Hakro  Dołączył: 25 Gru 2007
Laby online
mam problem. od pewnego czasu zlecam wykonanie odbitek ankaralab.pl - nie mogę im w sumie nic poważnego zarzucić, odbitki czarnobiałe są najczarnobielsze jakie narazie w rękach miałem, w porównaniu z zielonym empikiem i czerwonym papierem z agencji reklamowej. sedno problemu leży w tym, że czasami zażyczę sobie też odbitkę intensywnie kolorową, nad którą siedzę parę godzin po to, by była dokładnie taka, jaka ma być. taka jest na monitorze, ale na odbitce już nie :-/
przyglądałem się różnicom i najbardziej w oczy rzuca się fakt jakby ciut ujmowano czerwieni. ściągnąłem też ich profil kolorystyczny do papieru matowego i załadowałem - kolory wtedy są już totalnie z kosmosu, więc nie w tym sęk.. nie zamierzam robić nic na wyczucie, ani tymbardziej nie będę robił dwóch wersji pliku, jeden do sieci a jeden na odbitkę.
mam więc do was pytanie: znacie jakieś sprawdzone pod kątem w/w felerów, solidne laby internetowe?
pozdrawiam

p.s.
monitor (crt) mam dobrze skalibrowany, a przynajmniej bardzo blisko ideałowi

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Hakro napisał/a:

Kalibratorem czy na oko ;-)

kenzo  Dołączył: 23 Gru 2007
Hakro, A próbowałeś przerobić zdjęcie na ich profil kolorystyczny i tak wywołać?

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
Hakro napisał/a:
Dokładnie tu może byc problem, choć jeszcze jest kilka pól problemu.
- jak pracujesz np. w PS to czy masz odpowiednio popodpinane profile monitora ?
- używasz softproofa z profilem labu ?
- podpinasz jakieś profile ?
- czy LAB faktycznie nie wprowadza korekty ? - można ocenić po odbitce, a włeściwie jej reversie.
- itd, itp, etc

Ale mój niepokój najbardziej budzi "a przynajmniej bardzo blisko ideałowi" - więc raczej użyto "Eye2 Calibrator" (with filter jak nosisz okulary) ;-)

Skocz do: