gezaj  Dołączył: 11 Mar 2008
potrzebny schemat soczewek w telekonwerterze Kenko x2
rozmontowałem konwerter Kenko x2, bo miał w środku trochę syfu, po złożeniu z powrotem soczewek przybliża ale obraz jest rozmazany czyli wniosek z tego, że coś musiałem zamienić (czytaj: spieprzyć) mimo iż się starałem aby poskładać tak jak było.
Są tam tylko 4 soczewki, być może którąś obróciłem niechcący, (bo zamienić miejscami raczej nie sposób).
Szukałem schematu Kenko albo jakiegokolwiek podobnego TCx2 ale nie potrafiłem znaleźć.
Czy ktoś może pomóc albo schematem albo w jakiś inny sposób?

Masaho  Dołączył: 31 Sie 2008
Zakładając, że mogłeś obrócić każdą z soczewek 2^3 czyli 16 możliwości. W najgorszym wypadku pół miesiąca składania i rozkładania :evilsmile:
Nie zazdroszczę :-/

własnie, tych kombinacji jest niewiele i chyba będę musiał je zapisywac coby sie nie powtarzac. W sumie jest ich jeszcze mniej bo tylna soczewka nie moze być inaczej obrócona więc o jedną kombinację mniej ;-)
eeee no nie 2 tyg , dostęp do nich jest bardzo łatwy i dość szybko można rozmontować całość.

a_czacha  Dołączył: 04 Wrz 2007
Telekonwertery mogą być różne,
takie:

siakie:

lub owakie:

Jak soczewki są sklejone, to wyglądają jak pojedyncza, ma się rozumieć. Nie wiem, czy ten na szybko i odręcznie narysowany schemat coś rozjaśni, ale trza próbować, nie ma rady... :-)

ha, ułożyłem układankę i działa jak należy, niewiele się nakombinowałem w sumie :-D
teraz jeszcze w drugim bliźniaczym powinno pójść szybciej, bo nie przyznałem się na początku ale rozkręciłem drugi żeby zobaczyć jak są soczewki ułożone i ... domyślacie sie ;-)
dzięki a_czacha za schematy ale to raczej żaden z nich choć ten drugi chyba najbardziej mi przypomina to co było u mnie

a_czacha  Dołączył: 04 Wrz 2007
Też myślałem, że siaki będzie najbliższy. Najpopularniejsze są te pięciosoczewkowe.

Marcinicus  Dołączył: 30 Gru 2006
Przypomina mi to sytuację, gdy dawno temu rozebrałem ruską lunetę, "żeby zobaczyć, jak to wygląda" i po złożeniu do kupy - z całą pewnością tak jak przed rozmontowaniem- obraz już nie był tak ostry.

poskładałem i ten drugi TC, narysowałem tez schemat-układ soczewek, może się komuś przyda ;-) albo i ja tez kiedyś korzystam :oops:

a_czacha nie ma tam jednak żadnych klejonych soczewek są tylko 4 w mniej więcej takich proporcjach krzywizn jakie naszkicowałem

Skocz do: