go!!!  Dołączył: 12 Sie 2007
[ K100D] Problem z zapisem zdjęć na kartę w K100d
Witam.

W moim pentaxie k100d od nowości pojawia się następujący problem: czasami, najczęściej wtedy kiedy robię kilka szybkich zdjęć jedno po drugim, ale nie w trybie seryjnym tylko pojedynczym, a nawet sporadycznie także kiedy robię pojedyncze zdjęcie, na ekranie pojawia się napis "IMAGE IS NOT STORED", a więc aparat nie zapisuje mi zdjęcia na karcie.
W instrukcji przeczytałem, że jest to błąd karty pamięci, więc kupiłem szybszą kartę (Lexar professional zamiast zwykłego lexara) ale problem nie zniknął. Zaznaczam że używam kart 2gb (stary soft podobno bowiem nie współpracował z większymi).

Zaktualizowałem też soft w aparacie z 1.00 na 1.02 i także bez zmian - czasami jakieś zdjęcie się nie zapisze :-(

Czy ktoś miał lub ma podobny problem lub wie z czego może on wynikać?

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
go!!! napisał/a:
więc kupiłem szybszą kartę (Lexar professional zamiast zwykłego lexara)
Spróbuj z inną firmą. Może twój Pentax z Lexarem jakoś nie chce się dogadać.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
go!!! napisał/a:
W instrukcji przeczytałem, że jest to błąd karty pamięci, więc kupiłem szybszą kartę (Lexar professional zamiast zwykłego lexara) ale problem nie zniknął.

Problem zapewne nie jest w szybkości lecz kompatybilności. Jeśli możesz to pożycz od kogoś SanDiska i zrób próbę na nim.

luhso  Dołączył: 22 Maj 2008
Mialem podobny probelm z A-datą SDHC 8 gb class 6. Zmień firme.

Dzięki za rady.

Spróbuje z inną kartą i zobaczymy, mam nadzieję że będzie po problemie.

Kiedyś uzywałem ist*DL z kartą Emtec i wszystko było ok, choć nie wiem czy technicznie ten model współpracuje z kartami analogicznie do k100d. Chyba zakupię zatem Emteca i spróbuję. Co sądzicie o tych kartach ?

Pentax poleca SanDiska, Toshibę i Panasonica.

j+  Dołączył: 01 Sty 2008
Trochę odkopię... Kingston SDHC class6 4gb, nowa, współużyszkodnik aparatu zakupił taką przed wakacjami, ja pierwszy raz używałem. W każdym razie:

Nabite było ze 150 zdjęć, do końca 177. Kroczę spokojnie przed siebie, aparat na statywie, statyw w ręce i tak raźnie dreptam. Mija mnie rowerzysta, więc rzuciłem za nim okiem do tyłu. A za mną... Pusta alejka, trochę tak jakby pada, mgła. Ostre światło od tyłu, po prawej światła aut w korku, po lewej istna chmura. Kilka metrów ode mnie jakaś parka się zatrzymała, ot miłosne wzniesienie i zanosiło się na romantyczną wymianę płynów ustrojowych. Niewiele myśląc postanowiłem złamać konwencje streetowskie i po chwili statyw już pełnił rolę monopoda, pentaxowski af w trymiga złapał ostrość. Pstryk, 0,7", jeszcze jedna chwila i zaświecił się ekran. Wnioski po zobaczeniu podglądu na iście ogromnym i równie dokładnym wyświetlaczu kasetki: po konturze można było stwierdzić, że pewnie ostre, światło ślicznie zagrało, no bajka, jak scena z marnego filmu z nieograniczonym dostępem do świateł i dymiarki. Będzie czym się pochwalić i w ogóle, może w końcu z czegoś będę zadowolony, a i fotograficzną niemoc przełamię. Ale cóż... Aparat miał nieco odmienne zdanie, więc zamiast zdjęcia napisał mi biało na czarnym: 'image is not stored'. Podsumowując - ww Kingstone'a do Pentax'ów szczerze nie polecam. Amen.
*puf*

Meggido  Dołączył: 05 Mar 2007
j+, dramatyzujesz. Mam tę kartę, 56 zeta za nią dałem i śmiga. Zero problemów. Zakupiłem jakoś ze 3 miechy temu.

dyptam  Dołączył: 14 Kwi 2007
j+ napisał/a:
Podsumowując - ww Kingstone'a do Pentax'ów szczerze nie polecam. Amen.
Zacytuje w tym miejscu Jarka a chodziło o SanDisk 4GB SDHC: dyptam, zanim zaczniesz odsądzać Sandiska od czci i wiary, to sprawdź, czy tak karta działa prawidłowo w innym aparacie. No i jesteś na 100% pewien, że masz oryginał? Bo podróbek pełno na rynku.
Sam używam tylko Sandisków (1GB, 2GB Ultra II i 4 GB Ultra II SDHC) - bez żadnych problemów.

I link do moich fotek z tej karty: http://pentax.org.pl/view...er=asc&start=20

LaM4  Dołączył: 15 Lip 2008
Jak kupowałem swojego k200d to koleś ze sklepu powiedział mi, że ostatnio jakiś klient miał problemy z 4Gb kingstonem, za cholerę aparat nie chciał z nią współpracować.
Spróbowali z sandiskiem o tej samej pojemności i poszło bez żadnego problemu.

Z 2Gb kingstonami aparat współpracował, więc może dotyczy to tylko 4Gigowych wersji.

Meggido napisał/a:
j+, dramatyzujesz.
widzisz, tak bym tego nie nazwał, bo po co komukolwiek karta którą można zapisać tylko do połowy? Przynajmniej 3 fajne zdjęcia mi przez to uciekły. Temat go!!! powstał na podstawie doświadczeń z kasetką, którą również posiadam. Może z k10d nie ma tych problemów - szczerze tego posiadaczom kadyszki życzę. Piszę profilaktycznie, może dzięki temu ktoś nie będzie miał okazji wyzywać Tajwańczyków od najgorszych. Po prostu chyba lepiej zawierzyć producentowi i kupić coś z
plwk napisał/a:
SanDiska, Toshiby i Panasonica.
które
Cytat
Pentax poleca
niż mieć przykre niespodzianki.
dyptam napisał/a:
No i jesteś na 100% pewien, że masz oryginał? Bo podróbek pełno na rynku.

A po czym to można w takim razie poznać? Moja pierwsza myśl była taka, że skośni wgrali soft 4gigowy na kartę 2gb, coby ją rozpoznawało jako dwa razy większą. Bo 'zacięła się' prawie w połowie.
*puf*

Meggido  Dołączył: 05 Mar 2007
Możliwe, że k10d nie ma takich problemów. Ja nie mam. Podczas urlopu zapisałem prawie całą kartę. Bezproblemowo. :-B

j+ napisał/a:
plwk napisał/a:
SanDiska, Toshiby i Panasonica.
które

Tych firm bez wyszczególniania modeli.

Coletta  Dołączyła: 30 Lip 2008
Mam u siebie pqi 2GB. Nie wiem jak z osiągami, ale na allegro piszą o 20MB/s transferu.
Cos wspomnieliście o problemach z większymi kartami. Planowałam kupić 8GB i teraz już nie wiem... :-/ Karta działa mi świetnie. Aparat mam od kwietnia zeszłego roku.

Te problemy to bardziej losowe są - mam jeszcze dwie sdhc i żadna nie robiła numerów. Tylko ta jedna wyczekała i wybrała idealny moment...
*puf*

Jak widać Pentax'a tak jak WUJKA DOBRA RADA trzeba słuchać - skoro poleca karty SanDisc'a, Toshiby i Panasonic'a, to coś w tym jest.

Ja po problemach z dwoma kartami Lexar'a, nabyłem drogą kupna kartę Panasonic'a i hula z kasetką aż miło - żadnych irytujących komunikatów "image is not stored".

leonan  Dołączył: 16 Mar 2008
j+ napisał/a:
Trochę odkopię... Kingston SDHC class6 4gb, nowa, współużyszkodnik aparatu zakupił taką przed wakacjami, ja pierwszy raz używałem. W każdym razie:

Nabite było ze 150 zdjęć, ... Aparat miał nieco odmienne zdanie, więc zamiast zdjęcia napisał mi biało na czarnym: 'image is not stored'. Podsumowując - ww Kingstone'a do Pentax'ów szczerze nie polecam. Amen.

Ja miałem identyczny problem z PQI (SDHC, class6 4GB), cześć zdjęć nie chciała sie zapisać(komunikat jak wyżej), cześć pomimo braku komunikatu nie dała rady sie zgrać na komputer. Po sformatowaniu karty w aparacie kilknaście zdjęć było ok, po czym wyskoczył komunikat, że karta nie sformatowana. Po tej akcji karta wróciła do sklepu a zmieniłem ja na Sandiska.

sergio  Dołączył: 20 Kwi 2007
W swoim Pentaxie *ist DL2 używam tylko kart Kingston 1 GB, 2GB oraz 4Gb SDHC class 6 (po wgraniu nowego softu) i nigdy nie miałem z nimi problemu.

W DL-u też miałem problemy z Kingstonem - po zgraniu zdjęć aparat nie widział karty.

Witam ponownie.
Niestety problemy z zapisem zdjęć na kartę w K100D powróciły. Próbowałem już kart emtec'a, panasonica, lexara oraz sandiska i podczas pracy na każdej z nich co jakiś czas zdjęcie mi się nie zapisze. Na ekranie po klapnięciu migawki przez ułamek sekundy widać zdjęcie, po czym pojawia się czarny ekran z napisem "image is not stored" i oczywiście zdjęcia na karcie nie ma.
Macie pomysł o co może chodzić? Chyba czas na serwis?!

Skocz do: