karmazyniello  Dołączył: 05 Lut 2008
  Pozycjonowanie strony
Moja firma usługowa www.kamilpawlik.com działa, ale cóż z tego kiedy odwiedzin na stronie jest tyle co kot napłakał. Żeby chociaż połowa tego co na strret'owym blogu była, ale nie, jest tragicznie.
Pozapisywałem się do katalogów firm i baz danych wszelakich, ale widzę że to zupełnie nie wystarcza. Wiem czym jest AdWords, ale zanim wyłożę kasę, proszę was o jakieś wskazówki dotyczące pozycjonowania; a może istnieją jeszcze jakieś kanały dystrybucji i promocji swojej strony internetowej :?:

Z góry dziękuje za wszelkie wskazówki i cenne rady :-B

Pozdrawiam

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
karmazyniello napisał/a:
a może istnieją jeszcze jakieś kanały dystrybucji i promocji swojej strony internetowej

fora ślubne ?

kierdel  Dołączył: 20 Lip 2007
A moze polaczyc to z blogiem, tzn. umiescic pod jedna domena?

Przynajmniej kogos z odwiedzajacych bloga zainteresowalaby rowniez twoja profesjonalna fotografia i zajrzalby na glowna strone.

Marooned  Dołączył: 14 Paź 2006
Polecam zajrzeć na forum związane z pozycjonowaniem stron a nie aparatów względem fotografowanego obiektu ;-)

Tutaj jest chyba jedno z najlepszych polskich: http://www.forum.optymali...hp?showforum=37

karmazyniello  Dołączył: 05 Lut 2008
Marooned, dzięki :-B

gilby  Dołączył: 28 Lut 2007
karmazyniello, moje zdanie jest takie, że zleceń ze strony internetowej jest bardzo mało, albo nawet wcale.
Korzystałem z adwords i nic, kompletnie nic z tego nie było. Stracona kasa.
Dodałem się także do katalogów stron ślubnych - to samo, stracony czas a czasem kasa.
Zlecenia przychodzą od znajomych, od znajomych znajomych, od znajomych zadowolonych klientów itd. Warto zrobić wizytówki, dać znajomym co mają znajomych którzy się pobierają itd.

Niestety to jest błędne koło - im więcej robisz, tym masz więcej zapytań.
Na początku, siłą rzeczy, zleceń jest mało, więc trzeba się rozpychać o nie.

Pozycjonowanie na frazę "fotografia ślubna" i podobne jest bardzo drogie. Żeby być na pierwszej stronie google, trzeba kłaść kilkaset złotych miesięcznie. Czy to się zwróci?
Komuś kto robi 30-35 ślubów za 3-4 tys. warto kłaść kilka tysięcy na promocję w sieci.

Jest forum fotografów ślubnych, gdzie młodzi składają zapytania i można do nich wysyłać oferty. Ale forum jest zamknięte i trzeba się najpierw na nie dostać przedstawiając portfolio.

I jeszcze raz zaznaczam, że to moje zdanie i mogę się mylić.

wojtekk  Dołączył: 17 Lip 2006
Pozycjonowanie strony to grubsza sprawa i tak naprawdę Adwords i tego typu wygibasy nie mają z tym nic wspólnego. Liczy się przede wszystkim poprawnie zaprojektowana, semantyczna struktura serwisu, dobry tekst, hierarchia elementów hipertekstu, nazwa domeny...

Twoja strona, Kamilu, dla Google jest transparentna. Nie ma zdefiniowanej struktury nagłówków, tekstu, brakuje na niej paragrafów, naglówków, etc - Google niczego tam nie widzi i nie zobaczy.

Psiakość, może pora napisać mały przewodnik dla fotografów: :
"Jak zrobić tak, żeby Twoja strona naprawdę zaistniała w Internecie"

:)

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
Chcialem napisac to samo co gilby. Nie ma sensu porownywac popularnosci streetowego bloga i portfolio slubnego. Te strony realizuja calkowicie inne potrzeby. Wielkosc odwiedzin bloga jest poza tym napedzana jego cyklicznoscia. Jesli dokladnie spojrzysz w statystyki, okaze sie wiekszosc wizyt na blogu to 1-2 strony - chcialbys miec taka glebokosc wizyt na portfolio slubnym? Karmazyniello, nie wiem czy moge Ci dawac takie rady, ale takie rozdrabnianie sie na 3 rozne strony jakie ty teraz praktykujesz, to wg mnie nie do konca przemyslana strategia. Ja bym przeniosl wszystko na jeden serwer, pod wspolna domene, a karmazyniello.info przekierowal na kamilpawlik.com, a za jakis czas zupelnie bym te domene (karmazyniello.info) wygasil.

DrEwNiAK  Dołączył: 29 Sty 2008
Jak będę brał ślub to napiszę do ciebie :-D Ale to najwcześniej za kilka lat.

Na razie nie mam nawet dziewczyny... ;-)

szczypiorrr  Dołączył: 10 Sie 2007
DrEwNiAK napisał/a:
Na razie nie mam nawet dziewczyny...

Czy to jakaś autopromocja? :lol:

bix  Dołączył: 22 Sty 2008
DrEwNiAK napisał/a:

Ogłoszenia (również matrymonialne) proszę umieszczać w dziale Giełda.

DrEwNiAK  Dołączył: 29 Sty 2008
Przepraszam, poprawie się! ;-)

A tak serio to tylko takie stwierdzenie, które miało pokazać, że nieprędko.

PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
DrEwNiAK napisał/a:
szczypiorrr napisał/a:
Czy to jakaś autopromocja?

A może DrEwNiAK się chwali przed tymi "usidlonymi"?

kwantus  Dołączył: 08 Lip 2008
karmazyniello, czasami warto dogadać się ze sklepami oferującymi suknie ślubne, dodatki , kwiaciarnie itp. i zostawić tam swoje wizytówki (a może jakiś "albumik - portfolio" do wglądu), a w zamian zaoferować reklamę na swojej stronce ;-)

wojtekk  Dołączył: 17 Lip 2006
Powtarzam: z taką strukturą semantyczną strony to Google można sobie odpuścić. Lepiej faktycznie skup się, Kamilu, na tradycyjnym marketingu - albo zrób stronę porządnie. :)

wawer1  Dołączył: 20 Kwi 2006
Polecacie kogoś od pozycjonowania WWW?
Hej

Niestety komp służy mi do pracy, aparat do odkurzania... Ze względu na stare znajomości;) - poszukuję kogoś skutecznego do pozycjonowania. Słyszałem od wielu "informatyków", że połowa jeśli nie więcej to "ściemniacze" i że lepiej już samemu w to się bawić.
Może znacie kogoś godnego polecenia?

Z góry dzięki

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
wawer1, scaliłem z istniejącym tematem.

Charli1902  Dołączył: 19 Maj 2008
Re: Polecacie kogoś od pozycjonowania WWW?
wawer1 napisał/a:
Hej
Może znacie kogoś godnego polecenia?

Z góry dzięki

Hmmm...
Mieć "znajomości" w Google Polska ;-)
ZDECYDOWANIE polecam..

Pozdrawiam

michalwochna  Dołączył: 31 Sty 2007
To akurat moja branża.

Na tym etapie AdWords możesz sobie odpuścić. Podobnie sprawa wygląda z reklamami płatnymi na Facebook'u. Są kosztowne.

Najpierw zadbaj o swoją stronę - tak jak Wojtek pisze. Jak myślisz, dlaczego tak wiele osób buduje swoją stronę w oparciu o silnik Word Press?

Później możesz spróbować przetestować AdWords, którego warto się nauczyć, zrozumieć jak działa i jak wielki jest w tym potencjał. Szczególnie, gdy nie wiesz od czego zacząć.

Kanały dystrybucji, promocja... można by o tym rozmawiać godzinami. Zadbaj o swoją stronę. Bądź lepszy niż inni, później będziesz robił kolejne kroki.

Niech Ci do głowy nie przychodzi podpinanie kilku domen pod ten sam hosting.

Zainstaluj sobie statystyki Clicky.

Tak jak Jarek pisze, naucz się też czytać i rozumieć statystki.

zbyllu  Dołączył: 01 Mar 2008
michalwochna napisał/a:
czytać i rozumieć statystki

Czytać to ja owszem, chętnie.
Jednak rozumieć statystki... to przekracza moje męskie możliwości. ;-)

Skocz do: