greg1981  Dołączył: 03 Lis 2009
Pentax 50mm 1.4f rozmazane fotki
Poniewaz idzie zimno i rozpoczeły sie mecze na hali - zakupiłem ostatnio 50mm 1.4f pentaxa(bo na inny nie było mnie stać, a ten kupiła mi znajoma w usa za 800pln na PL) i pomimo ustawien menualnych 1/500 f od 1.4 do2.4 iso 800 zdjecia zamazane - nie z winy mojej tylko af czesto sie gubi i zamiast łapac ostrosc na koszykarzy to publika jest jak zyleata a bohaterowie mydełko. dzis zauwazyłem ze miałem właczony af pojedynczy a nie ciagły - co moze byc tego powodem. Moze af jest za wolny - juz sam nie wiem - albo doradźcie co poczynić w tej kwesti. Dziękuję i pozdrawiam.

Jezeli ktos podpowie jak tu dodac zdjecia to chetnie wrzuce przykładowe.

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
Instrukcje masz w mojej stopce.

Jak wrzucisz zdjecie, to sie przeniesie do Problemow, albo do Pierwszych krokow.

Niestety nie mam zdjec na zadnym serrwerze i jutro postaram sie je gdzies powrzucac i powklejam na pentaxa. dzieki za pomoc

Mathis  Dołączył: 26 Mar 2008
Ewidentnie ostrość z tyłu... Zrób testy na FF/BF i zobacz jak wychodzi...

Kur ze może faktycznie masz rację z tym BF/FF - jak najlepiej przeprowadzic ten test, potrafisz doradzić.

tomasi  Dołączył: 16 Wrz 2009
No i trochę przymknij przesłonę. Ciężko Ci będzie ostre zdjęcie obiektów w ruchu przy 1.4-2.8 zrobić. Głębia ostrości mała.

WuWu84  Dołączył: 25 Wrz 2007
Jaki FF/BF? 10 metrowy? Ostrość ewidentnie na ścianach i publiczności :-)

Jak potrzebujesz zbliżenia np jednej postaci, to AF.C trochę treningu z utrzymaniem celu w punkcie pracy AF (automatyczny wybór punktu, raczej możesz sobie odpuścić - jak go znam będzie wybierał gdzie ma łatwiej tj statyczna publiczność i ścian), walenie seriami i dużo szczęścia z tak wolnym obiektywem na GX-10.

Ale do tych ujęć to tak po prawdzie AF nie za bardzo potrzebny... Nawet z 40D i 70-200/F4 łatwiej było by mi po prostu ustawić ostrość tam gdzie spodziewam się akcji, przymknąć do F4-4,5 wyłączyć AF w cholerę i czekać ;-)

No to oki ide w niedziele na hale i bede eksperymentował.

A wy drodzy forumowicze jak coś jeszcze możecie pomóc to piszcie proszę.

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Także sądzę, że to nie BF, tylko nie trafiałeś z ostrością. Jak WuWu84 napisał, trzeba nauczyć się prowadzić aparat na obiekcie zdjęcia.
Co się tyczy wolnego szkła, to mnie się udawało nawet z 50-135. To szkło nie jest demonem szybkości.

misiek440  Dołączył: 06 Lis 2009
Pierwszy post więc witam wszystkich. Nie wiem czy ci to pomoże, ale ja kiedyś robiłem podobną tematykę (taniec towarzyski) i to wolną hybrydą gdzie MF to nieporozumienie było. Radziłem sobie w ten sposób, że ustawiłam ostrość AF na podłodze chwile przed akcją (jak to wcześniej koledzy mówili) i było w miarę ok.

WuWu84  Dołączył: 25 Wrz 2007
misiek440 napisał/a:
Radziłem sobie w ten sposób, że ustawiłam ostrość AF na podłodze chwile przed akcją (jak to wcześniej koledzy mówili) i było w miarę ok.

Jeśli do tego dodać świetlik lampy to już w ogóle luz.

konradze  Dołączył: 04 Kwi 2008
witam,
to jeszcze jedno sprawdź. Może nie miałeś wybranego właściwego punktu pomiaru ostrości. Może punkt pomiaru jest w którymś z rogów i aparat nie ostrzy w centrum tylko na wybranym boku

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
konradze, miał wybrany centralny (to było pierwsze co sprawdzałem w EXIF)

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
argawen, oglądam Twoje zdjęcia i stwierdzam, że dawno już nie widziałem tak brutalnego sportu. :shock:
Ten na zdj.2 w czerwonym to przeżył? Dostać kolanem w centralną część spodenek. :oops:

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
Pentagram, ale zauważ, że uderzony w krytyczne miejsce, ma poważny wyraz twarzy, natomiast to uderzany prezentuje grymas, jakby sam w takie miejsce dostał 5 kilowym młotem ;-)

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
opiszon napisał/a:
uderzony w krytyczne miejsce, ma poważny wyraz twarzy,
Ma stalowe cojones

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Pentagram napisał/a:
oglądam Twoje zdjęcia i stwierdzam, że dawno już nie widziałem tak brutalnego sportu. :shock:
Piłka ręczna to ostry sport.
Pentagram napisał/a:
Ten na zdj.2 w czerwonym to przeżył? Dostać kolanem w centralną część spodenek. :oops:
Nie zauważyłem by się wił z bólu. Pewnie przyzwyczajony ;-)

Skocz do: