arteck  Dołączył: 21 Maj 2007
Awaria przysłony??? Sigma 70mm F2.8 EX DG Macro
Otóż podpiałem dziś moją Sigmę 70mm F2.8 EX DG Macro do K10...Chciałem zrobić fotkę w trybie AV czyli priorytecie przysłony a tu "zonk"...zamiast wartości przysłony którą chciałem ustawić --- (trzy kreseczki). I zupełny brak możliwości ustawienia przysłony. Podpiałem inny obiektyw i wszystko działa.

Czyżby się przysłona w Sigmie zacieła? Co myslicie? Trzeba słać ją do serwisu (całe szczęście jeszcze na gwarancji)???

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
To nie jest zacięta przysłona tylko problem z komunikacją body-obiektyw. Sprawdź czy szkło jest w pozycji A, może trzeba poruszyć pierścieniem przysłon. Ewentualnie spróbuj przeczyścić styki albo po prostu poruszaj lekko obiektywem w mocowaniu aparatu.

dsk napisał/a:
To nie jest zacięta przysłona tylko problem z komunikacją body-obiektyw. Sprawdź czy szkło jest w pozycji A, może trzeba poruszyć pierścieniem przysłon. Ewentualnie spróbuj przeczyścić styki albo po prostu poruszaj lekko obiektywem w mocowaniu aparatu.

W tym obiektywie nie ma pierścienia przysłon...więc i pozycji A także nie ma :)
http://www.sigma-foto.pl/...cro,376,pr.html

Postaram się jutro przeczyścić styki...Ale jak pisałem...inne obiektywy działają bez zarzutu...tylko ten...

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
Coś mi się pomieszało, że chodzi o 28-70/2.8.

arteck napisał/a:
Ale jak pisałem...inne obiektywy działają bez zarzutu...tylko ten...

Ale styki to szkło na pewno ma.

dsk napisał/a:

Ale styki to szkło na pewno ma.

Ma, ma..ale czyszczenie nic nie dało....

pawgra  Dołączył: 29 Maj 2008
serwis raczej nieunikniony... wygląda na to, że padła elektronika w szkiełku...

No i obiektyw "poszedł" do serwisu...no i zadzwonił w piątek Pan z serwisu, że niby z obiektywem wszystko OK i to pewnie moja wina...że napewno gdy wpinam obiektyw to trzymam przycisk i za mocno pcham tak, że styki aparatu i obiektywu się mijają...Hmmm....tak powiedział...

A to dziwne, że inne obiektywy działają i ten także do niedawna działał...Hmm..i co o tym mysleć mam???

powalos  Dołączył: 20 Kwi 2006
arteck, a daleko masz do tego serwisu? Najlepiej udać się tam razem z body i oblukać na miejscu co i jak. Pzdr.

powalos napisał/a:
arteck, a daleko masz do tego serwisu? Najlepiej udać się tam razem z body i oblukać na miejscu co i jak. Pzdr.

No jakby nie patrzeć troche jest...Serwis Sigmy w Gdyni...ja zaś w Warszawie...

michal5150  Dołączył: 17 Sie 2007
arteck napisał/a:
...że napewno gdy wpinam obiektyw to trzymam przycisk i za mocno pcham tak, że styki aparatu i obiektywu się mijają...Hmmm....tak powiedział...

Aż sprawdziłem teorię pana z serwisu. Fizycznie nie da rady przekręcić obiektywu (sprawdziłem kilka) dalej niż typowa pozycja. No, może minimalnie, dosłownie ułamek milimetra, ale bez problemu obiektyw się komunikuje z body. Chyba że masz siłę Pudziana i jednak przekręciłeś obiektyw w metalowym bagnecie :mrgreen:

michal5150 napisał/a:
[
Aż sprawdziłem teorię pana z serwisu. Fizycznie nie da rady przekręcić obiektywu (sprawdziłem kilka) dalej niż typowa pozycja. No, może minimalnie, dosłownie ułamek milimetra, ale bez problemu obiektyw się komunikuje z body. Chyba że masz siłę Pudziana i jednak przekręciłeś obiektyw w metalowym bagnecie :mrgreen:

Czyżby zatem serwis robił mnie w przysłowiowego "wała"?

Skocz do: