karoljozef  Dołączył: 27 Paź 2009
mini reflektor
bede wdzieczny za porade jak zrealizowac oswietlenie do makro, ktorego pole na obiekcie bedzie rzedu 5-10mm

chodzi mi o efekt oswietlonego pojedynczym snopem swiatla aktora w teatrze tylko w wersji mini

z gory dziekuje za pomoc

ClicoFantastico  Dołączył: 14 Paź 2006
Re: mini reflektor
karoljozef napisał/a:
bede wdzieczny za porade jak zrealizowac oswietlenie do makro, ktorego pole na obiekcie bedzie rzedu 5-10mm

chodzi mi o efekt oswietlonego pojedynczym snopem swiatla aktora w teatrze tylko w wersji mini

Dioda LED + czarna słomka :-) . Uciąć 1 - 2 cm słomki, nałożyć na diodę. Jeśli mimo to swiatło będzie przeświecało na boki, to można obkleić słomkę kawałkiem czarnej taśmy.

Mam nadzieję że pochwalisz się tu efektami :-) .

karoljozef  Dołączył: 27 Paź 2009
probowalem z LED'em ale nie mialem dobrych efektow

uzywanie LED'ow do celow oswietlenia to temat sam w sobie, glownym problemem jest chyba balans bieli

domyslam sie, ze duzo zalezy jakiej konkretnej diody uzyjemy - jezeli ktos ma jakies sprawdzone rozwiazanie to bardzo prosze o podanie marki i rodzaju diody jakiej uzyl

sprawa jest rozwojowa i domyslam sie, ze wkrotce LED'y beda powszechne dla oswietlenia w fotografii i filmie

dziekuje za juz i prosze o wiecej pomyslow

ClicoFantastico  Dołączył: 14 Paź 2006
To może spróbuj światło z lampy błyskowej podprowadzić światłowodem ? Na allegro można dostać bez problemu.

no_name  Dołączył: 01 Cze 2009
Odwiedź empik, tam mają taką czarną piankę o 2 mm grubości za parę groszy. Znakomity materiał na snoota "made by ja" na lampę. Z tego bym jakiś stożek kombinował + ewentualnie ta czarna słomka na końcówkę.

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
To może zrobić "odwrotnie"? Znaczy zamiast pomniejszać snop światło - powiększyć obiekt? Na przykład zrobić system luster, który by rzucał powiększony obraz na ścianę albo ekran projekcyjny. I potem oświetlić jego odbicie światłem punktowym.

a_czacha  Dołączył: 04 Wrz 2007
Jestem zwolennikiem diód LED, ale w tym przypadku spróbowałbym rzutnik do slajdów + czarne kółko z dziurką na jego obiektyw. A jak sprawa rozwojowa, to po prostu mały powiększalnik, od razu jest mocowanie i regulacja wysokości.

Skocz do: