiąć obiektyw pod inny korpus? Bo być może wina leży po stronie korpusu.
Benek napisał/a:Druga rzecz - w czym ci ten opisany szczegółowo problem przeszkadza? Oprócz implikowania estetycznego dyskomfortu. Rozumiem, że aparat robi zdjęcia tak jak powinien, na każdej ogniskowej i z każdą dowolnie wybraną przysłoną?
Pentax KM ,K100D, K10D , K3 i kilkadziesiąt ciekawych manuali